Természetesen zenés felvételek már jóval korábban léteztek, mégis a nyolcvanas évek elejére teszik a zenei újságírók a videóklipek felfutásának időszakát – ekkor már egyre több, izgalmas vizuális megoldásokat alkalmazó zenés klip került a képernyőre, a stúdióban felvett, képileg nem sokat kínáló felvételek helyére betört egy új műfaj. A klip marketingeszköz lett, az albumok, kislemezek promotálása volt az első számú feladata. 1981 augusztusában indult az MTV, akkor még Music Television, napi 24 órában zenét, klipeket adott, popkulturális hatása megkérdőjelezhetetlen, és nyilván nem véletlen, hogy a The Buggles Video Killed the Radio Star című dala volt az első klip, ezzel indult a zenecsatorna. Az sem meglepő, hogy egyre gyakrabban jelent meg a szexualitás ezekben a pár perces anyagokban, mutatunk is tízet abból az évtizedből.

Girls On Film - Duran Duran

A szumós bohóckodás után egy modell jelenik meg, magassarkúban, fekete, feszes fürdőruhában, egy gyerekmedencébe esik. A vizes testet egy férfi kiemeli, mesterséges lélegeztetést alkalmaz, majd csókban forrnak össze. Később egy csábító masszőrnőt látunk, amint egy férfit keneget olajjal, eztán pedig egy cowgirl érkezik egy pasin lovagolva. A Girls on Film a Duran Duran harmadik kislemezéhez készült, 1991 júliusában jött ki, és biztos voltak páran, akik ezzel fedezték fel maguknak az angol együttest.

Twilight Zone - Golden Earring

A Golden Earring holland együttes volt, 1961-ban alakultak, a Radar Love lett egy ismertebb slágerük. Saját hazájukban harminc kislemezük került fel a toplistákra, huszonöt nagylemezt készítettek. A Twilight Zone című dalukhoz készült klipben 1982-ben már megjelent az erotika: előbb egy félmeztelen nő megy át a szobán, az ágyban fekvő férfival kezd csókolózni, majd a klip főszereplője kikötözve találja magát, és azt nézi, amint három fehérneműs nő táncol neki.

China Girl - David Bowie

Geeling Ng új-zélandi modell, színésznő, restaurátor. 23 éves volt, Sydney-ben dolgozott egy étteremben, salátákat készített, amikor jelentkezett egy szerepre egy David Bowie-klipben. Semmiféle színészi képzettsége nem volt addig, de láthatóan megfelelt. A klip forgatása után össze is jött az akkor már világhírű zenésszel, de nem tartott sokáig a kapcsolatuk. A klipben meztelenül fetrengenek a tengerparton, csókolóznak, és ki tudja, mi mást csináltak, amikor a stáb elvonult. 

Visions In Blue - Ultravox

A Visions in Blue a harmadik kislemez volt a Quartet című lemezről, 1983 márciusában került a lemezboltokba, a klip ehhez a dalhoz készült. A 15. helyig jutott csak az Egyesült Királyságban, és lehet, hogy ebben az is közrejátszott, hogy nem kitakart meztelenség miatt nem adta sem a BBC popzenei műsora, sem a Music Television. Később a híres Top of the Pops című műsorba végül bekerülhetett egy kicsit átszerkesztett verzió. A klipben egy félmeztelen szőke nő látható, kandalló előtt.

Slave to the Rhythm - Grace Jones

Ezen nincs is mit magyarázni, egyértelmű a szexualitás ebben az 1985-ös klipben. Előbb egy bugyi nélkül előrehajló nő fenekét paskolgatják, majd maga Grace Jones is felbukkan anyaszült meztelenül, miközben a vele szemben álló férfinak a pénisze is látszik. A Slave to the Rhythm dal a Ladies and Gentlemen: Miss Grace Jones című albumon szerepelt eredetileg, főleg korábbi felvételekből áll össze, Jones akkori barátja, Jean-Paul Goude rendezte.

Lapozzon, van még öt izgalmas, erotikus klip, most jön csak a java!