Michael Douglast 70 fölött még elkapta egy prostituált, de majdnem megrokkant

A Kominsky-módszer
Vágólapra másolva!
Abban a világban, ahol évente százával készülnek a tiniknek vagy a húszas éveik elején járó, útjukat kereső fiataloknak a sorozatok, üdítő színfolt A Kominsky-módszer, amely az öregedésről, az utolsó évekről szól.
Vágólapra másolva!

Most, hogy tele van a Netflix, az HBO Go és a többi streaming-cég fiataloknak szóló sorozattal (hiszen a tinédzserek, huszonévesek óriási mennyiségben fogyasztják a szériákat), nagy bátorságra vall, hogy ki mertek jönni egy olyan sorozattal, mint A Kominsky-módszer, amely szinte kizárólag az elmúlásról szól, arról, milyen keserves is tud lenni az öregkor, ha nem találunk benne apró örömöket. A háromévados sorozat nemrég ért véget, nézzük, kik az alapszereplők – és kiderül az is, hová tűnt az egyik főkarakter, akinek eltűnését (finoman szólva) nem magyarázták túl.

Netflix

Michael Douglas a sorozatban az öregedő Sandy Kominsky, és látszik is rajta a kor, már 76 éves – eltelt pár évtized a Smaragd románca és a San Francisco utcáin óta. Egy egykori színészt alakít, akinek volt egy-két dobása korábban, de már jó ideje nem foglalkoztatja Hollywood, így egy drámaiskolát üzemeltet. 15-20 diákja van, szereti a munkát, de mindig van benne keserűség, mert nem futotta be azt a karriert, amit szerinte megérdemelt volna.

Netflix

A Nancy Travis alakította Lisa temporálisan megfiatalítja, hiszen az agg tanár kissé beleszeret egy növendékébe – de legalább nem egy húszévest, hanem egy jó negyvenest szemel ki magának. Kettejük kapcsolatának hullámhegyei és hullámvölgyei főképp az első két évadban alakítják a történetet. Még egy fontos női figura van, Sarah Baker, aki a sorozatban Mindy, a drámatanár lánya, abszolút pozitív karakterként próbál támasza lenni az apjának, aki elég sokszor nem úgy cselekszik, ahogy egy rendes hetvenesnek illene – egyszer például egy orosz kurva lefekszik vele hálából, mert megtalálta a kiskutyáját, csak épp az aktus után Sandy Kominsky dereka beáll, alig bír járni.

Forrás: Netflix

A negyedik fontos figura az Alan Arkin által hozott Norman Newlander, aki a főszereplő volt ügynöke és egyetlen barátja. Nem egyszerűen gazdag, hanem felháborítóan vagyonos, milliárdos (jellemét tekintve elég mogorva, keserű) fickó, aki feleségét meggyászolja, majd váratlanul meghal, így nélküle pereg le az egész harmadik évad. A második vége és a harmadik eleje között olyan, mintha hiányozna 2-3 teljes epizód, amelynek be kellett volna mutatnia Norman betegségét, halálát, de semmi ilyen nem történik.

Forrás: Netflix

Ez különös és bosszantói írói megoldás, mert Alan Arkin karaktere nem egyszerűen egy volt a négyből, hanem a második legfontosabb, az egyetlen, akivel Sandy igazán őszinte tudott lenni, az egyetlen, sok évtizede kitartó barát. Beszólós, pikírt, fullánkos, de mégiscsak barát. A Guardian rá is kérdezett, mégis, mi az ördög történt ott és akkor, hogy nem forgatott tovább – kicsit azt gondolhatta a néző, hogy összeveszett a színész és a stáb, vagy több pénzt akart. Semmi ilyesmi, egyszerűen a 87 éves Arkin elfáradt, nem bírta a munkát. Mint mondta, ha keveset dolgozik, akkor jobb az egészsége, a showbusiness pedig elég stresszes, ő meg nem bírta a feszültséget. A harmadik évad helyett tehát inkább nekilátott önéletrajzi könyvének, magára hagyta barátját – de legalább az örökölt tőle pár százmillió dollárt.

Netflix

A Kominsky-módszer elég jól, 8,2 ponton áll az IMDb-n, 93%-on a Rotten Tomatoes oldalon, azaz a nézők és a kritika is szereti, annak ellenére, hogy jóformán élvezhetetlen az ezredforduló után születettek számára, sőt, a harmincasoknak is inkább csak egy öregkori nyavalygásnak tűnik, ahol két vénember arról társalog, mi van a prosztatájukkal, vagy milyen esélyeik vannak egy korán elkapott tüdőrák esetén. A sorozat azért nem búskomor, és nem csak az elmúlásról szól, van benne jócskán szarkasztikus beszólás, fanyar és fekete humor, próbálja megmutatni, hogy messze túl a csúcson is lehetnek szép dolgok az életben.

A sorozatban sorra bukkannak fel ismert nevek, többek között Kathleen Turner, Lisa Edelstein, Danny DeVito, Bob Odenkirk, Morgan Freeman.

Netflix

Az író amúgy az a Chuck Lorre, aki már 68 éves, tehát lassan neki is hasonló problémái lesznek, mint sorozata hőseinek, lehet, hogy mentálisan így készül az öregkorra. Ő korábban olyan – világszerte ismert –sorozatok mellett volt producer és író, mint az Agymenők, a Két pasi meg egy kicsi, A helyszínelők vagy az Ifjú Sheldon. Nem kell eldugdosnia A Kominsky-módszert, ezt a sorozatot büszkén is felteheti a polcra a többi közé. Hátha megvan VHS-en is!

Netflix