1985-ben, ötven év kihagyás után rendeztek szépségversenyt Magyarországon. Október 5-én, a budapesti Kongresszusi Központban megrendezett döntőn a mindössze 16 éves Molnár Csilla nyerte el a Magyarország Szépe címet és a koronát, kétezer induló közül. Kilenc hónappal később, azaz bő 35 évvel ezelőtt öngyilkos lett – a hír akkor a fél országot sokkolta. Cikksorozatunk első része.

Molnár Csilla szomorú története sokakat foglalkoztatott a nyolcvanas években. Cikksorozatunk első részében felelevenítjük, honnan indult, hogyan jutott el a címig.

Molnár Csilla Andrea 1969. január 20-án született Kaposváron, de később Fonyódon élt vendéglátással foglalkozó szüleivel és öccsével. 1984 vége felé jelent meg egy felhívás, amelyre nagyjából kétezer lány jelentkezett: akkor már sok évtizede nem rendeztek szépségversenyt Magyarországon.

Jelentkezhetett minden 16-27 év közötti, 160 cm-nél magasabb, magyar állampolgárságú hajadon: az előzsűri 618 lányt választott ki, akik részt vehettek az elődöntőkön. A bírálóbizottság tagja volt többek közt Csathó Mari egykori manöken, a Magyar Divat Intézet szakértője, Csenterics Ágnes tévérendező, mint a "Miss Magyarország" rendezvénysorozat főrendezője, Farkas Jenő tánctanár, Frenreisz Károly popzenész és Komlós Péter fotóművész.

Képek a korbeli sajtóbólMTI

1985 szeptemberében tartották azt pécsi válogatót, amelyen feltűnt a későbbi győztes. „Este a Pannónia Szállóban már nagyon nagy a nyüzsgés. Mindenki készülődik, fontoskodik, a kezdetig még van idő: millió fotó készül ezalatt a lányokról, ilyen meg olyan pózokba állítva. Most persze még mindegyiket fényképezik, hiszen előre semmit se tudni. (...) A Miss Magyarország jelöltjei még nem profi manekenek. Mosolyogni, szépen járni és egyáltalán: megjelenni csak kevesen tudnak.  Kár. A sutábbak rá is fizetnek a gyakorlatlanságra: az egytől ötig osztályozó zsűritagok ugyanis mindenre odafigyelnek. Egyik-másik jelölt kis híján sírva fakad, amikor meglátja, hogy a szépségét csak kettesekkel honorálják. Akad, aki egyest kap, különösen Vámos Magda, a Magyar Divat Intézet igazgatója bánik a jelöltekkel szűkmarkúan" – írta a Szabad Föld az elődöntőről.

Frenreisz Károly volt az egyik zsűritag: „Nekünk az a dolgunk, hogy osztályozzunk, de egyest és kettest csak nehéz szívvel adunk. Kár, hogy nem tíz vagy húsz pont a maximum, mert az mégis csak más, ha a csúnyácskábbaknak adnánk öt pontot, de még inkább tizenkettőt" – magyarázta.

A zsűri minden elődöntőből tíz-tíz versenyzőt juttatott tovább, egy-egy lányt pedig a közönség küldött a középdöntőbe. A pécsi elődöntőn holtverseny született, a két első helyezett a dunaújvárosi Kruppa Judit és a fonyódi Molnár Csilla volt. Ez volt egyben a későbbi győztes nevének első említése a sajtóban.

A döntő

Október 5-én este megkezdődött Magyarország szépének választása, 25 lány került a döntőbe, a jegyekért 200 forintot kellett fizetni. Később pár lány azt panaszolta, hogy reggel 10-től már kamerapróba volt, utána főpróba, a show éjfélig tartott, és közben nem ettek semmit, erről valahogy megfeledkeztek a szervezők. „A lányok először nagyestélyi ruhában vonulnak végig a színpadon. Látszik elsőre, hogy amatőr verseny ez a javából, mert a színpadi mozgás még sokak számára okoz gondot. A közönség lelkesen figyeli és ünnepli a versenyzőket, akik már fürdőruhában, félórával később bikiniben járulnak a zsűri elé, melynek tagjai egy és tíz pont közötti értékekkel minősítik szépségüket. A publikum természetesen megjegyzéseket tesz, vagy nemtetszését fejezi ki, ha értékítélete nem találkozik a zsűriével" – írta akkor a Magyar Nemzet.

