Húsz év után újra lesz magyar bábsorozat a tévében

Rozmaring kunyhó gubái
Vágólapra másolva!
Különleges bábok tűntek fel a közmédia műsoraiban, hogy közhírré tegyék: október 9-től új, saját gyártású sorozat indul az M2 gyerekcsatornán. Trömböczky Napsugár Rozmaring kunyhó című bábsorozatát tizenkét héten keresztül szombatonként láthatják a nézők, melynek fülbemászó dallamait Szabó Balázs írta, főcímdalát pedig a népszerű gyermekdalszerző és -előadó, Kovácsovics Fruzsina énekli.
Vágólapra másolva!

A történet egy erdő közepi varázslatos kunyhóban játszódik, amelyben Napraforgó nagymamája élt, mielőtt elköltözött a felhőkbe. Napraforgó feladata, hogy kitakarítsa a házikót, mivel szülei el szeretnék adni. Arra azonban nem számított, hogy a Rozmaring kunyhó nem csak az ő kedvenc helye: a ház odacsalogatja azokat, akiknek kérdései vannak a világról vagy megértésre vágynak. Így indul tehát Mályva, Kele, Deske, Lári és Fári, vagyis a gubák modern, jelen idejű, színes, egyben a közszolgálati média gyermekbábfilm-sorozatainak hagyományai előtt is tisztelgő, kedves története a Rozmaring kunyhóban.

Forrás: MTVA

Az epizódok olyan konfliktusok, élethelyzetek köré épülnek, amiket kicsik és nagyok a hétköznapokban, saját életükben is gyakran megtapasztalhatnak. Ilyen például a megbántás és a bocsánatkérés, a csúfolódás vagy mások feltétel nélküli elfogadása, a jószívűség, a segítségnyújtás, központi témaként pedig a nagyi elvesztése miatti űr, a gyászfeldolgozás. - Mindezt úgy, hogy a karakterek jellemükkel, őszinte és önzetlen reakcióikkal, szórakoztatóan lopják be magukat a nézők szívébe.

Kele állandóan meg tudja nevettetni Napraforgót, aki mindig frappánsan válaszol Kele kérdéseire és kétségeire. Lári és Fári, a testvérpár folyton valamilyen csínyen töri a fejét, és sajnos ezekkel olykor megbántanak másokat. Mályva a rózsaszín kislány - a csapattal közösen keresi a módját, hogy a kicsit álmodozó, furcsa guba, miként illeszkedhet be a gubagyerekek közé, hogyan lehet valaki, aki rózsaszínnek született, néha borongós, vagy éppen nagyon-nagyon színes, és miért nem baj, ha olykor szomorkodik. Deske szíve telis-tele van szeretettel, ő az egyetlen karakter, aki nem beszél gyors és ijedős, mint egy szurikáta, cuki és kíváncsi, mint egy alpaka. Bár néma, mégis probléma nélkül megértik a többiek, csak egy kicsit jobban oda kell figyelni rá.

A közmédia az új sorozattal a magyar bábhagyományt és az alapvető emberi értékek átadásának igényét örökíti tovább.

Ehhez a bábszínpadon már megszokott, de televízióban újító, a bábművészt és a hátulról irányított bábot egy térben láttató módját használva. A bábok így valós léptékű térben, korlátlanul mozogva lakják be a Rozmaring kunyhót. A kapcsolatok és élethelyzetek bemutatásával a tanulás mellett szórakozási lehetőséget és közös médiaélményt kínál az egész családnak. A jól ismert Mazsola és Tádé, valamint az 1976 óta töretlen népszerűségű A Süsü a sárkány, majd a 2001-ben bemutatott A Süsüke, a sárkánygyerek után a többi között 2021-ben a Rozmaring Kunyhó folytatja a nagy múltra visszatekintő műfaj hazai műveinek sorát. Az alkotók (Trömböczky Napsugár – bábrendező és forgatókönyvíró, Lukács Gabriella – televíziós rendező, Sipos Kati – bábtervező) és a fiatal bábművészek (Főglein Fruzsina, Kovács Domokos, Bartha Bendegúz és Harkel Márton) a hagyományt ötvözték a modern vizuális megoldásokkal Kiss Borcsa környezetbarát díszletében, amit Szabó Balázs és Kovácsovics Fruzsina zenei világa színesít. A nézők egyszerre a valós és a varázslatos világ résztvevőivé válnak azáltal, hogy a bábművészek együtt vannak jelen a térben az általuk életre keltett bábokkal.

Érdemes tehát bepillantani a Rozmaring kunyhóba, ahol Napraforgó, Mályva, Kele, Deske, valamint Lári és Fári korhatár nélkül várja a gyerekeket, hogy együtt vidítsák fel a nagyi házikóját - áll a közleményben.