Hogyan lett ez a világ egyik legnézettebb sorozata, óriási médiahisztéria közepette?

La Casa de Papel, A nagy pénzrablás
Vágólapra másolva!
Idén decemberben véget ér a La Casa De Papel, A nagy pénzrablás, amely minden idők legnézettebb, nem angol nyelvű sorozatának számít. Egyszer már megszüntették a spanyol Antena 3 csatornán, mégis feltámadt, popkulturális jelenség lett belőle, kultsorozat, még mielőtt tényleg véget ért volna.
Vágólapra másolva!

A sorozat 2017-ben remekül rajtolt a spanyol Antena 3 csatornán, 4,5 millióan nézték meg az első, igen hatásos részt, de a felfokozott érdeklődés annak is köszönhető volt, hogy egy Real Madrid–Atlético meccs volt előtte (és tudjuk, milyen fontos a felvezető műsor a nézettségben). A szedett-vedett, mégis igen karakteres csapat akkor az állami pénznyomda ellen intézett fondorlatos támadást, felkészültek minden eshetőségre. Arra azonban nem készültek fel, hogy a nézettség 15 résszel később a felére esik, úgyhogy véget is ért a széria 2017. november 23-án. „A sorozatot lezárták. Akkor lett vége, amikor úgy vélték, hogy le kell zárni a sztorit" – nyilatkozta a népszerű Jaime Lorente, a sorozatban Denver.

Netflix

Időközben a Netflix felvette a kínálatába, majd 2018 áprilisában a globális médiaszolgáltató közölte, hogy a spanyol sorozat lett a legnézettebb, nem angol nyelven készült tartalma. Másnap a streaming-óriás bejelentette, hogy hivatalosan átvette és folytatja a bankrablós (pénznyomdarablós) történetet. Volt persze rendes promóciós kampány is, de a szóbeszéd, a személyes javaslat mindig többet ér: mindenki ajánlgatta a barátainak, rokonainak, mit érdemes nézni, milyen izgalmas spanyol sorozatot látott, így folyamatosan nőtt a rajongói tábor. Most ott tartunk, hogy a 210 millió előfizetővel rendelkező Netflix egyik legcsábítóbb tartalma lett, 190 országban látható.

Gátlástalanul nyomulnak a rajongók

Miguel Herrán, aki sokak kedvencét, Riót alakítja, egészen elképesztő, nyilvánvalóan túlzásba vitt rajongásról számolt be a spanyol El Paísnak: „Épp Szardínián voltunk, az emberek kergettek minket az utcán, mások pedig álltak az utak szélén zászlókkal, hogy minket köszöntsenek. Kibéreltünk egy hajót, de a rajongók utánunk jöttek jachtokkal... amikor megálltunk a tengeren, akkor odaúsztak hozzánk és felmásztak a hajóra. Olyan is volt, hogy bezártak minket egy étterembe, és ki kellett, hogy jöjjön a rendőrség, rendet csinálni kinn, kiüríteni az utcát" – emlékezett a fiatal színész, akit persze Spanyolországon kívül senki nem ismert a sorozat előtt.

Netflix

190 országban lett tehát őrült siker a sorozat, úgy, hogy jóformán nem is volt ismert színész a csapatban. Talán Úrsula Corberó és Alba Flores neve nem csengett nagyon idegenül a sok spanyol médiatartalmat fogyasztók számára, de a többiek – világszinten – mindenképp újoncok voltak.
Most meg ott tartunk, hogy Jaime Lorente Lopez, azaz Denver, már 13,4 millió követővel rendelkezik csak az Instagramon. Ő azt mondja, Spanyolország nagyon sokat adott neki, nem akar onnan elmenni, pedig forgathatna külföldön. Herrán ugyanígy gondolkodik, szerinte csúnya dolog lenne, ha a nagy siker után lelépne – mint mondta, mehetett volna Miamiba filmet forgatni, de nem vállalta, maradt otthon. Hogy meddig tart ez a nagy hazafiság, és mikor szippant be Hollywood pár szereplőt, az idő kérdése.

Netflix

Rio, azaz Miguel Herrán bevallotta, hogy sokszor nem volt képes örülni annak, ami van, mindig azon rágódott, mi jön: elég jó lesz benne, tetszeni fog sokaknak? A szorongást azonban sokan nem veszik észre. „Abból a rengeteg emberből, aki odajön hozzád, csak nagyon kevesen kérdik meg tőled, hogy vagy. Egyszerűen azt hiszik, királyul, hiszen híres vagy." Mint mondta, szereti a munkáját, a szakmáját, de a nagy felhajtást már nem, és attól egyenesen kikészül, amikor ismeretlenek füttyentenek neki, vagy pisszegnek az utcán. „Amikor azt rikkantják, hogy hé, Rio, olyan, mintha a kutyájukat hívnák. Ezzel nem tisztelik a munkádat és az alakításodat" – morgolódott.

