A Dal 2021: színvonalas produkciókról és a gyászról szólt a második válogató

A Dal 2021 zsűri
Vágólapra másolva!
Véget ért a Duna Televízión A Dal 2021 második válogatója, amelyben újabb tíz produkció küzdött a zsűri és a közönség kegyeiért, öten közülük tovább is jutottak. Lássuk, hogy mit hallott a zsűri, hogyan értékelte az egyes versenyzőket, milyen pontszámokat osztott ki a Siklósi Örs emlékének ajánlott adásban!
Vágólapra másolva!

A műsor elején megemlékeztek a 29 évesen meghalt Siklósi Örsről, aki zenekarával, az AWS-sel megnyerte A Dal 2018-as évadát, felléphettek a lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválon is. Az adást az ő emlékének ajánlották.

Siklósi Örs Forrás: Sputnik/Vladimir Astapkovich

Az extra produkció Keresztes Ildikó és a Fatal Error duettje volt – amellyel az Omega nemrég meghalt két tagjára, Benkő Lászlóra és Mihály Tamásra emlékeztek –, a versenyprodukciókat Vincze Lilla, Nagy Feró, Mező Misi és Ferenczi György értékelte, pontozta az alábbiak szerint.

YOULÏ: A legjobb – 27 pont

Ferenczi György külön gratulált a háromszólamú énekléshez, tökéletes pop produkciónak tartotta. Mező Misi is egyből munkaszerződést adott volna a két vokalistának, Vincze Lilla viszont az énekesnő egyéniségét méltatta, amit kicsit hiányolt a dalból. Nagy Ferónak is nagyon tetszett a produkció, ennek ellenére csak hat pontot adott.

Szabó Leslie: Legyen másnak is jó – 30 pont

Mező Misi egyedülálló, sallangmentes figurának nevezte Leslie-t, Nagy Feró az előadás helyett inkább a nagypapaságról elmélkedett. Ferenczi György már szakmaibb volt, a dal ritmikáját és szövegvilágát elemezte, a magyar nyelv bravúros használatát dicsérte.

LongStoryShort!: Talán Holnap – 28 pont

Vincze Lilla ígéretes, fiatal bandának tartotta a srácokat, de szerinte a dal picit gyorsan véget ért, jobban ki lehetne dolgozni, felépíteni. Nagy Feró elkezdett vitatkozni vele, szerinte rendben volt a dramaturgia, Ferenczi György az innovatív hangszerelést méltatta.

Noémo: Hableány – 30 pont

Mező Misi szerint sikerült az énekesnő célja, vagyis az érzékenyítés: ő maga katarzist élt át, valós, tiszta érzelmeket hallott. Vincze Lillát is magával ragadta a dal, Noémo érzékeny, művészi tisztaságát, éteriségét méltatta, isteni adománynak tartotta a tehetségét.

Andelic Jonathan: Áldom – 29 pont

Ferenczi György dicsérte, hogy valaki úgy énekel a hitéről, hogy a nem vallásos emberek is be tudják fogadni, Nagy Feró csodálatosnak tartotta, hogy végre valaki mer istenről, Jézusról énekelni. Mező Misi is a vallásos tartalomról elmélkedett, az énekes legjobb menedzserének tartotta az Úr Jézust.

Phoenix RT feat. Diószegi Kiki: Jelzőfény – 29 pont

"Imádom ezt a nótát, így kell előadni ezt a dalt" – lelkendezett Nagy Feró, csak gratulálni tudott a srácoknak. Vincze Lilla szerint a fúzió, a zenészek együttműködése jót tett az előadásnak, hét pontot adott a produkcióra.

No Sugar: Falak – 29 pont

Ferenczi György szerint a zenekar "bitangul jól" tud muzsikálni, a refrének közötti szöveget viszont kicsit üresnek, tölteléknek érezte, a tartalmat hiányolta. Nagy Feró a "rocker csaj" neve iránt érdeklődött, Ferenczivel azonban nem értett egyet, hibátlannak érezte a dalt – amin vitatkoztak is kicsit a zsűritársával.

GERENDĀS ft. Dárdai Blanka: Senkié – 31 pont

Mező Misi szája fülig ért a produkció után, emlékezett arra, hogy Gerendás Dániel már ötévesen zenélt az édesapja, Gerendás Péter lemezén. Ferenczi György az énekesnő hitelességét méltatta, Vincze Lilla pedig Gerendás alázatát dicsérte. A formáció összesen 31 pontot kapott a zsűritől, így az este első biztos továbbjutójává vált.

Pejtsik Panna: Fehér Elefánt – 28 pont

Ferenczi György örült, hogy végre valaki szórakoztatni akarta a színpadról, szerinte az énekesnő egy intim témát változtatott játékossá, ami nagy szó. "Sokkal jobb vagy, mint a nóta" – vélte Nagy Feró, aki a bossanova műfaját unalmasnak találta, Mező Misi viszont ellentmondott neki, ahogyan Vincze Lilla is, aki az öniróniát és a humort díjazta az előadásban.

Anevemandras (Kállay-Saunders): Hazaérek majd – 36 pont

Mező Misi az új művésznév eredetét firtatta, mire kiderült, hogy Kállay-Saunders szeretné szétválasztani a magyar és az angol nyelvű produkcióit, ezen a néven kifejezetten magyar számokat adna elő. Ferenczi György úgy érezte, hogy "ez történik, amikor a popzene megtelik tartalommal", nagyon értékesnek tartotta a dalt.

A zsűri pontszámai alapján az első négy helyezett, vagyis Anevemandras (Kállay-Saunders), GERENDĀS ft. Dárdai Blanka, Szabó Leslie és Noémo automatikusan továbbjutott, a közönségtől pedig Andelic Jonathan kapta a legtöbb szavazatot, így ő is mehetett tovább az elődöntőbe.

Az első válogató eredményéről itt olvashat, az összes versenydalt itt tudja meghallgatni.