Rofusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező négy filmjét vetíti születésnapján a Duna

Rofusz Ferenc
Budapest, 2018. november 5. Rofusz Ferenc animációsfilm-rendező, miután átvette a Nemzet Művésze díjat a Pesti Vigadóban 2018. november 5-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Augusztus 19-én ünnepli 75. születésnapját Rofusz Ferenc. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar rajzfilmrendező nevéhez fűződik az első magyarországi Oscar-díj, amelyet az általa rendezett, háromperces A légy című film kapott 1981-ben a legjobb animációs rövidfilm kategóriában. A Duna Televízió A légy, Gravitáció, Holtpont és Az utolsó vacsora című filmjeinek vetítésével köszönti augusztus 19-én a születésnapos rendezőt.
Vágólapra másolva!

Rofusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmje volt az első Oscar-díjas magyar alkotás. A korra jellemző anomáliák sorába tartozik a díjátadóval kapcsolatos szinte hihetetlen történet. A filmet nem tartották esélyesnek az akkori kultúrpolitika irányítói, ezért a rendezőt nem engedték ki a díjátadóra. Voltak azonban, akik mégis elutaztak az ünnepségre. Így fordulhatott elő, hogy az Oscar-díjat Dósai István, a Hungarofilm akkori vezérigazgatója vette át, és elfelejtett a színpadon bemutatkozni. Az ott ülőknek úgy tűnt, ő a rendező. Másnap a díjat az amerikai rendőrség visszavette tőle, és Rofusz Ferenc csak hónapokkal később kapta meg, amikor végre elutazhatott Amerikába.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A légy különleges látásmódjával az alkotó a vesztébe rohanó rovar szemével láttatja a történetet. Ezzel a néző kénytelen magára vállalni az állat tragikus sorsát. Az ebben az időben oly jellemző „küzdő-filmek" sorába tartozó animáció végül egy trilógia részét képezi a Rofusz-életműben, melyet a Holtpont és a Gravitáció című alkotások követtek. Mindhármat láthatják ezen az estén a nézők csak úgy, mint a rendező Az utolsó vacsora című nagyszabású alkotását is, amelynek alapja Leonardo da Vinci azonos című festménye.