Zámbó Jimmy: a Három Királyok, nők, fegyver és rengeteg alkohol

Zámbó Jimmy
Vágólapra másolva!
Január 2-án lesz 20 éve, hogy meghalt Zámbó Jimmy, az ellentmondásos személyiségű, rengeteg lemezt eladott énekes. Az évfordulóra készült cikksorozatunk első részében felidéztük, hogyan bukkant fel viszonylag fiatalon a magyar sajtóban az érzelmesnek mutatkozó, de azért revolverrel járkáló sztár, majd arról írtunk, milyen volt a nőkhöz való viszonya, és miért lógatott tízezreseket a fára. Ez a cikksorozat harmadik része.
Vágólapra másolva!

A 90-es évek elején Zámbó már országos sztár volt, százezrével keltek el a kazettái, lemezei, de nem minden fellépése sikerült jól. A tököli esetről már írtunk, de 1995-ben is volt hasonló, a sajtó szerint Jimmy ittasan lépett fel, Mosonmagyaróvárról nem tudta, hogy város vagy falu, és „pocskondiázta őket." A születésnapját már a műsor előtt whiskey-vel ünneplő énekes állítólag félórás késéssel a színpadra lépve két pohár italt hozatott, és egymás után tíz vendéggel végigkóstoltatta egészségére. „Ezután a lépcsőkön álló rajongó hölgyeket smárolta végig. Később megosztotta titkát arról, hogy milyen jó egy rosszul sikerült aktus után hazamenni, majd egy házaspár férfitagjának ölébe ült, és faggatni próbálta őket intim dolgaikról" – írta akkor a Kurír.

Instagram

Sokan felháborodottan bekiabáltak, idő előtt hazamentek, de voltak nők, akik a művészbejárónál mondták el lehangoló véleményüket közvetlenül Jimmynek. És hogy ért véget az este? „Testőrei mellett fölényesen állta a rohamot, és kifejtette, megteheti, hogy többet nem jön el a városba. Ez a kijelentése mindössze tizenöt-húsz rajongójára hatott, akik félájultan rebegték, hogy ezzel ne tegye őket tönkre."

Egyszer kimenekítette a testőre

"Nem volt ő hétköznapi a szórakozásaiban sem, bár ezt néhányan másképpen értelmezték. A jókedvét fokozta, hogy miután a pohárból megitta az italt, az üres poharat hátradobta a feje mögé. A pohár összetört. Nem minden szórakozóhelyen vették szívesen a pohárdobálást" - erről Tóth Krisztián, a testőre írt könyvében.

Az egyik helyen a tulaj nem bírta idegekkel, kihívott egy alvilági bandát, hogy intézzék el az ittas énekest és a testőrt. "Ha tíz percen belül nem tűnnek el, Zámbó Jimmy soha többé nem fog énekelni!" - így szólt a hideg fenyegetés. "Ránk hívott egy alvilági csapatot, azt is közölte, ez a brigád tíz percen belül megérkezik. Ennyi időm maradt, hogy rendezzem a számlát és távozzunk" - emlékezett a testőr. Jimmy nem érezte a veszélyt, többször közölte, hogy ő nem fél senkitől, csakis Istentől, de a testőre végül, akarata ellenére, berakta az autóba és elvitte a helyszínről.

A Három Királyok-turné

A Dáridó 1997 szilveszterén tűnt fel a TV2 képernyőjén. Hatalmas sikere volt, ezért 1998 májusától már önálló műsorként jelentkezett péntek esténként nézettségi rekordokat döntve. 1998 őszén, a TV2 egyéves születésnapja után jött az ötlet, hogy Lagzi Lajcsi szervezzen Dáridó-turnét. Lajcsi Zámbó Jimmyt és Pataky Attilát kérte fel társnak, és ezzel összeállt a sikertrió. A turné a Három Királyok nevet kapta – Lajcsi a mulatós, Jimmy a pop, míg Pataky a rockzene királya volt –, és a magyar könnyűzene történetének legsikeresebb fellépéssorozata lett - írta a Bors.

Instagram

"Nagy költségvetésű volt a koncertturné, Jimmynek sok kérése volt, ami megdobta a büdzsét, ráadásul mindhárman jó nagy gázsit kaptunk, ezért azt gondoltuk, háromnál több bulit úgysem csinálunk meg. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel azonban százhússzor (!) léptünk fel, amit életem legsikeresebb időszakának tartok. Pillanatok alatt elkeltek a jegyek, mindig telt házas koncerttel dübörögtünk" - emlékezett Galambos Lajos.

