Mécs Károly példaértékű művészi életpályáját 2021-ben Kossuth-nagydíjjal ismerték el. A 85. életévét januárban betöltő kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett színművész, rendező a Kossuth Rádióban adott interjújában nemcsak a nagydíj jelentőségéről beszélt, de elárult egy olyan titkot is, amelyet hatvan évig őrzött.

"Elég öreg vagyok már, de még mindig szeretem az életet" – mondta Mécs Károly a Kossuth Rádió Nagyok című zenés portréműsorában Farkas Adrienne-nel beszélgetve. Saját bevallása szerint „olvasós famíliába" született, már a bölcsője mellett is könyvek voltak. Korán, mindössze 5-6 évesen megtanult olvasni, és ettől kezdve falta a könyveket.

Boldog volt, amikor Várkonyi Zoltán kiválasztotta A kőszívű ember fiai filmváltozatában Baradlay Richárd szerepére. „A rendező olyan társaságot hozott össze, amelynek tagjai nemcsak játszották, de élték is a szerepet. A film nagy műgonddal készült és olyan költségvetésből, amely kiugró volt az akkori filmgyártásban" - mesélte a nemzet művésze a közmédia műsorában. Kiemelte azt is, hogy mindenki, aki részt vett a produkcióban, átélte '56-ot.

A Kossuth-díjjal kitüntetett Mécs Károly színművész a Magyar Állami Operaház lépcsőjén 2013. április 23-ánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A műsorban erről az időszakról is mesélt, ráadásul egy olyan történetet, amelyet hatvan évig tartott titokban. "Húszéves voltam 1956-ban. Amikor a november 4-i események után elindult az élet, ismét elkezdtünk munkába járni. Én akkor egy sokszorosító üzemben dolgoztam és a főnököm, aki régi katonatiszt volt, egy nap megjelent és hozott egy igazolványt. Az volt ráírva, hogy az illető a szovjet hadsereg védelme alatt áll. Kérte, hogy ebből csináljunk még. Körülbelül 200 darab ilyen igazolványt készítettünk, aztán minden, a gyártáshoz használt kelléket megsemmisítettünk.  Erről 60 évig senkinek nem beszéltem" – mondta Mécs Károly, majd hozzátette: "én azt kívánom, hogy háború többé ne legyen, mert ez az emberi produktum legmocskosabb alkotóeleme".

A zenés portréműsorban az irodalmi eszmefuttatások és színpadi múltidézés mellett a 2021-ben kapott elismerés is szóba került. "Álmodni sem mertem arról, hogy Kossuth-nagydíjat kapok, úgy gondolom ez nemcsak nekem szól, hanem a nemzedékemnek is. Ezek az emberek rendkívül sokat tettek azért, hogy a magyar színművészet fennmaradjon és jellegében, lelkiségében megőrizze tisztaságát. Ez egyúttal az ő díjuk is" – fogalmazott a Nagyokban Mécs Károly.

A Mécs Károllyal készített beszélgetést újra lehet hallgatni a Médiaklikk.hu oldalon.