Jankovics Marcell életműve előtt tiszteleg a közmédia

JANKOVICS Marcell
Budapest, 2019. április 1. A közmédia életműdíjával kitüntetett Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus budapesti otthonában 2019. április 1-jén. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Életének 80. évében elhunyt Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze, rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész. A Duna Televízió egyik alapító kurátora 2019-ben a közmédia életműdíját, a Csoóri Sándor-díjat vehette át. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotóra remekműveivel emlékeznek meg a közszolgálati csatornák.
Vágólapra másolva!

A közmédia emlékadásokkal búcsúzik Jankovics Marcelltől. Példaértékű munkássága előtt tisztelegve május 29-én a Nemzet Művészének szentelik esti műsoraikat a közszolgálati csatornák.

A Duna Televízió 19.40-től a Magyar népmesék animációs sorozat egyik darabját adja. Majd 19.50-től egy másik klasszikus, a János vitéz lesz látható. Petőfi Sándor művét Jankovics Marcell feldolgozásában 1973. május 1-én mutatták be a hazai mozik, ez volt az első magyar egészestés rajzfilm.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az M5 csatorna a Nagyok című műsorában 19.35-től foglalkozik a közmédia díjas rajzfilmrendezővel. 20.35-től az Oscar-díjra jelölt Sisyphus című animációs filmet láthatják a nézők. Az ősi monda elevenedik meg: a sisyphusi küzdelem heroikus megjelenítése, mint az örök emberi tevékenység, az alkotómunka szimbóluma. 21.35-től Az ember tragédiája című alkotását vetíti a csatorna.

A Kossuth Rádión 20.30-tól egy 2016-os felvétel lesz hallható. Az Arany Pálma- díjas alkotóval Csűrös Csilla beszélgetett a Történet, hangszerelve című műsorban.