Nagykoncertet ad Leslie Mandoki, a világhírű magyar zenész és producer zenekara, a Mandoki Soulmates augusztus 21-én Budapesten, a Szent István Bazilikában. A grandiózus koncert hátteréről és Jon Lorddal - a Deep Purple és a Whitesnake együttesek zenészével - közös álmáról az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában mesélt.

Nem pihen Leslie Mandoki világsztárokat jegyző dzsesszrock együttese, a Mandoki Soulmates. Augusztus 21-én, szombaton a budapesti Szent István-bazilikánál ad ingyenes lemezbemutató koncertet a nemzetközi szupergroup, amelynek zenei anyagát Bartók Béla zenei öröksége ihlette. A Németországban élő magyar zenész ráadásul vendégeket is hívott a különleges alkalomra: Al Di Meola és Mike Stern gitáros, Tony Carey billentyűs, Bill Evans szaxofonos, Randy Brecker és Till Brönner trombitás, valamint Richard Bona basszusgitáros lépnek mellette a színdapra. A hazai kiválóságok közül pedig Szakcsi Lakatos Béla és Charlie is csatlakoznak a lemezbemutatóra. A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett zenész az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában vendégeskedett a koncert kapcsán, ahol elárulta, régi álmukat valósul meg a Bartók tiszteletére írt nagyszabású progresszív rock szvittel.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Legelőször 18 évvel ezelőtt merült fel, hogy Bartók életművét feldolgozzuk. A zenekaromban akkoriban még Peter Frampton és Greg Lake gitároztak, Jack Bruce basszusgitározott és Jon Lord volt az orgonista. A turné egyik estéjén utóbbi megkérdezte, hogy »Leslie, neked pesti srácként mi a kötődésed, a lelki kapcsolatod Bartók Bélával?«. Csak annyit tudtam mondani neki, hogy a Mikrokozmoszra nőttem fel az óvodában" – humorizált az M5 műsorában Leslie Mandoki, aki akkoriban fogadta meg zenésztársainak, hogy egy nap mindenképpen írni fog dalokat Bartók zeneiségére hangolva.

Sajnos, már sem Jon Lord, sem Greg Lake nem élhette meg azt, hogy ez a projekt megvalósuljon. Mindketten elvesztették a harcot a rákkal szemben, de én megígértem, hogy megcsinálom. Két és fél évvel ezelőtt neki is mentünk és megvalósítottuk. A világjárvány, a globális krízis sem állított meg minket" – emelte ki Mandoki, aki világsztár barátaival online keretek között, a maguk bevallása szerint őrült megszállottsággal készítették el az Utopia for Realists című albumot. A további részleteket az augusztusi koncertről a Librettó idézett adásából ismerhetik meg az érdeklődők.