Vasárnap indul a Toldi-sorozat a Duna TV-n

Toldi
Vágólapra másolva!
Évtizedek óta nem született itthon olyan nagyszabású animációs filmsorozat, mint a Toldi, amely vasárnap 19.40-kor debütál a Duna Televízió képernyőjén. Az iskolai kötelező olvasmányok kiemelt darabját látványos és élvezetes módon ismerheti meg a közönség Jankovics Marcell és a Kecskeméti Rajzfilmstúdió páratlan munkájának köszönhetően - írta közleményben az MTVA.
Vágólapra másolva!

Szeptember 19-én 19.40-kor a Duna Televízión lesz először látható a Kecskeméti Rajzfilmstúdió legújabb alkotása, a Toldi. Arany János hősének a magyar lovagi mondakör egyik legjelentősebb szereplőjének legendás történetét a kötelező olvasmányokból minden iskolás jól ismeri. Az animáció formájában megelevenedő elbeszélő költeményt a fiatalok számára modern képi világ teszi élvezetessé. A Toldiban az alkotó stílusjegyei is felismerhetők, hiszen az a Jankovics Marcell alkotta mozgóképre a hőst, akinek keze nyomát viseli a Magyar Népmesék.

MTVA

A tévésorozat az Arany-műnek megfelelően előhangból és tizenkét részből áll. A cselekmény szereplői mellett megjelenik elbeszélőként a költő, maga Arany János is, aki egyfajta délibábként narrálja az eseményeket. Az új adaptáció, a hiánypótló rajzfilmsorozat a fennállásának 50. évét ünneplő Kecskemétfilm Kft. műhelyében született egy pályázat nyomán, amelyet az Arany János-emlékévhez kapcsolódóan az MTVA írt ki. A széria alkotója a Kossuth- és Balázs-Béla-díjas filmrendező, grafikusművész, Jankovics Marcell, akinek ez az utolsó alkotása.

Az MTVA szeptember 26-ig meghosszabbította a Toldi sorozat bemutatásának alkalmából kiírt szavalópályázatának benyújtási határidejét.

A Mondj verset a nagyival! továbbra is várja a jelentkezőket. Az Arany-mű egy szabadon választott részletének szavalásával értékes Toldi-ajándékcsomagot nyerhetnek a legjobb felvételt beküldők, valamint esélyt kaphatnak, hogy az Almáriumban szerepeljenek. Sőt a legjobb pályaművel családi élményutazás nyerhető a Galánta melletti Taksonyfalvára, a Toldi Panzióba. A pályázatra a videókat a [email protected] címre lehet küldeni. A felhívás részletei megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon.

A Toldi című animációs sorozat epizódjait szeptember 19-től vasárnap esténként 19.40-től láthatják a Duna Televízión.