Kóbor János halálával véget ért az Omega

Molnár György; Kóbor János; Debreczeni Ferenc; Mihály Tamás; Benkő László csoportkép díj ÉPÜLET FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA kitüntetés Kossuth-díjas Omega együttes parlamenti folyosó zenekar
Budapest, 2013. március 15. Molnár György, Kóbor János, Debreczeni Ferenc, Mihály Tamás és Benkő László (b-j) Liszt Ferenc-díjas előadóművészek, az Omega együttes tagjai, miután átvették a megosztott Kossuth-díjat Áder János köztársasági elnöktől a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában 2013. március 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Hatvan év, 20 stúdióalbum, 12 idegen nyelvű album, 9 koncertalbum, tízezernél is több élő koncert, több millió eladott lemez. A frontember nélkül nem élhet tovább a világ második legidősebb rockzenekara sem. Az Omega története véget ért.
Vágólapra másolva!

Nehéz idők járnak, az Omega két tagja, Molnár György Elefánt és Debreczeni Ferenc még talán fel sem ocsúdott a sokkból, december hatodikán elvesztették a zenekar ikonikus alakját, a frontemberüket, Kóbor Jánost. Az élmény még nagyon friss, a gyász minden más gondolatot elhomályosít, ők mégsem tehetik meg, hogy csak magukra gondoljanak, rajongók tízezrei várják ugyanis a választ a legfontosabb kérdésre: mi lesz most az Omegával? Hogyan tovább?

Már az is komoly érzelmi hullámvasút volt és rettenetesen nehéz fejtörést okozott, amikor 2020 őszén három nap különbséggel meghalt Benkő László és Mihályi Tamás is. A zenekartagok halála után az is kérdés volt, hogy képesek lesznek az Omega tagjai valaha színpadra állni? Idén tavasszal elkezdődtek a koncertszervezések, a hírek szerint 2022 tavaszán egy németországi turnéra is leszerződtek.

Molnár György, Kóbor János, Debreczeni Ferenc, Mihály Tamás és Benkő László, az Omega együttes tagjai, miután átvették a megosztott Kossuth-díjat 2013. március 15-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A visszatérés lehetőségének örömét azonban Kóbor János hirtelen jött és végzetesnek bizonyult betegsége pokoli szomorúságba taszította.

– Mecky-vel egy egész korszak meghalt. Vége, nincs tovább – mondta a Bors megkeresésére Trunkos András, az Omega menedzsere, aki szerint

Kóbort nem lehet helyettesíteni.

Az ünnepek után ül le majd a menedzser Molnár György Elefánttal és Debreczeni Ferenccel, hogy kitalálják, hogy hova és hogyan tovább, hogy mi a tisztességes és mi a méltó?

Annyi biztos, hogy Kóbor János halálával véget ért az Omega története is.

Omega néven többé nem lép színpadra a zenekar.

A zenészkörökben terjedő legenda szerint az Omega csak pár nappal fiatalabb zenekar, mint a Rolling Stones. A két zenekar alapításának időpontja mindössze pár nappal tér el, a Stones javára.