Tíz legendás dal Kóbor Jánostól és az Omegától - videók

Kóbor János egész alakos fotó énekel énekes ÉPÜLET évforduló FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS jubileum KÉPKIVÁGÁS koncert Közéleti személyiség foglalkozása közönség megalakulás mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ művész MŰVÉSZET rajongó SZEMÉLY színpad TÁRGY ÜNNEP ünnepel zenész
Budapest, 2012. október 6. Kóbor János, az Omega együttes énekese a zenekar megalakulásának 50. évfordulója alkalmából tartott koncerten a Papp László Budapest Sportarénában 2012. október 6-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Mint írtuk, 78 éves korában meghalt Kóbor János Liszt Ferenc-díjas rockénekes, az Omega együttes alapító tagja. Tíz fontos, legendás dallal búcsúzunk tőle. 
Vágólapra másolva!

A Léna az egyik legismertebb omegás sláger a 70-es évekből. Erdős Péter, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat vezetője volt állítólag a névadó, aki közölte, hogy Orosz tél, pláne Szovjet tél címmel semmiképp sem jelenhet meg a szerzemény, de nagy slágernek tűnt, nem akarták lehagyni a lemezről. A Léna nevet végül Erdős javasolta.

A Csillagok útján című lemezen jelent meg, amely keményebb hangzású elődjénél. A sors furcsasága, hogy a legismertebb sláger a kakukktojás – az egységes koncepcióból kilógó, oroszos – Léna lett.

Aligha van magyar ember, aki ne hallotta volna a Gyöngyhajú lány-t. 1969-ben vették fel, a 10.000 lépés című lemezen jelent meg 1970-ben. Adamis Anna írta a szöveget, Presser Gábor a zenét, és természetesen Kóbor János énekelte. A dal rengeteg országban lett hihetetlenül sikeres, több feldolgozása is volt.

A Gammapolis az Omega együttes kilencedik magyar nagylemeze, az együttes haladó űrrock space-rock-korszakának 3., záró darabja. A felvételek 1978-ban készültek, a lemez 1979-ben jelent meg. 650 000 eladott példányával a legsikeresebb zenei lemez Magyarországon. Az anyaghoz készült egy angol nyelvű változat is. Ennek B-oldalán volt az Ezüst eső, egy gyönyörű, lírai szerzemény:

Folytassuk a Petróleumlámpá-val, amit szintén mindenki hallott már ezerszer. De hogyan született ez a sláger? "A közös alkotás megvolt. Nem volt senkinek semmiféle tapasztalata arról, hogy ez az egész dolog hogyan is működik. Pici hozta az ötleteket, majd Ancsa ráhangolódott ezekre. Soha nem fogom elfelejteni, hogy a Petróleumlámpa is így készült: megvolt a szöveg, hogy milyen szép a lángja... és hasonlók, Pici ott zongorázott, mi pedig körülötte álltunk, és alakulgatott a dal. Az angoloknál is így volt: valaki hozta az ötletet, majd közösen gyúrták és rakták össze. Presser ült a zongoránál, vagy megérkezett egy ötlettel, mi pedig elkezdtük feldíszíteni az egészet" - emlékezett egyszer Benkő László. Itt a dal:

1986-ban készült el A Föld árnyékos oldalán című nagylemez. A rockos és a komputeres hangzás közti egyensúlyt megtalálva nagyobb sikert ért el, mint az előző kettő, talán azért is, mert részben a lemez kicsit visszatért a space korszakhoz is. Legnépszerűbb dala, a Fekete pillangó az 1980-as évek legnagyobb Omega-slágere lett, ismertségben felveszi a versenyt az együttes korábbi dalaival.

Nincs vége a cikknek, lapozzon még öt nagyszerű dalért!