A hagyományos, nyári időpont helyett január 23-án a Duna TV kétórás show-műsorában adták át ötödik alkalommal a Petőfi Zenei Díjakat, többek közt Orsovai Reni és Rácz Gergő, Molnár Tamás, Demjén Ferenc, Rúzsa Magdi és Bagossy Norbi is kaptak elismerést. A Petőfi Sándort formázó szobrokat 12 kategóriában kapták meg a hazai könnyűzene legjobbjai. Az estét a Bagossy Brothers Company három díjjal zárta, az életműdíjat pedig idén Horváth Charlie vehette át. A különleges díjátadó visszacsempészte a nézőknek a fesztiválok hangulatát, rengeteg fellépő színesítette egyedi produkciójával az estét.

A jelölteket a Petőfi Rádió egyéves játszási listája adja, rájuk még 2020 tavaszán szavazhatott a közönség, de a járványhelyzet miatt nem sikerült a szokásos módon átadni a díjakat. A 12 díjból néhány már publikussá vált tavaly óta: 

A DAL 2020 ADÁSÁBAN ADTÁK ÁT AZ ÉV DALÁNAK ÉS AKUSZTIKUS DALÁNAK JÁRÓ PETŐFI ZENEI DÍJAT RÁCZ GERGŐNEK ÉS ORSOVAI RENINEK, 

az év felfedezettjének, a Tortugának és A Dal 2020 legjobb dalszövegírójának, a Petőfi Zenei Díj dalszövegírói különdíjasának, Molnár Tamásnak.

Az estet a házigazdák, Rókusfalvy Lili és Harsányi Levente köszöntője után a Halott Pénz nyitotta a Darabokra törted a szívem című dallal, majd csatlakozott hozzájuk Rúzsa Magdi, és együtt énekelték a Szeretni, akit nem lehet című számot.

Elsőként az év férfi előadójának járó díjat adták át: jelölték Pápai Jocit, Bagossy Norbit, Szepesi Matyit, Marsalkó Dávidot és Rácz Gergőt, végül a Bagossy Brothers Company énekese vehette át a szobrot. Mint elmondta, nagyon köszöni a családjának, hogy a zenével foglalkozhatott, a közönségnek pedig azt üzente, hogy reméli, hamarosan tudnak találkozni.

A díj átvétele után az Irie Maffia lépett színpadra, látványos show-val és több dallal is készültek. Őket követte a női előadó díjazása, a jelöltek közt volt Lábas Viki, Rúzsa Magdi, Wolf Kati, Orsovai Reni és Nagy Bogi. A díjat Marco Rossi adta át Rúzsa Magdinak, aki elmondta, hogy nehéz év van mindenki mögött, sok nagy, magyar zenésztől kellett búcsút venni, és ez az este róluk is szól.

Tavaly már kiderült, hogy Molnár Tamás lett az év dalszövegírója, a díjat ő is ezen az estén vehette át. Ezt követően közösen állt a Petőfi Zenei Díj színpadán Frenreisz Károly, Pataky Attila és Charlie, akik egy felejthetetlen produkcióval készültek, a Várj, míg felkel majd a nap című dalt adták elő. 

Mint írtuk, A Dal 2020 műsorában több díjat is átadtak még tavaly, az év felfedezettje lett a Tortuga, ez természetesen a díjátadón is szóba került.

Szintén tavaly derült ki, hogy A Dal győztesei megkapták az év dalának járó elismerést, ezt most is megköszönték, ők is ott voltak a stúdióban. Rácz Gergő és Orsovai Reni a Mostantólt ezúttal akusztikus formában adták elő, és bíznak abban, hogy hamarosan élőben is láthatja őket a közönség.

Az év akusztikus koncertje díjra jelölt volt Deák Bill Gyula, Demjén Ferenc, Karácsony János és Pély Barna és a No Sugar. A stúdióban nem tudott ott lenni, de a szavazatok alapján Demjén Ferenc lett a győztes, aki a vírushelyzet miatt vidéken, mindenkitől távol tölti az idejét.

A díjátadó első felét a Random Trip különleges produkciója zárta, akik az Omega meghalt tagjaira, Benkő Lászlóra és Mihály Tamásra emlékeztek egy dallal. A szünet előtt fellépett Schoblocher Barbara, Vitáris Iván, Molnár Tamás, Tanka Balázs és Molnár Ferenc Caramel. 

Az ötödik Petőfi Zenei Díjátadó Rúzsa Magdi és Presser Gábor közös produkciójával folytatódott, majd kiderült, hogy az év gitárosa Madarász Gábor, az év billentyűse Lepés Gábor, az év ütőhangszerese pedig Bánfalvi Sándor lett.

A szakmai díjakat az év videóklipje követte. A jelöltek közt volt a Follow the Flow: Porszem, Ákos: Felemel, Konyha: Földrevaló, Bagossy Brothers Company: Visszajövök és a Blahalouisiana: Testemnek, ha engedem című dala. A díjat Köbli Norbert dr. Balázs Béla-díjas magyar forgatókönyvíró, érdemes művész adta át a Bagossy Brothers Companynak.

Nagy Feró és a Kelemen Kabátban együtt álltak színpadra, közös produkciójuk után már csak két díj maradt hátra, az egyik az év zenekara. A kategória öt jelöltje: a Margaret Island, a Follow the Flow, a Halott Pénz, a Bagossy Brothers Company és a Turbo. A díjat ismét a Bagossy Brothers Company kapta, így három díjjal térhettek haza.

Az est végéhez közeledve Tóth Vera állt színpadra, aki dalával Balázs Fecóra emlékezett, majd átadták az utolsó díjat. 

Az indulás óta a Petőfi Zenei Díj egyik fénypontja az Életmű-díjak átadása: 2016-ban Bereményi Géza, 2017-ben Demjén Ferenc, egy évvel később Tátrai Tibor, majd Nagy Feró vehette át az elismerést. Idén Horváth Charlie kapta az életműért járó Petőfi-szobrot.

A kétórás show-t az este nagy győztese, a Bagossy Brothers Company zárta, egy különleges egyveleggel készültek a legnépszerűbb dalaikból.