Csalódott a család: nem temethetik művészparcellába Damu Rolandot

Meghalt Damu Roland, magyar színész, szinkronszínész, 2021
Vágólapra másolva!
Damu Roland családja már hetek óta szeretné megadni elhunyt szerettüknek a végtisztességet, de egyelőre nem kapják meg azt, amit szerintük megérdemel.
Vágólapra másolva!

– Unokabátyámat a fiumei úti temető művészparcellájába akartuk eltemetni édesanyámmal, de a megkeresésünkre a temető tájékoztatott minket arról, hogy a művészparcella betelt, továbbá hogy mi nem tudtuk megszerezni a kötelező hivatalos iratokat. Valószínűleg így oda kell eltemetnünk Rolandot, ahova mindenki mást temetnek. Pedig ő jobbat érdemelne – mondta a Borsnak Tóth István. Ő mindig közel állt Rolandhoz, ő volt például az, aki elsőként közölte a nyilvánossággal a színész halálát.

Damu Roland Forrás: TV2 Play

A művészparcella betelt, oda csak úgynevezett rátemetések történhetnek. Ha lenne hely, akkor is a temetést a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) kell, hogy előzetesen engedélyezze
– nyilatkozta a lapnak a Fiumei Úti Sírkert sajtóosztálya.

A rátemetés meglehetősen sok papírmunkával járó feladat, hiszen egy már meglévő sírhelyet használnak fel újra. A művészparcellába jellemzően olyan emberek temetésére adnak engedélyt, akik nem csupán népszerűek voltak, de teljesíményüket jelentős szakmai, állami díjakkal is elismerték.

Damu Rolandot unokaöccse, István és nagynénje temetik el, mivel a színész nem tartotta a kapcsolatot a szüleivel.