A Dancing with the Stars zsűritagja, Kováts Gergely Csanád korábban is szigorúságáról volt ismert a TV2 nagysikerű táncos show-jában. A rendező, koreográfus a második élő adás előtt azonban Instagram-oldalán egyértelművé tette, mostantól a pontozótáblája teljes skáláját használja majd, így az is elképzelhető, hogy mindössze egy-két ponttal díjazza majd a parkettre lépő párosok erőfeszítéseit. Arra voltunk kíváncsiak, mi áll az elhatározás hátterében.

Nem titkolja így a második élő show előtt, hogy bizony 1-10-ig pontoz majd, miközben általában az 5-6 ponthoz sincsenek sem a versenyzők, sem a nézők hozzászokva egy-egy ilyen műsorban. Mi az oka a szigorúságnak?

Igazából azt nem értem, miért meglepő ez a gondolat. A pontozó tábláinkon 1-től 10-ig szerepelnek számok. Nem 5-től 10-ig. A verseny csak „versenyebb" lesz így. Az elhatározásomnak inkább természetesnek kellene lennie, és pozitívan hatnia mind a versenyzők, mind a nézők gondolkodására. Ha megnézzük a DWTS zsűrizését, pontozásait más országokban futó műsorokban, kiderül, hogy ebben nincs is semmi különleges. Másutt jól működik, szerintem itthon sem lesz ebből probléma. Miért is lenne? A pontok azért vannak, hogy a versenyzés során jobban elkülöníthetőek legyenek a különbségek, így a mezőny is szélesebben differenciált.  Valamiért itthon nem használják ki a hasonló műsorok, azok zsűrijei a show-nak ezt a fajta potenciálját. Izgalmas, motiváló és jó értelemben vett feszültségekkel teli műsorok miatt ülünk le a képernyő elé. Nem? Akkor meg csináljuk úgy, ahogy a műsor szabályzata nekünk, a zsűrinek lehetővé teszi. Nem lehet igazságos az, ha valaki azért háborodik fel, mert a játékot úgy játsszuk, ahogy az meg van írva. Közben egy zsűritag legyen emberből, szeretettel és szakmaisággal közelítse meg a versenyzőket, produkciókat. A cél? Építsünk, támogassunk, irányt adjunk.

Forrás: TV2

Nem tart attól, hogy ezzel extra nyomást helyez a párosokra?

Extra nyomást? De! De nem ezzel a célzattal teszem. A versenyzés alapvetően stressz, akár az élsportolóknál. Ettől, hogy ki hogyan birkózik meg ezzel, csak még versenyszerűbb, még izgalmasabb, még igazibb lesz a verseny.

A nézők haragjától nem fél?

Minden csoda 3 napig tart. Harag? Lesz. Amíg meg nem szokják, hogy ez a természetes. De kétségem sincs afelől, hogy támogató és helyeslő reakciók is lesznek. Senki sem gonoszkodásból pontoz. Senkit nem a rosszindulat vezérel. Ha meg megszokott lesz, ráéreznek erre működésre, rögtön érzik majd, hogy milyen jó is ez így, és már fogják is a telefont és szavaznak. Hiszen nem csak rajtunk múlik a végső eredmény, ugye. Tehát ha valakit meg akarnak menteni, akkor lehetőségük van rá. Mivel a versenyzők nem egyenlő esélyekkel indulnak, hiszen valaki jobban, valaki kevésbé ügyesen tolmácsol a tánc nyelvén. A lényeg a balansz. Lehet több a történet, a show, a játék és intenzívebb az előadásmód azoknál, akik küszködnek az adott táncstílus lépéseivel. Így abszolút felvehető a verseny a technikásabb számokkal. Ezek kiskapuk, amit látniuk és használniuk kell. Megjegyzem, a tánc, mint előadó-művészet, sosem kizárólag a lépésekről szólt. A táncos a mozdulatain túl a jelenlétével, tekintetével, játékával, további előadói készségeivel is közvetít a közönség felé.

Forrás: TV2

Persze, akik ügyesebbek a parkettsportban, azoktól természetesen elvárom a cizellált lépéseket is a jó show mellett, ez hátrányukra semmiképp sem válik. Még valami: a dramaturgia fontos, arra mindig szükség van. Nem minden néző érti a tánc technikai részét. Nem tudja felmérni, mennyi idő is lehet egy egyszerűnek tűnő keresztlépést kigyúrni, kinek milyen nehéz lehet azt megtanulni. A közönség soraiban vagy a tévéképernyők előtt sokan inkább „érzik" a táncot, és ha egy történetet látnak megelevenedni, jobban tudnak azonosulni. Kubai hangulat, James Bond-karakter, udvarlás, megannyi toposz létezik. Kapcsolatot tud teremteni a történet! Hiszen ez egy show-műsor, nem pedig egy feketeöves táncverseny!

Milyen szempontok játszanak közre a pontozásnál? Van idő valójában komplexen nézni és átgondolni mindent abban a pár percben, amíg értékelnek?

Van-e idő komplexen értékelni ilyen rövid számok alatt? Éppen ezért ülünk mi négyen a zsűripult mögött. Én ebben a szakmában élek 4 éves korom óta. Vajon beültetnének egy űrrepülőgépet vezetni, ha nem értenék hozzá? De mi sem vagyunk gépek. Van, hogy mást érzünk, máshogy látunk. Ettől szép. Akárcsak a néző. Azzal a kis plusszal vagyunk mi többek, hogy ismerjük a táncot, van szakmai tapasztalatunk, rutinos szemmel pedig pár perc alatt kiderülhetnek egy produkció titkai.

Forrás: TV2

Mit vár a szombati show-tól? Mi kell egy jó latin fiestához?

A heti tematikától függetlenül nekem mindig a show a lényeg, amihez fűszerek kellenek. Izgalom, feszültség, látvány, gyönyörködtetés, flow, szemfényvesztés és egy jó adag boldogság.