Hogy rontották el ennyire a Trónok harca végét?

Daenerys halála a Trónok harcában
Vágólapra másolva!
Egy tévésorozatot befejezni sosem könnyű, hisz a nézők joggal várnak méltó lezárást, miután évekig követték a történetet: általában az addigi műsorfolyamnak valamiféle esszenciáját akarják látni, közben a szálak elvarrására, egyfajta végső magyarázatra is számítanak az utolsó epizódban. Ezt persze nem mindig sikerül összehozniuk az alkotóknak, láttunk már nem egy sorozatfinálét, amely kifejezetten rosszul sikerült, a közönség is gyűlölte – most ezekből elevenítünk fel párat egy friss közvélemény-kutatás alapján.
Vágólapra másolva!

Trónok harca – 24 százalék

A Looper nevű szórakoztató honlap több száz amerikait kérdezett meg, hogy melyik sorozatfinálékban csalódtak a leginkább, és a közvélemény-kutatás alapján a Trónok harca utolsó része végzett az élen: a válaszadók 24 százaléka ezt említette először.

Forrás: HBO

A szériáért különösen kár, hisz az évek során igazi popkulturális jelenséggé nőtte ki magát, fantasysorozat körül még nem volt hasonló felhajtás – az utolsó évad azonban sebtében összecsapottnak tűnt, miután a forgatókönyvhöz a remek író, George R. R. Martin könyvei már nem nyújtottak támaszt. Ha további részletekre kíváncsi, a kiábrándító finálét hosszan elemeztük itt.

Lost – 21 százalék

Forrás: ABC

Annak idején bővebben írtunk a Lost befejezéséről is, röviden az volt vele a gond, hogy patetikus és zavaros lett, a korábban felvetett rengeteg rejtélynek a felére nem válaszoltak vele a készítők. A Lost szintén tévétörténeti mérföldkő volt annak idején, az írók nem egy újítást hoztak a sorozatgyártásba – az idősíkok közötti ugrálás, a megannyi csavar azonban próbára is tette a közönséget, a széria már útközben sok nézőt veszített.

Így jártam anyátokkal – 19 százalék

Forrás: CBS

Önmagában a lezárással nem lett volna komolyabb baj, mármint dramaturgiailag rendben volt, egy döntő csavart is vittek bele – ami viszont érzelmileg nagyon megviselte a nézőket. (Hogy pontosan mi történt, azt a rajongók úgyis tudják, a többiek itt találnak hosszabb leírást a hétéves epizódról.) Később kiderült, hogy a finálé eredetileg még szívszorítóbb lett volna – de több jelenetet kivágtak –, készült azonban egy boldogabb, alternatív befejezés is.

Dexter – 15 százalék

Forrás: Showtime

Szintén inkább érzelmileg borította ki a nézőket a Dexter lezárása, valószínűleg kevesen gondolták, hogy pont azok a főszereplők fognak meghalni, akiknek végig drukkoltak – még ha vérfürdőre, halálesetre lehetetett is számítani, hisz nem egy könnyed vígjátéksorozatról volt szó. Igaz, a rajongók itt még bizakodhatnak egy másféle lezárásban, hisz a 2013-ban véget ért Dexter hamarosan visszatér, ráadásul az eredeti címszereplővel, Michael C. Hall-lal.

Több finálét nem szerettek a nézők

A Looper közvélemény-kutatásán a megkérdezettek 10-10 százaléka olyan sorozatokat is megemlített az első helyen, mint a Gossip Girl – A pletykafészek, a Seinfeld, a True Blood – Inni és élni hagyni és a Csajok, vagyis ezek fináléját sem szerették annyira a rajongók.

Bár a felmérés nem említi, annak idején sok rajongó kiborulhatott a Maffiózók végétől is, amikor egy feszült helyzetben egyszer csak elsötétült a kamera, a tévé előtt ülők pedig soha nem tudták meg, mi lett a Soprano család sorsa.

Forrás: HBO

Hozzá kell tenni, hogy a fenti sorozatok legalább az alkotók szándéka szerint értek véget, mindannyian megkapták a lehetőséget, hogy lezárják a több évadon át kanyargó történetet. Más a helyzet, ha a nézők a producerek hirtelen döntése, a széria idő előtti befejezése miatt nem kapnak válaszokat, erre a legidegesítőbb példákat itt gyűjtöttük össze pár éve.