A Dal 2021: kiderült, kik jutottak be az idei évad döntőjébe

A Dal 2021 zsűrije: Vincze Lilla, Nagy Feró, Mező Misi és Ferenczi György
A Dal 2021 zsűrije: Vincze Lilla, Nagy Feró, Mező Misi és Ferenczi György
Vágólapra másolva!
Véget ért a Duna Televízión A Dal 2021 második elődöntője, melyben tíz produkció küzdött a zsűri és a közönség kegyeiért: négyen közülük tovább is jutottak a március 13-i adásba, így összeállt a döntős mezőny. 
Vágólapra másolva!

Tíz produkció mérkőzött meg A Dal 2021 második elődöntőjében, a versenyzők ezúttal akusztikus formában adták elő a versenydalukat. A jubileumi, 10. dalválasztó show-ban idén is négy szakmai kiválóság véleményezi minden adásban a dalokat: a szériában Vincze Lilla, Nagy Feró, Mező Misi és Ferenczi György értékel és pontoz.

Fotó: MTVA / Zih Zsolt

A múlt héten a zsűri pontszámai alapján az első három helyezett, vagyis Bari Laci, Katona Petra és a Kaukázus automatikusan továbbjutott, a közönségtől pedig a Mudfield kapta a legtöbb szavazatot, így ők is mehettek tovább a március 13-i döntőbe. A második elődöntőben további négy hely volt kiadó, tízen küzdöttek meg érte. Lássuk, hogy mit hallott a zsűri, hogyan értékelte az egyes versenyzőket, és milyen pontszámokat osztottak ki az élő adásban!

Tortuga: Törnek az ablakok - 35 pont

A Tortuga nyitotta az estét, áthangszerelve adták elő a Törnek az ablakok című dalukat. Nagy Ferónak nagyon tetszett a feldolgozás, szerinte kiderült, hogy nagyon jó a nóta, a zenészek is nagyon jók, és egyértelműen ott van a helyük a döntőben. Mező Misi is sokáig dicsérte őket, majd Vincze Lilla vette át a szót, aki szerint sokat fejlődtek tavaly óta.

Hajdu Erik: Szürke madár - 33 pont

Mező Misi szerint finom zeneiséget adtak a dalnak, szép zenei kép alakult ki. Ferenczi György szerint ennek a dalnak van a legjobb szövege a mezőnyben, hosszan dicsérte, és az előadást is nagyon hitelesnek találta.

Nagy Szilárd feat. Ragány Misa: Drága hazám - 30 pont

Mező Misi elégedetlen volt egy kicsit, többet várt volna tőlük zeneileg, nagyobb élményre, gazdagabb élményre vágyott - emellett pozitívumként kiemelte, hogy a produkciónak jót tett a vokalista, és szép volt az előadás. Nagy Feró, mikor először hallotta a dalt, fanyalgott, de az áthangszerelés tetszett neki, és elárulta, hogy a két héttel ezelőtti adásban a felesége is szavazott a duóra.

Radics Gigi: Egy vagy velem - 38 pont

A kislányának írt dallal folytatta az estét Radics Gigi, akit először Vincze Lilla értékelt. Mint mondta, a dal a szívéig ért, felemelte, és csodás volt Radics Gigi hangja és előadásmódja is. "Ezzel a zseniális zenekarral kell együtt muzsikálnod" - javasolta neki, és világszintűnek nevezte az előadást. Mező Misi szerint is fantasztikus volt a zenekar az énekesnő mögött, a produkció pedig Amerikában is megállta volna a helyét. Ferenczi György is szívből gratulált, 10 pontot adott, akárcsak Mező Misi.

Süle Zsolt: Befúj - 39 pont

Ferenczi György szerint erősebb volt ez az áthangszerelt produkció, mint az eredeti, nagyon tetszett neki a feldolgozás. Nagy Feró elmondta, hogy a dal egyszerűsége fogta meg, élvezte a dalt, és rajta biztosan nem múlik Süle Zsolt döntőbe jutása, 10 pontot adott neki - akárcsak Mező Misi és Vincze Lilla.

Down For Whatever: Zuhanás - 34 pont

A Down For Whatever egy 2015-ben alakult metalbanda, A Dal 2021 válogatójából a közönség juttatta be őket az elődöntőbe. Vincze Lilla az énekest dicsérte, szerinte a gitárosoknak kellett volna még valami pluszt beletenni, de ez a változat is tetszett neki. Nagy Feróhoz közelebb állt az eredeti dal, de szerinte kifejezetten jó, hogy egy ilyen feladatnak köszönhetően egy metalénekes megmutathatja, hogy tud énekelni.

Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos: Maradok - 39 pont

Mező Misi irigykedett az énekesnőre, szívesen cserélt volna vele, és muzsikált volna a társasággal. Hihetetlennek nevezte az előadást, és hosszan dicsérte, akárcsak Vincze Lilla, aki szívesen elmenne egy koncertjükre is.

Noémo: Hableány - 37 pont

A szlovákiai magyar Takács Noémi már korábbról ismerős lehet A Dal nézőinek, hiszen 2018-ban is bejutott a versenybe. A 2021-es elődöntőben is szépen szerepelt: elsőként Ferenczi György értékelte a produkcióját, aki külön kiemelte az egyéni éneklést. Mező Misi bevallotta, hogy a rajongójává vált, és megdicsérte azért is, hogy tökéletesen választott maga mellé zenészeket.

AnevemAndras: Hazaérek majd - 37 pont

Kállay Saunders András számos alkalommal megmutatta tehetségét A Dal színpadán, 2014-ben megnyerte a műsort. Nagy Feró a dal hatása alá került, nagyon tetszett neki az előadás, szerinte AnevemAndras a magyar mainstream előtt jár pár lépéssel, és majd évek múlva értjük meg a zeneiségét. Vincze Lilla is kiemelte az egyediségét, de apró javítandókra is felhívta a figyelmét.

Andelic Jonathan: Áldom - 34 pont

Az énekest a nézői szavazatok jutatták be az elődöntőbe, ahol ezúttal is nagyon szépen szerepelt. Mező Misinek különösen tetszett a zenei alap, az átdolgozást zseniálisnak nevezte, 10 pontot adott a produkcióra.

A pontszámok alapján bejutott a döntőbe Süle Zsolt, a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos és Radics Gigi, a közönségtől pedig Andelic Jonathan kapta a legtöbb szavazatot, így ő is mehet tovább.

Az estét színesítette Charlie és Király Linda közös produkciója, és kiderült, hogy a zsűri értékelése alapján a Kaukázus énekes-dalszerzője, Kardos-Horváth János érdemelte ki "A Dal 2021 Legjobb Dalszövegírója", egyben a Petőfi Zenei Díj "Az Év Szövegírója" elismerést.

Az összes versenydalt – a már kiesetteket is – meg tudja hallgatni itt, jövő szombaton pedig kiderül, hogy ki lesz A Dal 2021 győztese.