Bernáth József: Megszokták a nézők, hogy nagyon kemény, mogorva vagyok

Bernáth Jószef
Vágólapra másolva!
Bernáth Józsefet a Love Bistro műsorvezetőjeként láthatták idén a nézők, ahol a korábbról ismert mogorva, kemény oldala helyett egy kedvesebb, ugyanakkor pont olyan kritikus énjét mutatta meg. A visszatérése vegyes érzéseket váltott ki, de sokakkal együtt ő nagyon kedvelte a TV2 gasztrovetélkedőjét, melynek témája egy új szakácskönyvet is ihletett. A séf legújabb, bisztróételeket bemutató könyve mellett arról is mesélt az Origónak, hogy tervezi-e a visszatérést a képernyőre.
Vágólapra másolva!

Sok év után tért vissza ősszel a képernyőre, amit biztosan sokan vártak. Milyen visszajelzéseket kapott a nézőktől?

A visszatérésemet vegyes érzésekkel fogadták a nézők, mert megszokták, hogy nagyon kemény, mogorva vagyok. Az elmúlt években azonban rájöttem arra, nem biztos, hogy célravezető, ha valaki így bánik az emberekkel. Elkezdtem azon gondolkodni, hogy én, mint hétköznapi ember, hogyan beszélnék egy tévéműsorban, és hogyan állnék a versenyzőkhöz - a Love Bistróban már ezt hoztam. Ez sokaknak meglepő volt. Megkaptam, hogy milyen puha lettem, már nem vagyok elég bátor megmondani a frankót. Ez azért nem igaz, hisz a véleményemet ugyanúgy elmondtam, csak burkoltabb, kedvesebb formában.

Nem érezte úgy, hogy ennek a már ismert szerepnek meg kell felelnie?

A műsor producere, Rubin Kristóf, már hetekkel a forgatás előtt trenírozott engem és a műsorvezető-társamat, Angélát, hogy megtaláljuk magunkat. Neki az volt a legfontosabb, hogy a lehető legtermészetesebben tudjunk viselkedni a kamerák előtt. Az volt a célja, hogy otthonosan, kényelmesen érezzük magunkat a forgatások alatt, ilyenkor pedig szóba sem jöhet semmilyen felvett szerep.

Forrás: TV2 Sajtószoba

Adott valami újat ez a feladat?

Igen, például azt, hogy bátrabb legyek minden szempontból. Ha új szituációkba kerülök, tudjam, hogy nekem hogyan kell megoldani, vagy ha látom, hogy a másik szívesen megoldaná, akkor legyek benne partner.

A verseny szereplőivel, úgy tűnt, hogy nagyon jó kapcsolat alakult ki, sokszor szerepelt az Instagramra feltöltött képeiken, és a műsorban is megvolt az összhang. Milyen volt a hangulat a forgatásokon?

Nagyon fontos, hogy ha az ember benne van valamiben, azt élje át, élje meg. Úgy tekintettem rájuk, mint a diákjaimra. Jópofa volt úgy forgatni, hogy ez egyikünknek sem csak egy munka volt, sokkal inkább egy kellemes együttlét. 12-16 órákat is együtt töltöttünk egy-egy hosszabb forgatási napon, ilyenkor pedig kifejezetten jó, ha megtaláljuk a közös hangot és jól érezzük magunkat együtt.

A formátum hogy tetszett a nézőknek?

Szerethető, befogadható, szórakoztató műsor létrehozása volt a cél, és a visszajelzések alapján ezt sikerült megvalósítani. Mindenki, aki követte a versenyt, pozitív véleménnyel volt róla.

Visszanézte a részeket?

Nagyon élveztem visszanézni, hisz ez a műsor nemcsak a főzést mutatta be, hanem a párok vívódásait, problémáit is. Nagyon sok olyan dolog történt, és nagyon sok olyan, interjúban elhangzott mondat volt, amivel én is csak utólag szembesültem.

Voltak kedvenc párosai?

Több is! Mikor az embernek hat párból van egy-két kedvence, akkor azokra jobban figyel, rájuk jobban koncentrál. Nekem volt, hogy hatból négy is a kedvencem volt! Ilyenkor pedig nem lehet elfogultnak lenni, mindenkire ugyanúgy kell figyelni, ez volt a legnehezebb.

Forrás: BOOOK Kiadó / Kaszás Gergely

A Love Bistro konyhájában amatőr szakácsok versengtek, de volt esetleg olyan étel vagy ízkombináció, amivel először találkozott, és megtetszett?

Kizárólag olyan ételek készültek a műsorban, melyeket szinte mindenki ismer, alapvetően magyaros, bisztrójellegű ételek voltak a porondon. Egy-egy olyan trükköt azonban belevittek a versenyzők, melyekre máig emlékszem. Papp Szabi felesége, Eszter, citromhéjat reszelt a csokoládékrémbe, ami eszembe nem jutna! Zseni volt! A másik, ami még izgalmas volt, az a krumplis tócsniba reszelt lime héj – ezt Tücsi és Sofi csinálta, és remek köret lehet csirkéhez, és halhoz is.

