Szakmai életében is nagy jelentősége van a Toldinak – mondta a rajzfilmsorozat zenéjét komponáló Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, Selmeczi György az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában. A művész nagy tisztelője Jankovics Marcellnek, ezért volt különösen fontos számára a felkérés. A Toldi animációs sorozat zenéjének egyes rétegeiről is mesélt a műsorban, amelyet a nézők is hallhatnak vasárnap este, hiszen a Toldi dupla résszel folytatódik a Duna Televízión.

„Különös víziót épített fel Jankovics Marcell a Toldi köré, nem a népmesei szellemet próbálta élesztgetni benne, hanem egy hallatlanul mély emberi drámát, egy fiatalember drámáját akarta megjeleníteni" – méltatta Jankovics Marcell munkáját Selmeczi György, aki nagy tisztelője a nemrég elhunyt rajzfilmrendezőnek, ezért sokat jelentett neki a felkérés.

MTVA

Egészen különleges és gazdag élvezet volt a Toldin dolgozni másfél éven át. Fokozatosan világossá vált, hogy többről van szó, mint rajzfilmzenéről. Az volt Marcell szándéka, és az enyém is, hogy gazdag, strukturált, sokágú, rétegzett zene szülessen az animációhoz" – mondta a Librettóban a Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, aki elárulta, milyen rétegek hallhatók a Toldiban.

„Kifejezett törekvés volt, hogy ne egy illusztratív hangoszlop legyen a képek mögött, hanem legyen a zenének archaizáló rétege, ami Arany korához köti a művet, ugyanakkor legyen egy expresszív rétege is, ami »színháziasítja« a jeleneteket, és még egy karakterizáló réteg is hallható benne, vagyis minden figurához tartozik egy külön zene" - árulta el a részleteket a Librettó stúdiójában.

A nézők vasárnap este maguk is elmerülhetnek a Toldi zenei motívumaiban, hiszen az animációs sorozat dupla résszel folytatódik 19.40-től a Duna Televízió műsorán.