Bartók Bélára emlékezik a Bartók Rádió a hétvégén

Bartók Béla
Bartók Béla nemcsak népdalokat gyűjtött és jegyzett le, hanem madárdalokat is, amiket később bele is komponált az utolsó, 3. zongoraversenyébe.
Vágólapra másolva!
Bartók Béla halálának 76. évfordulójához kötődő koncertek közvetítéseivel emlékezik meg a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjének munkásságáról a Bartók Rádió. Szeptember 24-én, 25-én és 26-án három különböző helyszínt kapcsolnak, ahol felcsendül néhány Bartók Béla korszakalkotó művei közül. Érdekesség, hogy a szombati hangverseny szólistája és a vasárnapi szólókoncert fellépője ugyanaz a személy: Ránki Fülöp zongoraművész.
Vágólapra másolva!

76 évvel ezelőtt, 1945. szeptember 26-án hunyt el Bartók Béla, a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, akinek művészete az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű. A Bartók Rádió az évfordulóhoz kötődő koncertek közvetítéseivel tiszteleg névadója feledhetetlen nagysága előtt.

Forrás: https://zeneakademia.hu/lexikon_nagy_elodok/bartok-bela-1861

Szeptember 24-én a Győri Filharmonikus Zenekar hangversenyét lehet meghallgatni a Bartók Rádióban 19.05-től, amely során magyar komponisták műveivel lép közönség elé az együttes. A hangverseny zárásaként hangzik el Bartók Béla 1911-ben írt operája, A kékszakállú herceg vára, amely a férfi-nő kapcsolat mélységeit páratlan lélekábrázoló művészettel mutatja be, olyan kiváló magyar operaénekesekkel a főszerepben, mint Szántó Andrea és Bakonyi Marcell. A Győri Filharmonikus Zenekart Rajna Martin vezető karmester dirigálja.

Szeptember 25-én 19.35-kor a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterméből a Nemzeti Filharmonikus Zenekar évadnyitó koncertjét közvetíti a rádió. A zeneszerzőről hagyományosan megemlékező műsor Bartók Béla három arcát villantja fel, három művével, pályája három szakaszába nyújtva betekintést. A Két kép a korai alkotóperiódust, a II. zongoraverseny az érett mestert képviseli, míg az amerikai években keletkezett Concerto az emigráns hazaszeretetének és honvágyának kifejezése, a kései termés egy kiemelkedő darabja. A karmester a magyar dirigenstársadalom jeles képviselője, a Liszt Ferenc-díjas karmester, operarendező, a Duna Televízión futó Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató-műsor állandó zsűritagja, Kesselyák Gergely lesz. A zongoraverseny elmélyült és virtuóz szólistája a fiatal generáció egyik legjobbja, Ránki Fülöp lesz.

Szeptember 26-án ismét egy budapesti helyszínt, a Bartók Béla Emlékházat kapcsolja, ahonnan az Emlékhangverseny Bartók Béla halálának évfordulóján című műsort közvetíti élőben a rádió. Ránki Fülöp másfél órás zongoraestjét 18 órától hallhatják a rádióban.