Világsztárok mellett volt statiszta az Origo sportújságírója

Kellett egy poén a fotóért cserébe
Vágólapra másolva!
Október 23-án került ki a Netflixre a legújabb, igen látványosnak ígérkező történelmi sorozat, a Barbarians, amelyet részben itthon forgattak. A teutoburgi csata adja a széria hátterét, ezt időszámításunk után 9-ben vívták a teutoburgi erdőnél, ahol a heruszkok fejedelme, Armin megsemmisítette Publius Quinctilius Varus római konzul három légióját. Az Origo sportrovatának egy újságírója történetesen ott volt két hetet a nemzetközi forgatáson, élményeiről kérdeztük Zámbó Istvánt.
Vágólapra másolva!

Gyakran statisztálsz filmben, sorozatban? Hogy kezdődött?

A munka mellett csak néha adódik erre lehetőség és idő, de ha úgy alakulnak a szabadnapjaim, akkor szívesen megyek forgatásokra. Még egyetemista koromban jött egy lehetőség az egyik barátomon keresztül, hogy lesz majd itt egy nagyobb filmforgatás, és lenne-e kedvem és időm benne részt venni. Úgy voltam vele, hogy miért ne, vágjunk bele. Aztán amikor meghallottam, hogy ez a 47 Ronin című produkció lesz és gyakorlatilag nap mint nap találkozhatunk majd bent a szettben Keanu Reeves-szel, akkor már kifejezetten vártam a forgatást.

Barbarians Netflix

Több nagy cég van ezen a piacon, akik statisztákat küldenek, vagy csak egy-két nagyobb?

Ahogy én látom a dolgokat, elég sok cég specializálódott erre, így aki szívesen kipróbálná magát ebben az iparágban, az elég sok ügynökség közül választhat.

Melyik a legnagyszerűbb élményed?

A legszebb emlékeim a korábban említett 47 Ronin kapcsán voltak. Három hetet forgathattam egy nagy költségvetésű amerikai filmben, igazi világsztárral és egy olyan stábbal, ahol például a szett bevilágításáért egy Oscar-díjas szakértő felelt, aki még a Gladiátor című filmért kapta meg a legrangosabb elismerést.

akiket egyébként az az ember irányított, aki a Daniel Craig-féle James Bond-filmekben is rendezte a kaszkadőröket. Mellette még két filmes munkát emelnék ki, a Tom Hanks főszereplésével készült Infernót, amelyben az egyik „szörny" lehettem a poklos jelenetben, aki a lépcsőn átlép a főhős felett. Plusz a Kém című filmet, ahol tinédzserkorom akcióhősét, Jason Stathamet láthattam közelről munka közben.

47 Ronin

És mi volt a legrosszabb élményed?

Volt egy forgatás, ahol tizenhat órásra nyúlt a munkanap, ami még önmagában nem is volt annyira vészes, de az utolsó pár órát esőgépekkel forgatta a stáb, ami elég leterhelő volt. Képzelj el egy óriási öntözőt, ami a fejed fölött tíz méterrel zúdítja rád a vizet, óriási cseppekben, mert máskülönben nem látszódna rendesen a kamerában a dolog. Egy jelenetet vettünk, de azt nyolc-tíz alkalommal, és minden egyes felvételnél rommá áztunk. Mikor az utolsó „Cut" felkiáltás elhangzott és végeztünk, már csak arra tudtam gondolni, hogy érjek haza, ahol egy kád forró vízben töltöm majd az éjszaka maradék részét.

Hogyan kerültél be a Barbariansba?

Regisztrált tag voltam annál a casting cégnél, amelyik a forgatáshoz keresett embereket. Ilyenkor vagy SMS-t kapsz, vagy felhívnak, hogy lenne egy produkció, esetünkben egy történelmi Netflix-sorozat, lenne-e kedved és időd benne szerepelni. Mivel akkor még nem kezdtem el a sportrovatnál dolgozni, ezért volt bőven időm erre a projektre. Október-november folyamán voltam forgatni, összesen nagyjából másfél-két hetet.

Barbarians

Hogy zajlott egy tipikus nap?

