20 vérfagyasztó tény a 20 éve indult Sírhant művekről

Sírhant művek
Vágólapra másolva!
2001-ben startolt a nem épp vidám, viszont igényes és fordulatos Sírhant művek, amely kultsorozat rangra emelkedett az évek során, és szemben olyan sorozatokkal, mint az Így jártam anyátokkal, a Trónok harca vagy a Dexter, minden rajongót kielégítő fináléval tudott búcsúzni. Remek alakításokat láttunk és sok fontos témát érintett a sorozat az évek alatt. 
Vágólapra másolva!

1. Öt évad készült belőle, 9 Primetime Emmy-díjat nyert, összens 61 tévés díjat zsebelt be, 166 jelölésből. Az utolsó rész 9.9 pontot ért el az IMDb-n, az ilyen felettébb ritka – összehasonlításképp, a nagy közönségkedvenc Trónok harca sorozatzárója kerek 4 ponton áll.

HBO

2. A sorozat Los Angelesben játszódik, egy családi temetkezési vállalkozásról, a család tagjairól szól. A főszereplők Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy, Lauren Ambrose, Mathew St. Patrick, Freddy Rodriguez, Rachel Griffiths.

3. Az az Alan Ball volt az író, producer a sorozat mellett, akinek olyan produkciók állnak a neve mellett, mint a Amerikai szépség, a True Blood - Inni és élni hagyni, Bashee és az Itt és most. A tévés szakember elveszítette a húgát, utána érezte azt, hogy ezzel a témával, a halálról szóló sorozattal akar foglalkozni.

4. Alan Ballnak 13 napja volt a pilot epizód leforgatására, és ez szorongást váltott ki benne, mivel korábban soha nem rendezett.

5. Amikor a sorozatot tervezgette Alan Ball, akkor Christopher Meloni és Justin Theroux neve jutott eszébe gyakran, azt szerette volna, ha előbbi Nate a másik pedig David Fisher.

HBO

6. Valaki összeszedte, hány haláleset van a sorozatban. 13 ember természetes módon hal meg, öregségben, 10 autóbalesetben vagy ahhoz kapcsolódó módon. 11 embert öltek meg a sorozatban, 8 pedig öngyilkos lett. 9 ember valamilyen fejsérülés következtében halt meg, 5 mellékszereplő rák miatt távozott az élők soraiból, és 22 olyan haláleset volt még, amely nem fér a fenti kategóriákba.

7. Az HBO vezetőinek annyira tetszett, amit láttak, hogy egy héttel a premier után már le is adták a megrendelést a második évadra. A legtöbb esetben ez az első évad vége felé, vagy annak befejezése után szoktak hivatalosan hosszabbítani.

8. Állítólag az HBO akkori egyik vezetője, Carolyn Strauss nélkül lehet, hogy létre sem jött volna a sorozat, ő a showrunner Alan Ball-lal való találkozás előtt nézte meg A megboldogult című 1965-os filmet, amely a temetkezési iparról szóló szatíra. Ballt pedig olvasmányélményei inspirálták.

HBO

9. Michael C. Hall, a sorozatbeli David, korábban színházi színész volt, ez volt az első komolyabb tévés szerepe. Az első jelenet, amit ebben a sorozatban forgatott, az volt, amikor David elmegy apja testéért a hullaházba.

10. Az amúgy heteró Michael C. Hall – ki ne tudná? - később a Dexterben játszott, ott abszolút ő volt a főszereplő, egy finomkodó, meleg férfi után egy kegyetlen, szociopata sorozatgyilkost alakított, ugyancsak remekül. Viszont mindkét sorozatban jutott neki egy halott apa, aki gyakran meglátogatta őt hallucinációi során.

Van még sok érdekesség, a cikk nem ért véget, lapozzon!