Meghalt Mort Sahl

The Smothers Brothers Perform At The Comedy Store In Los Angeles Comedy Club Comedians The Smothers Brothers head shot Vertical CELEBRITY ENTERTAINMENT ACTOR
HOLLYWOOD - JUNE: (US TABS AND HOLLYWOOD REPORTER OUT) Actor Mort Sahl arrives for "The Smothers Brothers" show at the Comedy Store on June 4, 2003 in Los Angeles, California. (Photo by Frazer Harrison/Getty Images) (Photo by Frazer Harrison / Getty Images North America / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
94 évesen meghalt Mort Sahl nagy hatású komikus és alkalmi színész, a modern komédia egyik első képviselője.
Vágólapra másolva!

Meghalt Mort Sahl, a stand-up comedy műfajának egyik amerikai megújítója, aki többnyire politikáról és társadalmi trendekről beszélt a színpadon, pörgős, okos, szatirikus stílusban – amiért hamar ki is érdemelte a "Rebel Without a Pause", vagyis a "Szünet nélkül lázadó" becenevet.

Mort Sahl 2003-ban Forrás: Getty Images via AFP/2003 Getty Images/Frazer Harrison

A pályáját az 1950-es években kezdte, és 1960-ban már az első komikusként szerepelt a Time magazin címlapján, de humoros albumaiért már 1958-ban és 1959-ben is jelölték Grammy-díjra. Stílusa többek között Woody Allenre is hatással volt, és még John F. Kennedy is felkérte, hogy a beszédeihez ő írja meg a vicceket.

Sahl egy időben a talkshow-k állandó szereplője volt az amerikai televízióban, miközben színészként is láthattuk összesen 20 filmben és sorozatban, például a Playhouse 90-ban, az Ironside-ban vagy utoljára, 2013-ban a Max Rose-ban.