10 érdekesség a 40 éve bemutatott Vukról

Vuk rajzfilm
Vágólapra másolva!
40 évvel ezelőtt, 1981 áprilisában adta le először a Magyar Televízió a Vuk című rajzfilmet, amelyből később mozifilm is készült. A figura roppant népszerű lett, megjelent mindenféle terméken, poszteren, pénztárcán, pólón, népszerűsége azóta is töretlen.
Vágólapra másolva!

1. Vuk először 1940-ben jelent meg a Csí - Történetek állatokról és emberekről című kötetben. Fekete István keltette életre rajtuk kívül Kelét, Lutrát, Hút és Bogáncsot is, állatfigurái közül azonban a kis róka lett a legnépszerűbb. Ha így nézzük, Vuk idén már 81 éves, de a tévében csak 40.

MTV

2. Fekete István Vuk című regényét 1965-ben adták ki először, 1972-ben pedig a Fülesben képregényként jelent meg.

3. A Vuk című négyrészes rajzfilmsorozatot eredetileg a Magyar Televízió számára készítette a Pannónia Filmstúdió. Itt hangzott el először a sorozat egyes részeit átkötő Vuk-dal, mely hétről hétre felhangzott az epizód záróakkordjaként. Érdekesség, hogy itt még nem a zeneszerző, Wolf Péter kislánya énekelte (akit azóta Wolf Katiként ismerünk), hanem Maros Gábor.

4. A sorozatot a televízió 1981. április 18-tól egymást követő 4 napon át 20-20 perces részletekben április 21-ig sugározta. Ugyanabban az évben rádiós hangjáték is készült belőle.

MTV

5. A Vuk rajzfilmváltozata 1981 karácsonyára jelent meg a mozikban. Adatai megegyeznek a televíziós sorozatéval: rendezte és tervezte Dargay Attila, a háttér N. Csathó Gizella munkája, rajzolta Fülöp Márta, Sostarics Yvette, Gyarmati Ildikó, Balogh János, Kovács Magda. Fekete István regénye nyomán írta Tarbay Ede, Imre István, Dargay Attila. Henrik Irén a képért, Wolf Péter a zenéért felelt. Szereplők: Vuk (Pogány Judit, Gyabronka József), Íny (Földi Teri), Kag (Szabó Gyula), Karak (Csákányi László), Rókalány (Kútvölgyi Erzsébet), Mesélő (Bitskey Tibor).

6. Vuk már 1981-ben befutott: az augusztus 20-án megrendezett hagyományos debreceni virágkarneváli felvonuláson is megjelent. Az a kocsi, amelyen két, 4 méter magas, virágokból kialakított róka figura foglalt helyet, nagy tetszést aratott.

Lapozzon, a cikknek nincs még vége!