Forrás: MTI/Benkő Imre

„Az Orfeum zsúfolt, a lányok csevegnek. Ügy tűnik, elfogulatlanul. De ez csak a látszat, feszíti őket a többet-akarás hevülete, a szebbnél-szebbnek-lenni szándéka. Mi lesz velük? Mi lesz belőlük? A nyáréjszakák kihűltek, október derekát írjuk. Szívünk, szittya férfiaké, immár hevesebben ver, hiszen köztünk a legszebb lány: Miss Magyarország. Arcán zavart, kislányos fintor" – írta róla és az estéről a Magyar Hírlap.

Volt közönségdíj ezen az estén, három különdíj (Caola, Fotex, Budapest Tourist), majd jöttek a dobogósok: Füstös Veronika lett a harmadik, Kruppa Judit a második, Molnár Csilla Andrea pedig szépségkirálynőként ünnepelhetett. A 16 éves lány nyert egy Pierre Cardin kosztümöt, egy háromnapos bécsi utat, az Izsáki Állami Gazdaság ajándékcsomagját, valamint a Centrum 50.000 forintos reklámszerződés-ajánlatát, melyet később nem fogadott el. Megkapta a lehetőséget, hogy indulhasson az 1986-os Miss Európa versenyen. A díjak között szerepelt egy kairói utazás is, ahová azonban nem jutott el.

Egy barátnő vette rá

Molnár Csilla első nyilatkozataiban elmondta, hogy játéknak indult az egész, egy barátnője javasolta, hogy induljanak. Elmesélte, hogy apja végig ellenezte a versenyen való indulást, anyukája viszont végigszurkolta a döntőt. Azon az estén úgy gondolta, hogy nincs fontosabb dolga, mint leérettségizni, utána pedig kozmetikusak tanulni. Persze a médiát érdekelte, hogy van-e partnere, komoly barátja - de nem volt udvarlója.

Forrás: Fortepan/Gábor Viktor

„Édesapámmal kell egyezkednem. Ellenzi az ajánlatokat. Kairóba csupán akkor megyek, ha lesz kísérőm" – ezt Csilla a másnapi sajtóeseményen mondta az Esti Hírlap tudósítása szerint. Szülei úgy vélték, a lányuknak elsősorban a fonyódi gimnáziumban kell helytállnia. „A szigor talán erősebb a csábításnál. A királynő még szinte gyerek" – írta a lap, amely megjegyezte, hogy az udvarhölgyek élete is megváltozhat, hiszen egyikük egy dunaújvárosi óvónő, aki addig csak Csehszlovákiába jutott el, de rögtön a verseny után osztrák és nyugatnémet fotózásra invitálták.

„Most, hogy a dolgok komolyra fordultak, teljesen tanácstalan vagyok. A győzelemmel járó lehetőségek és kötelezettségek aligha egyeztethetők össze a gimnáziumi tanulmányaimmal" – ezt már a Szabad Földnek mondta.

Szerény volt a győztes

„A díjak ígéretesek. Reklámszerződésekkel, külföldi utazásokkal, ruhákkal, kozmetikumokkal, virágokkal halmozták el a szépségkirálynőt és udvarhölgyeit. És sok pénzzel. A nézők között egyöntetű a vélemény, hogy anyagilag a legértékesebb díjat Kalmár Zita nyerte, aki a Fotex jóvoltából egy esztendőt tölthet Kaliforniában, egy fotómodell-képző iskolában. Biztos, hogy a többiek sem járnak rosszul" – fejtegette az akkori Magyar Nemzet.

Forrás: Fortepan/Gábor Viktor

„Nem számítottam a győzelemre... Gimnáziumi tanuló vagyok. Elsősorban a magyarórákat szeretem a gimnáziumunkban, mert ezeknek felszabadult a légkörük és nagyszerű tanárunk van... a szépség önmagában ez nem elegendő. Minél több tudást is kell szerezni. Tanulnom kell, jobban, mint eddig. Persze örülök, hogy ott lehetek a Miss Európán, de hát itthon is sok nálam szebb lány található, akkor Európában mennyivel több létezhet!" – ezt már az Új Tükörnek nyilatkozta szerényen, és bevallotta, hogy nem volt még szerelmes.

Volt, aki vesztegetést gyanított

„Először csak játéknak tekintettem az egész versenyt, ma már egy kicsit félek is. Összecsapnak felettem és miattam - híresztelik, apám százezrekért vette meg nekem az elsőséget, más úgy viselkedik, mintha ő fedezett volna fel, s magának követel jogokat" - mondta Csilla a Dunántúli Naplónak. Ebből is látszik, hogy a sajtót és a közvéleményt megosztotta egy 16 éves lány győzelme, azokban a napokban sokan foglalkoztak ezzel a témával, de senki nem gondolta, hogy kilenc hónappal később már a tragédia, a fiatal szépségkirálynő öngyilkossága lesz a téma.

Cikksorozatunkat hamarosan folytatjuk.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!