20 év börtönt kapott a filmes befektetőket átverő színész

Zach Avery tavalyi filmjében, a Last Moment of Clarityben
Vágólapra másolva!
20 év börtönre ítélték Zach Avery amerikai színészt, miután több mint 70 milliárd forinttal károsított meg filmes befektetőket.
Vágólapra másolva!

20 év börtönt kapott a Zach Avery művésznéven ismert Zachary Horwitz, miután filmforgalmazó cége, a 1inMM Capital LLC nevében összesen 650 millió dollárt csalt ki különféle befektetőktől, és 230 millió dollárral – vagyis több mint 70 milliárd forinttal – tartozott nekik, amikor tavaly áprilisban letartóztatták.

Börtönbüntetése mellett ezt az összeget is ki kell fizetnie a több mint 250 károsultnak – írja többek között a Los Angeles Times. A lap az ügyészeket is idézte, akik szerint ez volt eddig a legnagyobb piramisjáték Hollywood történetében.

Zach Avery 2020-as filmjében, a Last Moment of Clarityben Forrás: Lionsgate Films

Avery azt hazudta ugyanis, hogy olyan óriáscégekkel áll szerződésben, mint az HBO és a Netflix, ennek bizonyítására hamis e-maileket is mutatott az ügyfeleinek – a valóságban azonban piramisjátékot folytatott, a következő befektetők pénzéből fizette a részesedést a korábbiaknak. A 1inMM Capital eredetileg arra szakosodott egyébként, hogy amerikai filmeket forgalmazzon Dél-Amerikában, de a színlelt szerződések szerint Ausztráliában és Új-Zélandon is terjeszkedett.

Zach Avery 2009-ben, a G.E.D.-ben kapta az első filmszerepét, az itthon is bemutatott produkciók közül olyanokban láthattuk, mint a Harag, a The White Crow – Rudolf Nurejev élete vagy A bőrömben.