Szalai Vivien: A hír érzelmes műfaj!

Vágólapra másolva!
A Tények a legnézettebb hírműsor a teljes lakosságot nézve Magyarországon, a Mokka pedig piacvezető a reggeli műsorokat tekintve. Az elmúlt időszakban nagy sikereket ért el az átalakított hírportál, a tenyek.hu is. A TV2 hírműsorainak sikereiről kérdeztük Szalai Vivient, a csatorna hírigazgatóját.
Vágólapra másolva!

A Tények a teljes lakosság tekintetében rendszeresen a legnézettebb magyar híradó. Hány ember munkája van ebben, hogy lehet - leegyszerűsítve kérdezzük - a nézők érdeklődését elérni, fokozni?

A Tények és Tények Plusz csapatában közel 50 ember dolgozik, hogy minden napra elkészítsen 98 percnyi műsort. A Tények és a Tények Plusz valamint a hírosztály reggeli műsora a Mokka is a TV2 legnézettebb tartalmai.

A teljes korosztályban múlt héten is a Tények volt a legnézettebb hírműsor Magyarországon. Felettébb büszke vagyok a kimagasló eredményeinkre.

Sokat dolgozunk azon, hogy még sok évig az ország elsőszámú hírműsora maradjunk, ezért fontos, hogy a folyamatosan változó nézői igényekre megfelelően és gyorsan reagáljunk. Számos alkalommal elmondtam, és ezt máig is így gondolom, hogy nekünk egyetlen értékmérőnk van: a néző.

A Tényekben korábban sokkal inkább tényszerű, szárazabb feldolgozás módja volt a híreknek, ezen változtattunk. Úgy készítjük el a riportokat, hogy a tényközlésen kívül érzelmi reakciókat, hatást is kiváltson a nézőinkből.

Teljesen megújították a Tények.hu oldalt, mi a változás lényege és célja?

A Tények.hu korábban egy amolyan videotárként működött, vissza lehetett nézni a korábbi riportokat, adásokat. Korábban ez kielégítő volt a nézőinknek. Viszont a mai világban, amikor az online hírfogyasztás nagyon hangsúlyossá vált, ez már nem elég. Arról nem is beszélve, hogy

a Tények és Tények Plusz brand olyannyira erőssé, és meghatározóvá vált, hogy online is szerettünk volna még markánsabban jelen lenni.

Az idő és a számok igazoltak minket: a Tények.hu mára a legmeghatározóbb internetes felületek egyike lett.

Emiatt egy önálló hírportállá alakult az oldal.

Célunk, hogy a műsoraink mellett az interneten is tőlünk tájékozódjanak az emberek. Az oldalon természetesen megtartottuk a korábbi jól működő tartalmakat, így aki a Tények és a Tények Plusz riportjait keresi, továbbra is megtalálja. De mellette már azok is jó helyen járnak a Tények.hu oldalon, akik a friss hírekre kíváncsiak.

Szalai Vivien

Milyenek az első reakciók, hogyan reagáltak az olvasók a változtatásokra?

Nagyon érdekes volt, amikor elindult az új oldal, azt láttuk, hogy a látogatók még mindig csak a riportokat nézték vissza. Aztán kezdték felfedezni az oldal új tartalmait.

Összefoglalva, egyre többen választanak minket és azon dolgozunk, hogy a Tények.hu az elsők között jusson a magyar emberek eszébe, ha az interneten szeretnének hírekhez jutni.

Milyen kölcsönhatás van a hírműsor és a hírportál között?

Szerencsére a Tények a legerősebb brandje a TV2-nek, így a weboldal is nagymértékben épít a műsorra. Sok olyan tartalom kerül fel a Tények.hu-ra, ami a Tények riportjaiból építkezik. Exkluzív interjúk, vágatlan videók, hosszabb beszélgetések, na és persze olyan plusz tartalmak, amiket az adásban már nem tudtunk bemutatni. Azt látjuk, hogy ezeket a tartalmakat nagyon szeretik a látogatóink.

A híradózásban változik a leggyorsabban a nézők érdeklődése. Hogyan mérik fel, hogy egy adott téma, például a világjárvány éppen aznap első hír-e még, vagy már nem, több riport kell vagy elég egy?

A televíziózásban a legfontosabb mérő az a nézettség. A néző azonnal ítéletet mond, ha a tévé elé ül, amit a nézettségmérő cégek nagyon részletesen közölnek is velünk. Már másnap látható az eredménye az előző napi adásunknak. Ezért nézői igényeket folyamatosan vizsgáljuk. Ezeket az adatokat tartalmi részről a felelős szerkesztőkkel és a főszerkesztővel napi szinten elemezzük, amit kevésbé valamint amit nagyon szerettek a nézőink, még részletesebben elemezzük. Ezután döntünk, hogy a továbbiakban milyen témákból készítsünk több vagy éppen kevesebb riportot.

Érezhető, hogy kampány van, hogy 6 hónap múlva választás?

Természetesen a hírműfajban is érezhető, hogy hamarosan választások lesznek. A politikai szereplők is aktívabbak, így több a történés a magyar belpolitikában is. Az adásaink fontos része a politika. Egy külön csapat csak ezzel foglalkozik, az ő feladatuk, hogy a legfontosabb belpolitikai történéseket a nézőinknek bemutassák.

Milyen plusz feladatokat jelent egy hírszerkesztőség számára a kampányidőszak? Hogyan készülnek erre, amikor nyilván a mostaninál sokkal agresszívebb kampány kezdődik?

Napi szinten több a belpolitikai esemény és azzal számolunk, hogy ez még inkább erősödik majd a kampányidőszakban. Úgy látjuk, hogy

a nézőinket kiemelten érdekli a belpolitika.

Az előző kampányidőszakban, ahogy közeledett a választás, egyre többen és többen nézték a politikai tartalmú riportjainkat. Most is arra készülünk, hogy a nézői igényeket maradéktalanul kiszolgáljuk.

Valamint már most elkezdtünk készülni a választási műsorunkra, ami nagyon sok tervezést és szervezést igényel.

Körülöttünk a járvány negyedik hulláma Európában, Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely az átoltottság miatt. A Tények munkatársai mennyire éltek az oltás lehetőségével?

A hírigazgatóság munkatársai nagyon fegyelmezetten vészelték át a járvány miatti nehéz időszakot. Minden dicséretet és köszönetet megérdemelnek a kollégáim, hogy egy kiváló csapatként oldották meg a felmerülő nehézségeket és tájékoztatták a nézőinket, még a járvány közepén is. Ilyen felelősségteljesen álltak az oltáshoz is.