Általában bántóan korai keléssel kezdődött... Mivel Pesten kívül volt a forgatási helyszín, ezért hajnali 5 és 5.30 között találkoztunk az Árpád-hídtól nem messze. Ott volt névsorolvasás, regisztráció, hogy mindenki megérkezett-e, akit aznapra hívtak, majd külön buszra felszállás és irány Tinnye, ahol maga a forgatás zajlott. Nagyjából 45-55 perc alatt értünk oda, ott leszállás, reggeli, majd mehettünk a „ruhás" szekcióba, ahol

vagy éppen barbárok, kinek mi jutott a szerepe szerint. Miután átvedlettünk legionáriussá, jöhetett a smink, a ruhakoszolás, ami azért kellett, hogy megviseltnek tűnjünk a több napi menetelés után, és végül zártuk a sort a fegyverek, pajzsok felvételével. Ekkor általában már bőven délelőtt kilenc körül járt az idő, ezután kezdődhetett a forgatási nap, ami mindig mindenhol tizenkét óra, ez az alap, mint a normális munkahelyeken a nyolc óra. Itt szerencsénk volt, mert benne maradtunk általában a tizenkét órában, de van, amikor bőven jut egy amúgy sem túl rövid napra túlóra is.

Csata is jutott?

Azokon a napokon, amikor én is voltam, csak nagy létszámú meneteléseket vagy csatajeleneteket vettünk fel. Itt egy-egy jelenet alkalmával mindenkinek megvolt a maga helye és a pontos feladata. És egy-egy jelenetet több szögből, többször is felvettek, így simán előfordult, hogy egy 15 másodperces snittet több órán keresztül rögzítettek.

Barbarians

Mennyi pénzt lehet keresni statisztaként?

Ha sima statisztaként dolgozol, ami szintén tizenkét óra munka, akkor napi 10-12 ezer forintot lehet vele keresni, plusz biztosítják a reggelit, ebédet és sokszor a vacsorát is a forgatásokon. Sport extraként ennél többet lehet hazavinni, de ebben az esetben

Ezenkívül, ha szerencséd van és hasonlítasz termetre, kinézetre az egyik produkció egyik fontosabb szereplőjére, akkor „fénydublőr" is lehetsz. Ez lényegében azt jelenti, hogy te állsz a kamerák előtt a főbb szereplő helyett addig, amíg be nem állítják a fényeket meg minden mást a szettben. Ezzel is elég jól lehet keresni.

Mi a legjobb és a legrosszabb egy ilyen napon?

A legrosszabbal kezdeném, mert arra egyből tudom a választ, nekem a korán kelés. A legjobb az, hogy kicsit kiszakadhatok a hétköznapokból. Adott esetben a Római Birodalomban menetelhetek a bajtársak között, vagy éppen ott ülhetek a 40-es, 50-es évek Amerikájában a lelátókon és „élőben" nézhetem Rocky Marciano bokszmeccsét.

Barbarians

Milyenek a sztárok közelről?

A többször említett 47 Roninban Keanu Reeves-szel találkozhattunk, aki tényleg olyan jó fej, mint ahogy az újságok írják. Az utolsó forgatási napon, pedig erre külön kértek minket, hogy ne tegyük, szóval összeszedtem magam és odaálltam elé egy közös fotó reményében. Persze tudtam, hogy egy sima "kellene egy kép" nem lesz elég, ezért először elmondtam, hogy tényleg nagyon örülök, hogy egy ekkora sztárt láthattam testközelből dolgozni, és

Megköszönte a dolgot, majd én még hozzátettem, hogy amúgy tudja, hogy ma van a nagy napja, a nagy lehetősége? Kissé értetlenül nézett rám, én pedig így folytattam: Hisz ma akár készíthet egy közös képet velem, azaz Zámbó Istvánnal. Na, ott elnevette magát és mondta, hogy gyere, készülhet a fotó.

Kellett egy poén a fotóért cserébe

Jól bánnak a statisztákkal?

A forgatásokon a magyar közvetítőcégeken keresztül vagyunk kint, általában az ő embereik segítenek a külföldi stábnak minket mozgatni, koordinálni. Sok ilyen felügyelő korábban maga is statisztálkodott, így pontosan tudja, hogy mi is emberek vagyunk, akik néha megéheznek, megszomjaznak, így figyelnek ezekre a dolgokra. A külföldi stábokkal kapcsolatban is az volt az eddigi tapasztalatom, hogy

Ami egyébként az ő érdekük is, mert egy szomjas, éhes, vagy éppen fázós emberrel nagyon nehéz együtt dolgozni.

Melyik a kedvenc történelmi korod és helyszíned?

Nem egyszerű kérdés, mert régi szerelmem a történelem. Szívesen megnézném „élőben" a Római Birodalmat fénykorában, Augustus császár alatt, de bebarangolnám az Egyesült Államokban a Vadnyugatot is.