Táncházban címmel új sorozat kezdődött a Dankó Rádióban, a magyarországi táncházmozgalom* indulásának 50. évfordulója alkalmából. A 13 részes sorozat első adása január 31-én, hétfőn este debütált, a műsor házigazdájával, Liber Endrével, a Tükrös Zenekar zenészével.

Az első táncházat egy maroknyi, budapesti táncos a saját szórakozására szervezte meg 1972-ben, amely óriási sikertörténetként a városi szórakozás egyik fajtája lett: a rendezvénysorozatnak sikerült életben tartania a népzenei- és tánchagyományokat. A világviszonylatban is egyedülálló mozgalom előtt 50. jubileuma alkalmából a Dankó Rádió egy új műsorral tiszteleg, egyben ráirányítja a közönség figyelmét a magyar folklór megőrzésének fontosságára.

Liber Endre, a Táncházban című új sorozat szerkesztő-műsorvezetője úgy fogalmazott, bár ő az „anyatejjel szívta magába" a népzene és a táncházmozgalom szeretetét, fontos, hogy a jövőben is megmaradjon a köztudatban nemzeti hagyományainknak e fontos része.

Mindössze ötéves voltam a táncházmozgalom indulásakor. Csodálattal néztem, ahogy az emberek szívéből és lelkéből fakadó igény megteremtette. A Dankó Rádió Táncházban című műsorában a terveink szerint teljes áttekintés nyújtunk majd erről a különleges törekvésről. Bemutatjuk, hogy az elmúlt ötven évben milyen utat járt be a mozgalom, beszélünk lemezekről, zenészekről, táncegyüttesekről és megmutatjuk az autentikus, valamint a hagyományéltető, de új zenéket egyaránt" – fogalmazott a szerkesztő-műsorvezető, Liber Endre a Tükrös Zenekar zenésze, aki tizenhárom héten át várja majd a Dankó Rádió hallgatóit hétfő esténként.

Forrás: Váradi Levente

*A magyar táncházmozgalom szerepel az UNESCO „szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló legjobb gyakorlatok listáján", és bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe is.