Rendőrök százai vették körbe, de vett egy lassú, nyugodt habfürdőt a bankrabló nő

La casa de papel
Vágólapra másolva!
Folytatódott a világ legnézettebb, nem angol nyelvű sorozata, A nagy pénzrablás, a La Casa De Papel.
Vágólapra másolva!

Óriási felhajtás, több tízmilliós rajongótábor, százezrével eladott merchandising-termékek, popipari jelenség: ez A nagy pénzrablás, minden idők legsikeresebb spanyol sorozata, egyben – a Netflix globális szerepe miatt – a legnézettebb, nem angol nyelvű fikciós szériája. Kevés sorozat van, amely még menet közben, a vége előtt megszerzi a kultstátuszt (mint tette a Trónok harca), de ez pont ilyen. Hosszabb kihagyás után most visszatér, és elkezdődött a végjáték, az utolsó évad. Némi spoilerrel folytatjuk.

Netflix

A sorozat követőit eddig sem zavarta, ha teljesen valószínűtlen fordulattal találkoztak, ha olyasmi történt, ami a valóságban semmiképp sem következne be, de a készítőknek az utolsó évad első részében máris sikerült magasabbra tenni a lécet. A Professzor szerelme, az Itziar Ituño alakította Raquel Murillo bejut a Nemzeti Bank épületébe, amelyet rendőrök ezrei vesznek körbe, majd a nagy bankrablás, az aranytartalék lenyúlása közepette vesz egy hosszú, meditatív kádfürdőt, amelyhez (ruhában) csatlakozik Úrsula Corberó (karakterben Tokio), hogy elmesélje neki, persze lassan és vontatottan, hogyan veszítette el bankrablás közben a szerelmét.

Netflix

Ez annyira abszurd, annyira nem logikus, hogy nem is érti az ember, hogyan tudott egy ilyen sorozat ekkora világszenzáció lenni – de sikerült neki, és ugyan tele van bődületesen hatásvadász elemmel, mégis egy roppant szórakoztató, élvezhető darab. Világos, hogy a szereplőknek eddig nagyjából ötvenszer meg kellett volna halniuk, de fogadjuk el, ez fikció. Ennek ellenére különös, hogy ilyen jelenet átment, hiszen kinek jutna eszébe egy órát relaxálni egy kádban, amikor közeleg a spanyol hadsereg, tele az épület tússzal, bombákat szereltek az ablakokra, mindenki síkideg, és a történelem legnagyobb rablása zajlik, épp a mi vezérletünkkel?

Netflix

Soha nem álltak távol a teátrális megoldások a La Casa De Papeltől, ezekből a színpadias alakításokból most is találunk párat, de szinte hiányoznának, ha nem lennének. Ez erős képeket is szeretik használni, lásd a fenti fotó, ahol egy kilenc hónapos terhes asszony vezeti láncon a jók (vagy rosszak, nézőpont kérdése) fővezérét.

A túlzott várakozás azonban néha visszaüt, bizonyára mindenki katartikus csodát várt a folytatástól, de az IMDb pontszáma szerint ez egyelőre elmaradt: az ötödik évad 7,6 ponttal nyitott, majd 7,2-t kapott a második epizód, ami bizony látható visszaesés, mert korábban általában minden rész 8 pont fölött volt, nem egyszer a 9-et is megkapta, főleg az első három évadban.

Hamarosan nagyobb cikkel jövünk a sorozat történetéről, kulisszatitokkal!