Édesapja által már gyerekként megismerkedett a vadászattal Bodrogi Gyula, aki csak később döntötte el, hogy vadász lesz. A Kossuth-díjas színművész, aki a hétvégén megnyílt „Egy a természettel - Vadászati és Természeti Világkiállítás" nagykövete, Nádas Györgynek mesélte el a Benkő Gyulával átélt emlékezetes vadászatot. A Nemzet Színésze a Dankó Rádió Jó pihenést! című műsorában azt is elmondta, milyen sokrétű egy vadász feladata.

A vadfigyelés rejtelmeibe édesapja vezette be Bodrogi Gyulát, de csak az 1970-es években döntötte el, hivatalosan is megpróbálja a vadászatot, ebben pedig Benkő Gyula Jászai Mari-díjas színművész is szerepet játszott.

"Gödöllőre mentünk vadászni Benkő Gyulával. Telihold volt, mint egy nagy ezüst tó ragyogott előttünk a terület, ahol egyszer csak megjelent egy szarvasbika, legelészett, majd el is ment. Megkérdeztem Benkőt, hogy miért nem lőtte le. Mire ő: hát nem láttad, milyen gyönyörű? Ekkor azt mondtam magamban, ha ilyenek a vadászok, én is az leszek" - mesélte a Nemzet Színésze Nádas Györgynek a Dankó Rádió Jó pihenést! című hétvégi műsorában.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Bodrogi Gyula, a világkiállítás nagykövete elárulta azt is, mi egy vadász feladata. "Tévhit, hogy csak lelőjük a vadakat. A vadászok védik, óvják, szeretik az állatokat. Ha nincs ételük, etetik őket, ha nincs italuk, itatják. Mindent elkövetnek, hogy megfelelő legyen a vadmennyiség a területen. Ha valamivel több van, csak akkor vadásznak" – mondta Bodrogi Gyula.

A beszélgetés itt meghallgatható.

A jubileumi „Egy a természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás" eseményei szeptember 25. és október 14. között több helyszínen zajlanak Magyarországon, amelyekről a közmédia is rendszeresen beszámol csatornáin.