Régi kedvenceihez nyúlt a kreátor

A pamplonai Álex Pina a sorozat írója, producere, nélküle nyilván nem született volna meg a sorozat. Ragyogó casting eredménye a világsiker, de azért jó pár szereplőt korábban már ismert, dolgozott velük évekig, tudta tehát, mire számíthat tőlük. Najwa Nimri A nagy pénzrablásban Alicia Sierrát alakítja, korábban viszont övé volt ez egyik főszerep Pina másik ismert munkájában, a Bebörtönözve című sorozatban ő volt Zulema. Alba Flores, aki 33 részben alakította a vagány Nairobit, ugyancsak szerepelt hosszan a börtönös szériában, ott Saray volt 40 részen keresztül.

Netflix

Ugyancsak a producer-író műve a Túl a vörös kanapén, ott már játszott Miguel Ángel Silvestre, akit aztán A Nagy Pénzrablásban is láthattunk visszaemlékezős jelenetekben, mint Tokio bűnöző szerelme, akit meg is ölnek egy akció során. Paco Tous a Balfék körzetben játszott 133 részben, ebben is Álex Pina volt az egyik kreátor, majd Tous később fel is vette a piros overallt. Álvaro Mortét, a Professzort pedig annyira megkedvelte a producer a bankrablós sorozatban, hogy betette főszereplőnek A móló című sorozatába is.

Mi a siker titka?

Miért rajong a fél világ a piros kezeslábasba öltözött, Salvador Dalí-maszkot hordó figurákért, amikor egyértelműen bűnözőkről van szó? Az okokat ugyanott kell keresni, ahol Robin Hood vagy a romantikus párossá emelt Bonnie és Clyde népszerűségét. Mert a La Casa De Papel főszereplői is bűnözők, csak épp soha nem embert rabolnak ki, nem gonoszkodnak értelmetlenül járókelőkkel vagy bolti eladókkal, mindig intézmények ellen harcolnak. Ja, hogy maguknak akarják a temérdek, elkölthetetlen mennyiségű pénzt? Az mindegy, törvényen kívüliként, ellenállóként lesznek valamilyen szinten romantikus hőssé.

Netflix

Az alapsztori, a koncepció alapvetően nem volt nagy szám, a sikerhez kellett egy tökéletes casting és egy csavaros-fordulatos forgatókönyv. Minden figura egyedi, rögtön elkülöníthető a többitől, azaz markáns karakterek: nem néz bambán a tévéző, hogy „ez meg ki a franc?", hiszen jól megjegyezhető arcok alkotják a bandát. Minden színész – ahogy korábban írtuk – sztár lett, Úrsula Corberót bő 23 millióan, Herránt 14 millióan, Mortét 12 millióan, Alba Florest szintén 12 millióan követik az Instagramon. Ekkora rajongótábor nyilván nem véletlen.

De milyen a végjáték?

Mindenki katarzisokat várt, de inkább a küzdelem dominál. A készítők az első pár évadban ellőtték szinte az összes puskaporukat (bár ez nem igaz szó szerint, mert az utóbbi öt részben többet lőttek, mint az HBOs- klasszikus, az Elit Alakulat tíz epizódja alatt összesen). Azt lehetett tudni, hogy a csapat csak azért állt össze újra, és indult újabb bevetésre, mert nagy siker a sorozat, és senki nem akar lemondani az aranytojást tojó tyúkról.

Netflix

Annál nagyobb baj, hogy láthatóan fogy a kreatív muníció, az eredetiség, újdonság bája sincs már meg, nem véletlen, hogy az IMDb-n is lepontozták az 5. évad első négy részét – csak az utolsó tetszett a népnek, abban egy fontos szereplő meghal, és rendes, érzelmes, szépen felépített búcsút kap. Jót tett a folyamatos őrület, lövöldözés közben, hogy egy múltbéli sztorit a nézők elé tártak, a már halott Berlin egy régi kalandját mesélték el (ugyancsak visszatért a közönségkedvenc Nairobi korábbi eseményszálban).

Netflix

A korábbi nagy fordulatok, meghökkentő taktikai lépések el-elmaradoztak az ötödik évadra, ezt rengeteg akcióval próbálták kompenzálni, de egy idő után már unalmas a folyamatos lövöldözés és robbantás. Álex Pina azt nyilatkozta, hogy monumentális, látványos fináléra készülnek, és eddig ez be is jött: valóságos háború van a spanyol nemzeti bankban. Az egyre vontatottabb, hosszúra nyújtott sztoriból már csak öt rész van hátra (ezek decemberben jönnek), és aztán vége. Nem is baj, nem lehet a végtelenségig nyújtani – viszont könnyen lehet, hogy valamely karakter kap egy saját sorozatot, spin-offot, amely a két nagy rablás utáni bujkálós életét mutatja be.