Szereti a klasszikus, magyar ételeket?

Nagyon szeretem. Mindenki azt mondja, hogy nem elég egészséges a magyar konyha, de ez nem igaz. El lehet készíteni ezeket az ételeket úgy, hogy nagyon jók legyenek, és mellette egészségesek is – ez azonban egy kis odafigyelést igényel. Eddig sokan azt mondták, hogy erre nincs elég idejük, de a karantén miatt most mindenki több időt töltött a konyhában.

Idén jelent meg a Magyar bisztrókonyha című könyve. Az ötlet egy időben született meg a forgatással?

Mikor elkezdtük a műsort, nekem egy másik koncepció volt a fejemben, amit a kiadóval már össze is raktunk, de rájöttem arra, hogy annyira behúzott a téma, hogy inkább a bisztróételekkel foglalkoznék. Úgy gondolom, egy könyvet csak akkor szabad kiadni, ha az ember nyakig benne van.

Forrás: BOOOK Kiadó / Kaszás Gergely

A könyvben nemcsak receptek, hanem rövid történetek és részletes elkészítési leírások is vannak. Ezt miért tartja fontosnak?

Ha étterembe megyünk, szeretjük, ha a pincér mesél valamit az ételről, például hogy hogyan készül, mit érdemes tudni róla. Azokat a sztorikat, amiket a felszolgáló mesélne el nekünk az asztalunk mellett, én beleírtam a könyvbe.

utóbbiban ugyanis jóval több a szöveg. Én ezt preferálom, hisz ha részletesen leírunk mindent a receptúrában, akkor nem lehet elrontani, és mindenkinek sikerélménye lesz – függetlenül attól, hogy járt-e már előtte a konyhában vagy nem. A resztelt májnál például segítségül leírtam, hogy aki először dolgozik csirkemájjal, hogy tudja megkülönböztetni a májat és a szívet. Ez sokak szerint pimaszság lehet, de már érkeztek olyan visszajelzések, hogy valóban hasznos információ volt.

Az Instagramon közel 47 ezren követik az oldalát, és meglehetősen aktívan posztol, válaszol a feltett kérdésekre.

Nem napi szinten, de próbálok rendszeresen kommunikálni a Facebookon és az Instagramon is. Tudom, hogy fontos, vagy legalábbis annak kellene lenni, de engem ez nem igazán hoz lázba. Sokkal jobban szeretem a főzőkurzusokat, ahol személyesen tudunk beszélgetni, igaz, erre a járványhelyzet miatt idén nem volt sok lehetőség.

Mit szól a rajongói oldalaihoz? Tud ezekről, esetleg tagja is?

Nem nézem, de tudok róla, a barátaim néha át szoktak küldeni egy-egy bejegyzést. Volt nemrég egy olyan szituáció, hogy egy céggel terveztünk közös megjelenést, egy kiállításon vettünk volna részt, de még nem tudtam, hogy pontosan mikor és mivel állok ki. A főzőkurzuson mondta valaki, hogy jövő szombaton három órakor az adott eseményen fánkot fogok sütni. A netről ő már előbb megtudta, hogy mit fogok csinálni, mint én.

Valamennyire hízelgő lehet, hogy sokan ennyire követik az életét, igaz, szinte csak szakmai hírekkel foglalkozhatnak. Tudatosan óvja ennyire a magánéletét?

Hála istennek a magánéletem nem élem a nyilvánosság előtt. Ha valaki a szakmai oldalát szeretné megmutatni, akkor érdemes csak azzal foglalkoznia, és szerintem nem szabadna elmennie celeb irányba. Nekem ez nem cél, erre tudatosan figyelek. Picit persze hízelgő, de sokszor tolakodóvá is tud válni... Ha túl sokat akarnak tudni, az már inkább furcsa.

Forrás: BOOOK Kiadó / Kaszás Gergely

Ha felkérnék, más típusú műsorban, például egy jelmezes vagy énekes show-ban vállalna szereplést?

Megkerestek már, de nem éreztem igazi késztetést, hogy ilyesmikben részt vegyek. Nem tartom kizártnak, hogy majd egyszer igent mondok, de egyelőre nem kaptam olyan felkérést, amire gondolkodás nélkül rávágtam volna, hogy persze, jövök.

Tervezi a visszatérést a képernyőre?

Műsorokat is úgy csinálok, mint könyveket. Ha van olyan, ami nagyon megfog, ami izgalmas, jópofa, akkor szó nélkül, rögtön igent mondok. Viszont ha nem elég izgalmas a megkeresés, akkor nem is gondolkodom el rajta.

Nem tudom, hogy a civilek mennyire lennének velünk szemben bátrak, mennyire jönnének ki a poénok, a helyzetkomikumok. Azt szeretném, ha egy új évadban ők jönnének, ők is elmondanák, ha nem értenek velem egyet, vagy rám szólnának, ha épp nem tetszik nekik valami. A formátum zseni, nagyon találó, szerintem megérdemelné, hogy folytatódjon – ha így lesz, mindenképp a részese leszek.