Az 1956-os eseményeket feldolgozó filmekkel, a 2006-ban történteket, azok utólagos feldolgozását bemutató alkotásokkal, ünnepi műsorokkal és élő közvetítésekkel készül a közmédia az 1956-os forradalom 65. évfordulójára.

Az október 23-i központi eseményekről idén is élőben számol be csatornáin a közmédia: az M1 csatornán, a Duna Televízióban és a Kossuth Rádióban értesülhetnek a nézők a történésekről, a zászlófelvonástól a kormányfői beszédig.

A Duna Televízió az esti főműsoridőben, 19.40-től a 2000-es évek egyik legnagyobb magyar mozisikerét, Goda Krisztina Szabadság, szerelem című filmjét sugározza. A csatornán az ünnepi műsort a Szerencsés Dániel című film zárja 22.45-től, amely a Magyar Filmszemle több díja mellett Cannes-ban a Fipresci-díjat, Gdańskban 1986-ban pedig a legjobb külföldi film díját is elnyerte. Főhőse egy tizenhat éves fiatalember, Dániel, aki Amerikába készülő szerelme után indul Nyugatra.

Szabadság, szerelemMTVA

A filmes tematikához kapcsolódik az M5 kulturális csatorna műsorkínálata is, ahol 13.30-tól Gyarmathy Lívia 1996-ban készült Szökés című filmjét láthatják a nézők. A rendező férjével, a szintén recski fogoly Böszörményi Gézával együtt készítette el a filmet, amely a fogolytáborban raboskodóknak állít emléket. 19.30-tól a Cziffra '56 emlékkoncertet követhetik a nézők, végül késő este Sára Sándor 1993-ban készült Vigyázók című filmdrámáját mutatja be az M5 csatorna, amely az 50-es évek elejének félelemmel teli világába kalauzolja nézőit. A főszereplő Nagy-Kálózy Eszter a Magyar Filmszemlén a legjobb női alakítás díját kapta érte.

A közmédia csatornái több premier dokumentumfilmet tűznek műsorukra. Gulyás János Civil jelentés című 2007-ben készült filmje október 23-án 21.45-kor lesz az M5 csatornán. A Civil Jogász Bizottság tagjai 2007. februári sajtótájékoztatójukon a 2006. szeptemberi és az 1956-os forradalom 50. évfordulóján, október 23-án történt emberi jogi jogsértéseket tárták a nyilvánosság elé. Miként történt az 1956-os forradalom során a Parlament épülete előtt október 25-én a sortűz és hogy hány áldozata volt, ezekre a kérdésekre keresi a választ Az első lövés című dokumentumfilm, melyet az M5 mutat be október 25-én 21 órakor. Mi történt a színházakban 1956-ban? Hol voltak a színészek, színművészeti főiskolások? Ezekre pedig a Színpadon túl – Színház és 1956 című alkotás keresi a választ. A filmet elsőként az M5 tűzi műsorára október 25-én 21.30-kor. A premier dokumentumfilmek sorában lesz látható ezenkívül még a Jogállamiság című film október 23-án 21.40-től a Dunán, illetve az Áldozatok 2006 is, amely az áldozatok szemszögéből dolgozza fel a 2006-os őszödi beszéd utáni eseményeket. Ez utóbbit október 24-én 21.40-től láthatják a Dunán.

A Kossuth Rádió műsorfolyamában az Országjáró című műsor október 23-án a vidéki helyszíni riportok mellett, a Terror Házából jelentkezik. A hallgatókat 1956-ról szóló versekkel és zenékkel is várják, de foglalkoznak Mindszenty Józseffel, az 56 csepp vér című film utóéletével, az 56-os debreceni eseményekkel, az egri tankokkal, valamint a nagyszülők korabeli eseményeket felidéző elbeszéléseivel is. A 14 órakor kezdődő a Corvin köztől a Diadalívig című portréban a Párizsban élő 92 éves Sujánszky Jenő 56-os forradalmár visszaemlékezése lesz hallható, aki 56 tavaszán még az ÁVH börtönében készült a halálra.

Október 23-án, 21.30-kor mutatja be az M2 Petőfi TV a Szabadság tér '56 című filmet - amelynek eseményei 1956. október 23. és november 4. között az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségén játszódnak. A folytatásban egy késő esti filmmel csatlakozik az ünnepi műsorfolyamhoz. A Halálügyész című filmben 1989 szilveszterén Magyarországon Kádár egykori villájában gyűlt össze egy sikeres filmes csapat, hogy elbúcsúztassa az óévet és ünnepelje az új lehetőségeket. Ám mielőtt éjfélt ütött volna az óra, váratlanul megjelentek a múlt sötét árnyai és kérdésessé tették a szép jövőt. Vajon mit hoz az új év és mire lehet majd koccintani? Erről szól Novák Tamás történelmi témájú filmje.

A szombati, október 23-i ünnepre készülve a közmédia gyereknézői pénteken az M2 Gyerekcsatorna Hetedhét kaland című műsorában ismerkedhetnek meg az 1956-ban történt eseményekkel egy mesén keresztül, felidézve egy régen volt szomorú országot, ahol az emberek sétálni is csak félve mentek az utcákra.

A Dankó Rádió az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából október 23-án sok, a témához kapcsolódó hazafias dallal várja a hallgatókat. A Petőfi Rádió is ünnepi műsorrenddel készül, amelyben megemlékeznek a 65 évvel történtekről, illetve programajánlójukban hírt adnak az országszerte zajló megemlékezésekről. A Bartók Rádió október 23-án este magyar zeneszerzők műveiből válogatott koncertfelvételekkel csatlakozik az ünnepi műsorfolyamhoz. 19 órától Balog József zongoraművész Lajtha László, Szabó Csaba, Kodály Zoltán és Szokolay Sándor darabjait tolmácsolja, 19.35-től pedig a Magyar Rádió Ének- és Szimfonikus Zenekara Kovács László vezényletével játssza Weiner Leó, illetve Kocsár Miklós opuszait, utóbbitól a Juhász Ferenc verssoraira komponált Az éjszaka képei című oratóriumot.