Kellemes másfél óra a Jóbarátok: Újra együtt, de többet vártunk

Jóbarátok
Vágólapra másolva!
Ahhoz képest, mekkora felhajtás volt körülötte, kis csalódás a Nagy Összejövetel, de a rajongóknak nyilván így is kellemes másfél órájuk volt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai bemutatóval egy időben látható lett itthon is a Jóbarátok-találkozó, a magyar HBO GO-ra május 27-én délelőtt kerül fel a Jóbarátok: Újra együtt (Friends: The Reunion) című különkiadás. A műsorban nemcsak a hat főszereplő – Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry és David Schwimmer – idézte fel forgatási emlékeit, de olyan sztárvendégek is megjelentek, mint például Cindy Crawford, Reese Witherspoon, Lady Gaga, Tom Selleck, David Beckham vagy Justin Bieber.

HBO Max

A nagy Jóbarátok-találkozóról már egy évtizede cikkeznek az újságok (mi is írtuk vagy ötven cikket), minden készítő és szereplő elmondta, hogy jó lenne újra együtt, de nem terveznek újabb epizódokat, újabb évadot. A Jóbarátok huszonéves fiatalokról szólt, akik együtt éltek, akiknek a barátok jelentik a családot.

Hogy nézne ki, ha most az ötvenes karakterek az urológus telefonszámát cserélgetnék,

vagy arról sóhajtoznának, hogy mi, hol fáj. Közel húsz évvel később, teljesen más élethelyzetben érdekes lenne látni a figurákat, Joey-t, Rachelt és a többieket, de illúzióromboló is lenne, maradjanak csak meg emlékünkben bohókás, vidám, fiatal karakternek – akiknek minden idők talán legnépszerűbb szituációs komédiáját köszönhetjük.

HBO Max

A Friends: The Reunion az HBO Max indulására volt tervezve, hogy nagyot szóljon a netes platform, streaming-oldal startja, de a járvány keresztülhúzta a készítők terveit, az adás jó egy év késéssel készült el. Közben cikkek ezrei születettek erről a műsorról, anélkül, hogy egy kockát is felvettek volna – ehhez képest a Jóbarátok: Újra együttről megállapítható, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja.

A nettó adásidő jó részét sajnos régi jelenetek teszik ki,

ezeket a rajongók pedig betéve tudják. Sokkal érdekesebb lett volna, ha nincs bugyuta játszadozás, nincs ismételgetés, hanem tényleg csak ülnek, beszélgetnek, nosztalgiáznak, anekdotáznak kötetlenül. A műsor legszebb pillanatai, amikor áhítattal körbejárják a díszletet, amikor újra találkoznak, amikor valamelyik színésznek spontán eszébe jut egy régi történet, és persze el is meséli. A sztárvendégek nélkül is működött volna az adás, de ők legfeljebb egy-egy percet kaptak, inkább a régi felvételek vittek el időt.

HBO Max

A nagy hatosból David Schwimmer volt talán a legaktívabb, ő érkezett elsőnek, ő volt a játékvezető, és tőle tudtuk meg, hogy a valóságban, az első évad forgatása során nagyon tetszettek egymásnak Jennifer Anistonnal (a karakterek egymásba is szerettek, de a való életben az együttjárás nem jött össze, valakinek mindig volt épp kapcsolata mással). Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow remekül tartják magukat, pont olyanok voltak, ahogy vártuk, Matt LeBlanc ősz és pocakos, de vicces. Szegény Matthew Perry a sok elvonó, rehab után nem a régi, állítólag józan jó ideje, de a másfél óra alatt talán öt mondata volt. Úgy hírlik, fogorvostól érkezett, fájdalmai voltak, ezért volt visszafogott, reméljük, tényleg így van.

A tíz éve várt nagy találkozó létrejött tehát,

de mindenki jobban örült volna, ha nem csak egy fél napot szánnak erre a színészek, hanem egy teljes hétvégét. Sztorikból, anekdotából kaptunk párat, amit már lehetett olvasni itt-ott (elsőnek Schwimmer volt meg, rá írták a karaktert, Joey üres zsebbel ment castingra, majd az utolsó forduló előtt részegen betörte az orrát egy vécécsészében), de jobb lett volna még több emlék. A Friends: The Reunion semmiképp nem volt fölösleges, millióknak okozott remek másfél órát, de talán többet is ki lehetett volna hozni belőle.

A különkiadás itthon az HBO Gón látható. A témában a cikk alatt olvashat többet.