Az Iskolatáska című dalt jóformán minden magyar hallotta már százszor, fülbemászó melódiája miatt rendszeresen játsszák a rádiók, de a zenekarvezető Bergendy István blődnek tartotta. Bergendy István meghalt, 81 éves volt.

„A hatvanas években felemás helyzetben voltunk. Igaz, show nélkül, de azt játszottuk, amit ma a Hungária: rock and rollt, szólóénekesekkel, Zalatnayval, Komárral, Mátéval, de akkor még senkinek sem kellett ez a zene" – emlékezett egy 1982-es interjúban. „Háromévi külföldi szereplés után világslágereket játszottunk, saját feldolgozásban. Mást csináltunk, mint az itthoniak, a fúvósok is új színt hoztak a zenénkbe. Hirtelen közkedveltek lettünk. Latzin Norbert billentyűs, Debreceni Csaba dobos és Demjén Ferenc basszusgitáros-énekes belépésével pedig nőtt a népszerűségünk. Lassan bekerültünk az élvonalba, ami fura módon a leszálló ág kezdetét is jelentette. Elkészítettük ugyanis az első hazai dupla nagylemezt, a huszonnégy dalos Hétfőt, amelyről minden más, értékesebb kompozíciót lesöpört az Iskolatáska című szerzeményünk. Sajnos, a közönségnek csak ez a könnyűzenei blődli kellett, hiába próbáltunk mást is csinálni. Furcsa ellentmondásba kerültünk, a zenekarban zavar támadt, megindult az erjedés. A Hétfőből a jó, értékesebb kompozíciók nem kaptak levegőt az Iskolatáska mellett, és ezt a szakmabeliek is tudták."

Hajdú Sándor írta amúgy az Iskolatáska dallamát, egy 2002-es tévéinterjúban azt mondta, nem gondolta, hogy ekkora sláger lesz. "Úgy éreztem, hogy egy ilyen kis vacakkal is lehet valamit kezdeni. És erre kiderült, hogy egy csomó szerző később utánozni próbálta azt, hogy hogy lehet egy ilyen egyszerű dallamból mégis ennyit kihozni."

Természetes, hogy egy zenekaron belül megjelenik többféle vélemény, náluk sem volt ez másképp: „Amikor Demjén hozzánk került, szakmailag és emberileg is bíztam a hosszú távú közös munkában. A Bergendy az ő szólóénekesi alkatára épült. Elhatároztuk, hogy kicsit takarékra tesszük magunkat 'operettből', bizonyítani akartuk, tudunk mást is. Ekkor csináltunk egy dzsesszrock lemezt. Szerettük ezt a muzsikát, és végső összetűzésünk is emiatt volt Demjénnel, aki nem akart dzsesszt játszani, szemben például Debreceni Csabával. Közben az MHV exkluzív szerződést kötött velünk, és az volt a kérése, hogy mivel szerintük Demjén el van nyomva a zenekarban, csináljon egy szólólemezt. A Fújom a dalt megjelenésekor már nem is voltunk együtt, holott közösen csináltuk a lemezt" – emlékezett Bergendy István.

Kiszálltak a rockcirkuszból

1977-től változtak meg radikálisan a dolgok: „Kicsit játszottunk külföldön, itthon stúdiómunkát vállaltunk, adtunk egy-egy koncertet. Elkezdtünk gyermekdarabokat írni: Mezei Andrással musicalt készítettünk A rendíthetetlen ólomkatona című Andersen-meséből, és megcsináltuk a Hóember című rockoperát. Közben szerződtettük a régi Metró dobosát, Bálint Istvánt, és a Piramis alapító tagját, a Betont és a Kék Csillagot megjárt Gábor Péter basszusgitárost. Az új társulattal készítettük el a Süsü, a sárkány filmzenéjét, és a Szervusz, Szergej! sorozatot. Próbáltunk Delhusa Gjonnal, Csuka Mónikával, de nem vált be a közös munka. Közben felléptem a Hobo Blues Band, a P. Mobil, a Beatrice koncertjein. Szóval, 1977 és 1981 között az volt az alapállásunk, hogy kiszállunk a könyöklésből, kivonjuk magunkat a forgalomból."

„Úgy döntöttünk, hogy kiülünk a nézőtérre. Nem tartoztunk senki barátai, senki ellenségei közé. Ez utóbbi ellenkezőjéről csak később győződtünk meg. Önszántunkból mentünk a partvonalon kívülre. Nos, ez a szándékos kívül maradás akkor vált feltűnővé, amikor a nyolcéves fiam megkérdezte, hogy mi miért nem csinálunk olyan nótákat, mint az Edda? Kezdtem észbe kapni" – mesélte egy régi interjúban.

Ezt a pár évet zárta le végül az Új Bergendy megalakulása: „Lehet, de mégis ezért döntöttünk úgy, hogy visszaszállunk a ringbe. Hiányzott a publicitás, a koncerthangulat. Az újrakezdéshez azonban kellett egy frontember. Tehetségkutató versenyen figyeltem fel Balogh Ferenc hangterjedelmére, énektudására, színpadi mozgására. Meghívtuk az együttesbe, közben Hajdú Sándor nyugatra ment zenélni, és megszületett az Új Bergendy."

----------------

Mint korábban írtuk, elhunyt Bergendy István Liszt Ferenc-díjas zenész, a Bergendy-együttes alapítója és vezetője. A szaxofonos, klarinétos, zeneszerző 81 évesen halt meg, a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében.