Különleges bábsorozat érkezik az M2 gyerekcsatornára

A Rozmaring kunyhó szereplői, bábosok és bábjaik
Vágólapra másolva!
Új, magyar bábsorozat debütál október 9-én, szombaton az M2 Gyerekcsatornán. Az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában Trömböczky Napsugár bábrendező és forgatókönyvíró kulisszatitkokat árult el a hamarosan érkező produkcióról, amelyben a többi között azt is felfedte, mi a jelentősége annak, hogy a hagyományoktól eltérően láthatóvá válnak a képernyőn a bábokat mozgató művészek.
Vágólapra másolva!

A legendás Mazsola és Tádé, az 1976 óta töretlen népszerűségű Süsü, a sárkány, majd a 2001-ben bemutatott Süsüke, a sárkánygyerek után, 2021-ben érkezik a műfaj legújabb darabja, a Rozmaring kunyhó.

A produkcióval a közmédia húsz év után a magyar bábhagyományt és az alapvető emberi értékek átadásának igényét örökíti tovább. Az M2 gyerekcsatornán október 9-én bemutatkozó Rozmaring kunyhó ajtót nyit egy varázslatos világra, amelyben Napraforgó és öt bájos, bundás guba – Deske, Kele, Mályva, Lári és Fári – várja korhatár nélkül a nézőket szombat esténként. Az erdő közepén álló kunyhó imádnivaló lakói olyan hétköznapi helyzetekbe keverednek, amelyek ismerősek lehetnek a gyerekeknek: a gubák történetein keresztül megoldást is kaphatnak az őket foglalkoztató kérdésekre.

A bábjátéksorozat azonban nem csak ezért különleges: Trömböczky Napsugár bábrendező, forgatókönyvíró és a produkció főszereplője az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorának vendégeként kiemelte: a Rozmaring kunyhó szereplőit mozgató bábművészek szándékosan tűnnek fel a karaktereik mozgatása közben.

A Rozmaring kunyhó szereplői, bábosok és bábjaik Forrás: M2

„A bábjátékról hagyományosan a legtöbbeknek a paraván mögötti, kesztyűbábos előadások jutnak eszükbe. A színpadi bábjáték ezt a típusú bábos esztétikát azonban már jóval meghaladta. Szerettem volna, ha a hazai közönség a bábszínházak falain kívül is találkozik ezzel a bábtechnikával, ahol látszódnak a művészek is, nemcsak a karakterük. A praktikus oldalról megközelítve, ha nem rejtjük el a bábművészt, a karakterek sokkal mozgékonyabbak tudnak lenni a térben" – fogalmazott a Ma reggel műsorában Trömböczky Napsugár, aki – a háttérmunka mellett – a bábsorozatban Napraforgót alakítja.

A Rozmaring kunyhóban a nézők egyszerre a valós és egy varázslatos világ résztvevőivé válnak azáltal, hogy a bábművészek együtt vannak jelen a térben az általuk életre keltett bábokkal, amely a televízióban újító megoldásnak számít. A Kiss Borcsa által tervezett környezetbarát díszletben játszódó bábsorozat fülbemászó dallamait Szabó Balázs írta, főcímdalát pedig a népszerű gyermekdalszerző és -előadó, Kovácsovics Fruzsina szerezte és énekli.