Glenn Close, Joaquin Phoenix, Winona Ryder - sztárok, akik szektában nevelkedtek

Glenn Close, Michelle Pfeiffer, Joaquin Phoenix
Vágólapra másolva!
Nem minden sztárnak jutott hagyományos gyerekkor: voltak, akiket örökbe adtak, mások pedig talán még rosszabbul jártak azzal, hogy a szüleik által választott szektában, valamilyen vallási (vagy annak mondott) kommunában nőttek fel – sokszor szigorú szabályok szerint, áram vagy bármiféle szórakozási lehetőség nélkül. Mit mesélt erről Glenn Close vagy Winona Ryder? Hogyan élték meg az Arquette testvérek vagy a Phoenix fivérek?
Vágólapra másolva!

Glenn Close

A nyolcszoros Oscar-jelölt színésznő 22 éves koráig egy extrém vallásos közösség, a 2001-ben megszűnt (illetve Initiatives of Change néven újra alapított) Moral Re-Armament tagja volt. „Gyerekként katasztrofális volt, mert hiába próbáltam rátalálni magamra. Azt hiszem, máig tartanak a hatásai" – mesélte a tapasztalatairól 2011-ben, arra utalva, hogy a szekta vezetői nem tűrték az egyéniségeket, mindenkinek megpróbálták megmondani, hogy mit gondoljon.

Glenn Close Forrás: Getty Images/2019 John Shearer/John Shearer

Close később azt mondta, a szektában élés legalább a színészi képességeit fejlesztette, hiszen hamar megtanulta színlelni, hogy mindenben egyetért a vezetőkkel. Pszichésen és érzelmileg viszont annyira kizsigerelték, hogy egész életében küzdött a komoly kapcsolatokban – vallotta be 2021-ben az Apple TV+ sorozatában, a The Me You Can't See-ben.

Rose McGowan

Forrás: Mike Marsland/WireImage/2018 Mike Marsland/Mike Marsland

A Bűbájos boszorkák színésznője az Isten gyermekei nevű szektában nevelkedett kilencéves koráig, utána jött rá az apja, hogy mi folyik valójában a felekezetben. A hippi elveket valló szekta a szabad szerelmet is hirdette, ez azonban a gyakorlatban inkább azt jelentette, hogy a nőknek a férfiak minden szexuális igényét ki kellett elégíteniük – ráadásul a nők közé a kiskorú lányokat is beszámították. McGowant még éppen nem használták ki, az apja még előtte lépett.

Joaquin Phoenix és River Phoenix

Forrás: AFP

Joaquin négyéves koráig szintén az Isten gyermekeinél élt, bátyjának, a színészként ugyancsak ismert – de fiatalon meghalt – Rivernek viszont nyolcéves koráig kellett elviselnie a rossz körülményeket, sokszor az utcán koldult élelemért. Az eredeti családnevük egyébként Bottom volt, a főnixmadárra utalva, az újjászületésüket jelképezve akkor változtatták csak meg a szüleik, amikor elszakadtak a szektától és Kaliforniába költöztek.

Patricia Arquette és a testvérei

Forrás: Getty Images via AFP/2014 Getty Images/Kevin Winter

2011-ben Oprah Winfrey-nek mesélt arról, hogy négy testvérével – Rosannával, Daviddel, Richmonddal és a már meghalt Alexisszel – milyen volt egy kommunában felnőni Virginiában. Mint mondta, a szüleik a hívő közösséggel egy új társadalmi rendszert próbáltak kiépíteni, de közben se áramuk, se folyóvizük nem volt, a gyerekek a fürdőszoba fogalmát hírből sem ismerték.

Winona Ryder

Áram a Rainbow, vagyis Szivárvány nevű közösségben sem volt, ahová Ryder költözött a családjával, amikor hétéves volt – így például tévét sem látott, és hiába járt közben hagyományos iskolába, nem nagyon tudott miről beszélgetni a többi gyerekkel. Három évig éltek így egy kaliforniai birtokon hat-hét másik családdal, de korábban például Dél-Amerikában is laktak.

Fotó / Getty Images

Bár a kommuna neve alapján könnyen gondolhatnánk, a színésznő szülei nem voltak hippik, inkább beatnikeknek mondták magukat: a beatmozgalom több tagjával jóban voltak, Ryder keresztapja pedig az LSD-pápa, Timothy Leary volt.

Lapozzon, a következő oldalon folytatjuk!