"Egy idő után már nem csak a zenénktől volt hangos a színpad. Pataky Attila és Jimmy is nagyon erős akaratú, határozott és öntörvényű ember, így nem kevés feszültség volt közöttük. Már egy apróbb nézeteltérésen is össze tudtak feszülni.

Maximalista volt, aki képtelen elviselni, ha valami nem úgy történt, ahogy szerette volna. Például amikor az egyik műsorszámra készültünk, és Ungár Anikó kivarázsolta őt egy dobozból, vagy ötször újra kellett próbálni, mert amikor kibújt a dobozból, nem úgy álltak a hajszálai, ahogy neki tetszett volna" - mondta a trombitás.

Az amúgy sikeres turné mélypontja

A sokállomásos turné mélypontja Miskolcon volt. Pataky Attila szerette volna, ha ő búcsúzhat el, hiszen neki, eddásként, Miskolc sokat jelent, de Zámbó nem akarta, hogy Pataky legyen az utolsó fellépő. „Azt szokták mondani, hogy aki a műsort befejezi, az teszi le a koronát. Jimmy ezt nem akarta megengedni. Az utolsó szó mindig az övé volt. Ő ezt kiharcolta, és járt is neki" – mondta Lagzi Lajcsi egykor a Frizbiben. „Jól van, fejezd be, te, öreg" – mondta állítólag Jimmy Patakynak, akinek nem tetszett ez a stílus, mire ideges, feszült hangulat lett.

Instagram

„Öreg, most már ne igyál többet!" – ez viszont már a színpadon hangzott el, így alázta meg az eddást Zámbó, jóformán saját, miskolci közönsége előtt. Ekkor szaladtak a szervezők az öltözőben lévő trombitáshoz, hogy a színpad mögötti folyosón állítólag ráfogta a pisztolyt Jimmy Pataky Attilára. „Ő játszott a fegyverével állandóan. Nála mindig volt fegyver. A színpadon is. Nem is értem, miért. Van, aki golyóstollat hord, van, aki trombitát, ő fegyvert hordott" – mondta róla Galambos, aki szerint ez ugyanaz a revolver volt, ami 2001-ben a halálát okozta.

A konfliktust valójában az okozta, hogy látszólag belement Jimmy, hogy Pataky fejezze be a miskolci bulit, de visszakozott, ő ment ki utoljára. „Nem adta meg az öreg rockernek ezt a szitut. Pedig ez járt volna Attilának. Vannak emberek, akikre nem lehet rászólni. Ő kiharcolta magának még életében, hogy királynak szólítsák" – emlékezett a dáridós.

Nem szívesen mondott le koncertet

Persze a lapok inkább a magánéletével foglalkoztak, de közben rengeteget dolgozott, járta az országot, és ipari mennyiségben adta el kazettáit, lemezeit. Nem mondta le a fellépéseket, legalábbis nem gyakran. „Egy átmulatott éjszakán tekintélyes mennyiségű alkohol fogyott.

Egy ilyen éjszakát követően át kellett menni a másik helyszínre, ha jól emlékszem, Szentesről vagy Szegedről mentünk Berettyóújfaluba. Ült mellettem az anyósülésen és végigaludta az utat. Megérkeztünk a sportcsarnokhoz. Próbáltam keltegetni, sikertelenül. Mozgott, lélegzett, de képtelen volt kinyitni a szemét. Jócskán elkéstünk már. Ez azt jelentette, tíz perc múlva már a színpadon kellett lennie" - elevenítette fel testőre a könyvében az egyik sztorit.

Instagram

Ébresztgette, eleinte nem sok sikerrel. „Behúztuk a függönyöket, a folyosó végére odaállítottam két embert, hogy ne engedjenek be senkit. Megfogtuk Jimmyt és bevittük az öltözőbe. Kinyitottuk a vízcsapot, az arcát hideg vízzel megmostuk, lassan magához tért. Tíz perc múlva összeszedte magát, fölöltözött, fölment a színpadra és végigénekelte a koncertet. Nem hagyta el magát, nem mondta vissza a fellépést. Ha a közönségéről volt szó, nem ismert lehetetlent" – dicsérte őt a testőr.

„Néha fél évig sem nyúlt a pohárhoz. A végén a whiskey-vel leállt. Alkalomszerűen fröccsözött vagy pezsgőt ivott. Az elmúlásról, az öregedésről nem beszélt. Egyszer mondta, mindenképpen

Az is az ő szóhasználata volt: - Én annyit melózom, mint az iramszarvas. Tervezte, hogy a csepeli házra építtet még egy szintet, ha a nagyobbik fia, Krisztián egyszer megnősül, ő is velük tudjon élni" – emlékezett.

Cikksorozatunk negyedik, utolsó részében Zámbó Jimmy halála napját elevenítjük fel.