Ma lenne 90 éves Larry Hagman

Dallas COUPLE Linda Gray Dallas
Dallas Serie tv 1978 1991 Linda Gray Larry Hagman. COLLECTION CHRISTOPHEL © Lorimar Productions / Lorimar Telepictures / Lorimar Television
Vágólapra másolva!
Itthon egy időben a Dallas volt a legnépszerűbb amerikai sorozat, annak ellenére, hogy igen távol állt a 90-es évek magyar hétköznapjaitól a texasi gazdagok 80-as évekbeli világa. Larry Hagman azonban nagy sztárnak számított Magyarországon is, következzen 10 érdekes adat róla!
Vágólapra másolva!

1. Larry Hagman november 23-án, péntek délután halt meg egy dallasi kórházban, családja körében, rosszindulatú daganatos megbetegedés okozta szövődmények következtében. Torokrákja volt, de a 90-es években májrákban és májzsugorodásban is szenvedett, ami évtizedekig húzódó alkoholizmusának következménye volt. 1995-ben májátültetésen esett át, 2003-ban új májának egy részét eltávolították.

Így nézett ki fiatalon

2. Larry Hagmannek tulajdonképpen nem is nagyon volt más választása, mint hogy színész legyen: édesanyja, Mary Martin színésznő volt, aki 1938-ban szerződéses ajánlatot kapott a Paramounttól, és az akkor hét-nyolc éves fiát is rendre elvitte a forgatásokra. Mary Martin később New Yorkban próbált szerencsét a Broadwayn: a kis Hagman ebben az időben a nagyanyjával élt Kaliforniában, csak az ő halála után költözött az édesanyjához.

3. Középiskolába már New Yorkban járt, és ekkor - tizennégy-tizenöt évesen - kezdett el masszívan inni, aminek később komoly egészségi következményei is lettek. A színészet felé is itt fordult komolyabban, első rendes munkáját azonban éppen egy dallasi színházban kapta, ahol kisebb szerepek eljátszása mellett asszisztensként is dolgozott az egyes produkciókon.

Larry Hagman mint Jockey Ewing. Hogy ki lőtte le a karaktert, milliókat izgatott Forrás: CBS

4. Pályafutását tehát színházi alakításokkal kezdte, később számos filmszerepet is kapott, sztárstátusát viszont kétségtelenül két televíziós sorozatnak köszönheti. Itthon leginkább csak a Dallas-ból ismert, az Egyesült Államokban azonban népszerű volt korábbi sorozata, a magyar nézők számára sokáig ismeretlen Varázslatos Jeannie (I Dream of Jeannie) is. Ebben Hagman egy űrhajóst játszott, aki egy csinos dzsinnel keveredett különféle kalandokba - vagyis meglehetősen kedves figurát alakított, úgyhogy néztek is nagyot az amerikaiak, amikor évekkel később Jockey Ewingként látták viszont a képernyőn.

5. A Varázslatos Jeannie 1965 és 1970 között ment a tengerentúlon, a Dallas viszont csak 1978-ban indult, úgyhogy Hagman közben is csinált egyet s mást, bár semmi igazán jelentőset: csupán két, itthon nem vetített sorozatban, a The Good Life-ban és a Here We Go Again-ben kapott komolyabb szerepet. Emellett számos más szériában vendégszerepelt, és egy-két jelentősebb filmben - például A sas leszállt című háborús alkotásban - is megjelent, nemzetközi ismertségre viszont csak a Dallas-szal tett szert.

Linda Gray és Larry Hagman Forrás: AFP/Collection Christophel

6. Bizonyára a Dallas nem is lett volna az, ami, ha az alkotók nem találnak egy ilyen karakteres főgonoszt. Csakhogy először nem Hagmant szemelték ki a szerepre, csak akkor került szóba, amikor Robert Foxworth (aki később a Falcon Crest-ben játszott el egy egészen hasonló figurát) visszautasította a szerepet.

7. Hagman a Dallas után egy ideig leginkább csak súlyos alkoholproblémájával került az újságok címlapjára - a sorozat forgatása idején állítólag négy üveg pezsgő volt a napi adagja -, majd ebből fakadó májátültetéséről is sokat cikkeztek. Az új májat 1995-ben kapta meg, 2003-ban viszont ebből is eltávolítottak egy részt. 2001-ben önéletrajzi könyvet jelentetett meg Hello Darlin': Tall (and Absolutely True) Tales About My Life címmel, 2002-ben pedig - magánprogram keretében - Budapesten is járt, és ellátogatott a magyarországi szervátültetéseket koordináló Hungarotransplant központjába.

Patrick Duffy, Larry Hagman, Barbara Bel Geddes Forrás: AFP/Photo12

8. A kétezres évek közepén színészi karrierje is új löketet kapott: míg a kilencvenes évek végén egyedül az Orleans című, rövid életű jogi drámában jutott komolyabb tévés munkához, addig az új évezredben már olyan sorozatokban vendégszerepelt, mint a Kés/Alatt vagy a Született feleségek. A Simpson család egyik epizódjához is kölcsönözte a hangját, annak ellenére, hogy a rajzfilmsorozat alkotói korábban a májműtétjéből is viccet csináltak: az egyik részben Homer apja várt új vesére, de - mint a dokitól megtudtuk - az egyetlen megfelelő szervet Hagman vásárolta meg, aki így már öt vesét és három szívet birtokol.

9. 2014-ben bronzszobrot kapott texasi szülővárosában, Weatherfordban. Larry Hagman. Az eseményen több százan vettek részt, köztük a sztár lánya, Heidi Kristina. Dennis Hooks polgármester Weatherford legkedvesebb fiaként méltatta a 2012 novemberében elhunyt sztárt. Mint mondta: a világ ma már más szemmel tekint Texasra, mint azelőtt, mert Weatherford egyik fia "segített megérteni, hogy mi a lényege a texasi létnek".

Linda Gray és Larry Hagman. Forrás: AFP/Collection Christophel

10. A színész 1993 elején magánemberként a frissen kettévált Csehszlovákiába, pontosabban Csehország fővárosába, Prágába, ott azonban nem vetítették a Dallast, így Hagmant nem ismerte senki, ezért nem érezte jól magát - szemben Magyaroszággal, ahol rajongtak érte. Nagyon tájékozott ember volt, érdekelte Európa történelme, és ismerte is, állítóag még Árpád-házi királyokat is fel tudott sorolni.