Átalakul a Petőfi Rádió

A38
Budapest, 2019. február 24. Jobbra az A38 rendezvényhajó, balra az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának (ELTE TTK) épülete a főváros XI. kerületében. Az épület tetején a nagyobb kupolában planetárium, a kisebbikben csillagvizsgáló működik. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Az MTVA, a Duna Televízió és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös online sajtóeseményén bejelentették, hogy átalakul a Petői Rádió, erősebb lesz a kulturális tartalom, több magyar zene lesz hallható rajta.
Vágólapra másolva!

A sajtótájékoztatón Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 2023-ban ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. születésnapját. Példaképekre pedig nagy szükségünk van – jegyezte meg. „Szeretnénk a szinergiákat jobban kihasználni: az MTVA-val közösen olyan projektet hoztunk létre, hogy ezt méltóképpen meg tudjuk ünnepelni" – mondta. A tervek szerint a Petőfi Rádió igazi kulturális adó lesz, sokkal több magyar zenével, az A38 hajó pedig otthon ad a projektnek.

MTVA

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a sajtóeseményen megjegyezte, hogy Petőfi egyértelműen egy szimbólum, az ő korában született meg a modern magyar nemzet. Együttműködő partnereket kerestek a projekthez, a közmédia felvállalta ezt a feladatot, és nagyon örül a Petőfi Rádió újrahangolásának.

Béli Ádámot az M5 csatorna műsorvezetőjeként ismerhették a tévézők, ő április 1-től irányítja a Petőfi Rádiót és a Petőfi Tévét és ezek online felületeit. Megjegyezte, hogy a költő az életét adta a hazájáért, és 26 évesen olyan életművet hagyott ránk, amely máig meghatározza az irodalmunkat és a magyarságról való gondolkodásunkat.

Fontosnak tartja, hogy a kulturális tartalmak eljussanak a fiatalokhoz. „Óriási felelősségünk van abban, a fiatalok mit tekintenek majd jó zenének és jó kulturális tartalomnak" - vélekedett. A Petőfi-projekt része, hogy a Petőfi Tévé és a Petőfi Rádió vízre száll, az A38 lesz az anyahajó. A tévés szakember szerint ritka az a tévé és rádió, amely egy hajóról üzemel (amely egyben magasan jegyzett kulturális tér), ráadásul a Dunáról, amely Európa köldökzsinórja. A hajón minden technika adott a megfelelő színvonalú műsorok elkészítéséhez, a projekt Petőfi, a rocksztár címen fut.

Az A38 hajó Forrás: MTI/Juhász Gábor

Galambos István, az MTVA program-főigazgatója kiemelte, hogy Petőfi Sándor életműve nemcsak a magyar, hanem az egyetemes kultúra része, alkalmas arra, hogy még jobban megszólítsa a fiatal korosztályt. „Az MTVA minden lehetséges módon, minden platformon igyekszik támogatni ezt a kezdeményezést" – jegyezte meg, majd megköszönte a két korábbi csatornaigazgató munkáját, rájuk más területen számít a közmédia.