A fenntarthatóság egyik legelkötelezettebb követe, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, Áder János érkezik a Duna népszerű gasztroműsorába. Magyarország korábbi államfőjéről kiderül, hogy nagy rajongója a halételeknek, de karácsonykor mégsem halászlé és rántott hal kerül az asztalukra, és ennek oka a családi hagyományokban rejlik.
„A feleségem az édesanyja tradícióját örökíti tovább. Pécsett, egy 58 négyzetméteres lakótelepi lakásban nevelkedett, és eleinte mindig rántott hal volt a főfogás, azonban egy idő után az anyósom megelégelte, hogy az olajszag elnyomja a karácsonyfa illatát, ezután már csak hidegtálakat készítettek. Ebből fakad, hogy nálunk karácsonykor nincs rántott hal és halászlé, de év közben több alkalommal is asztalra kerülnek ezek a fogások" – kezdi a Főmenü szombati adásában Áder János, aki mindig maga főzi a halászlét, al-dunai verzióban, passzírozva.
A csornai születésű jogász, politikus és klímavédő gyermekkori karácsonyi élményeiről, valamint a gasztronómia és a környezettudatosság összefüggéséről is beszélget a Duna főzőműsorának házigazdáival, Böröcz Zsófival és Széll Tamással. A séfek az Aranyalma című adásban is készülnek receptekkel, ezúttal göngyölt karaj és gesztenye ragus kecsege, valamint narancsos kacsa kukoricakenyérrel lesz terítéken.