A Pogány Madonna átka kísérte Bujtor Istvánékat

Bujtor István, Pogány Madonna
Vágólapra másolva!
Talán nincs olyan magyar tévéző, aki ne látta volna a Pogány Madonnát. A filmet egy olasz filmfesztiválra is meghívták, csak épp az út volt gyötrelmes, keserves, amolyan tragikomikus road-movie.
Vágólapra másolva!

1981. július 27-én indult a két főszereplő Olaszországba. (A Magyar Ifjúság a korabeli kommunista propagandának megfelelően úgy tett, mintha olyan egyszerű lett volna Olaszországba - jogi értelemben - eljutnia a magyar embereknek. Engedélyek, vízum, stb. A vidám beszámoló erre nem tért ki, de folytassuk az 1981-es történetet.) „A cattolicai fesztiváligazgatóság a Pogány Madonnát hívta meg, mi meg elkísérjük. Kern javasolja, hogy az ő kocsijával menjünk, remek állapotban van, meg se kottyanhat neki az ezerkétszáz-egynéhány kilométeres út" – emlékezett akkor Bujtor István a Magyar Ifjúság nevű újságnak.

Forrás: MTV

Ötvös Csöpi megformálója elmondta színészbarátjának, hogy csak úgy érnek ki, ha reggel fél 6-kor találkoznak Zánkán, onnan megállás nélkül utaznak, felváltva vezetnek. Míg az egyik alszik, a másik a volánnál, tiszta sor. Az első probléma ott kezdődött, hogy Bujtor kicsit megmerült a balatoni éjszakában, előző éjjel egy szemhunyásnyit nem aludt. „Marina Bár. Remek a műsor. Na, már négy óra. Kezdek álmosodni. Az a jó!

Gyors fürdés majd indulás Zánkára. És Zánkán, nem akarok hinni a szememnek, Kern terpeszállásban áll a kerítés mellett, valamii lila színű folyadékot csepegtet a szeme helyén húzódó résbe. Mikor meglát, már indul is, beül kocsijának mitfahrer ülésére, az anyósülésre. Nekem arcizmom se rándul, beülök mögé. Hát igen. Elfelejtettük megbeszélni, melyikünk maradjon ébren ezen az éjszakán. Mindketten feláldoztuk magunkat" – folytatta a történetet.

MTV

A két megviselt, bulizni szerető színész megbeszéli, hogy egy nappal később indulnak. Így történik, Ausztriában nem is volt gond az autóval. „Az olasz határon is átléptünk, Kern vezet. Hirtelen két út áll előtte, melyiket válassza? Lefékez. Ebben a pillanatban hátulról egy hatalmas durranás. Kinyitom az ajtót. Egy elegáns műanyag sárvédő siklik el mellettem. Hátrasietünk.

ők is azt nézték, hogy melyik úton menjenek. Senkinek semmi baja. Hamar összebarátkozunk, a Trabant úgy néz ki, mint egy gokart, de megy. Kern Daciája úgy néz ki, mint egy autó, de nem megy. A karosszéria rányomódott a hátsó gumira. De semmi baj, itt a segítség. Két olasz motoros rendőr érkezik. Leugrálnak gépeikről, üvöltöznek vagy öt percet egymással, időnként az autókra mutatnak, majd kezet fognak egymással és elporolnak. Hozzánk se szóltak, ránk se néztek, csak ezt a kis műsort adták" – emlékezett a színész.

Sötétedett, majd az eső is elkezdett esni. „Nekifeszülünk a kocsinak. Fél óra múlva már mozog a kerék. Csuromvizesen, koszosan, oldalról és felülről nyitott csomagtartóval, iszonyatosan üvöltő motorral - mert a kipufogó is leszakadt - megérkezünk Cattolicába. Kissé nehezen akarnak beengedni a szállodába. Nehezen hiszik el, hogy a fesztivál díszvendégei vagyunk" – mesélte az utat Bujtor.

MTV

A fesztiválon sikert aratott a film, a magyarok népszerűek voltak a sajtófogadáson. Az autós kalandok azonban nem értek véget. „Minden jó, ha jó a vége. Sajnos, az utolsó nap estéjén derül ki, hogy Kern elvesztette a kocsi kulcsait. Másnap hajnalban óvatosan betörjük az oldalablakot. Rövidre zárjuk a gyújtást és

A benzinkútnál negyedóra alatt levágjuk a kiválóan lezárt tanksapkát. Tankolunk. Nylonzacskó, befőttesgumi: benzintank lezárva... Tűz! Az Alpokban kigyullad a jobb első kerekünk. Két üveg Coca-Colát rálocsolunk, ettől a kerék is, mi is megnyugszunk. Irány haza! A magyar határon úgy röhögnek, hogy majdnem kiesnek az uniformisból" – fejezte be annak idején a nem mindennapi sztorit a Pogány Madonna főszereplője.

Forrás: Arcanum