A hagyományos, nyári díjátadó helyett idén január 23-án egy nagyszabású, kétórás műsorban adják át a Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión 19 óra 35 perctől. Az este háziasszonya Rókusfalvy Lili lesz, aki izgatottan készül a feladatra. A koronavírus-járvány miatt a háttérmunka is egész másként zajlik – erről, és a visszatéréséről mesélt az Origónak.

A Petőfi Zenei Díjakat hagyományosan minden évben több ezres közönség előtt, élő adásban adták át a VOLT, majd a STRAND Fesztiválon. Idén a járványhelyzet miatt a tévéműsort egy stúdióban rögzítik és ott kerülnek átadásra a rangos elismerések. Mennyiben más műsorvezetőként ez a feladat, mint a korábbi években?

A napokban vesszük fel az adást, amit január 23-án láthatnak majd a nézők, és én már izgatottan készülök. Biztosan más lesz a hangulat, mint a korábbi években, mikor több ezer ember előtt, élőben adtuk át a díjakat – ott nyár volt, nagyon meleg volt és mindenki tombolt. Az idei díjátadó mindannyiunk biztonsága miatt történik most így, ám biztos vagyok abban, hogy vissza fogjuk csempészni a tévénézőknek és maguknak is az elmúlt időszakból hiányzó fesztiválhangulatot. Egy nagyon exkluzív, hangulatos show-ra lehet számítani, ami felidézi a nyarat, a bulikat, a jókedvet. A műsorban elhangzó produkciók színvonalát a járványhelyzetet biztosan nem fogja megszenvedni.

Fotó: Emmer László

Hogy zajlik a forgatás? Vannak különleges szabályok a járványhelyzet miatt?

Két nap alatt forgatjuk le a kétórás adást, az egész stábot és a fellépőket letesztelték, egy biztonsági zsilipelt stúdióban dolgozunk, közönség nélkül. A pandémia miatt váltásban érkeznek a fellépők, hogy minél kevesebb ember találkozzon egymással. Emiatt jóval hosszabb lesz a procedúra, mint általában lenne, mivel jóval nagyobb körültekintést és szervezést igényel, de mindenki számára így megnyugtató. Úgy gondolom, ennyivel tartozunk egymásnak, a szabályokat pedig nem csak a hétköznapi életben, de a munkában is meg kell tartani.

A Petőfi Sándort formázó szobrokat 12 kategóriában kapják a hazai könnyűzene legjobbjai. Ön mennyire ismeri és szereti a magyar zenészeket, előadókat? Gyakran hallgat magyar dalokat?

Mi szinte mindig zenét hallgatunk, kifejezetten sok magyar zenét. Nekünk a családban ez nagyon fontos. Nagy LGT-rajongó vagyok, amit szerencsére át tudtam adni a családomnak is, a férjem és három és féléves nagyfiam is hallgatja a dalokat. Nem csak a legendák, hanem a fiatalok közül is sokakat hallgatunk, és szeretjük is őket, úgyhogy én is nagyon izgatott vagyok a díjazottak kiléte miatt. Néhány kategóriának a győztesei már tavaly óta publikusak, ugyanis A Dal 2020 adásában adták át az év dalának járó Petőfi Zenei Díjat Rácz Gergőnek és Orsovai Reninek, akik A Dal Akusztik győztesének járó különdíjat is megkapták, az év felfedezettjének, a Tortugának és az év dalszövegírójának, Molnár Tamásnak. Sőt, a közelmúltban az életműdíjasról is lehullt a lepel, idén Horváth Charlie veheti át az elismerést.

A munkáját, a díjátadót meglehetősen átformálta a vírus. A magánélete mennyiben változott az elmúlt időszakban emiatt?

Nagyon sokat változott az életem, de az az igazság, hogy ez a változás nálam a vírustól függetlenül is bekövetkezett volna, mivel pár hónapja született meg a második gyerekünk. Egy kisgyermekes család többet van otthon, egy intimebb, bezárkózós időszak ez. A mi életünket valamennyire megváltoztatta, hiszen a helyzet miatt a kicsikkel kevesebbet mozdulunk ki. Nagyon jövős-menős család voltunk, sokat találkoztunk a szeretteinkkel, a családunkkal, ez sajnos leminimalizálódott. Majdhogynem egy éve önkéntes karanténban vagyunk, mivel féltjük az idős hozzátartozóinkat, magunkat, a kisbabáinkat. Szerencsére azt megtehetjük, hogy sokat vagyunk a természetben, és a fókusz most azon van, hogy a jóra koncentráljunk. Szerencsés élethelyzetben vagyunk, mivel a férjem festőművész, tud alkotni otthon, és én is tudok dolgozni. Örülök, hogy Panka születése után ilyen gyorsan visszatérhetek. Fantasztikus érzés, hogy magyar legendákkal lehetek együtt, egy színpadon! Hihetetlen érzés számomra, hogy így térhetek vissza a képernyőre! Exkluzív pillanatok és produkciók lesznek az idei Petőfi Zenei díjátadón, az biztos.