Szentendrén találta meg a mediterrán hangulatot a most induló Pepe sorozat

Pepe (sorozat)
Vágólapra másolva!
Vasárnap, az Exatlon döntője után, 20.30-kor az első két résszel elindul a TV2-n az új magyar sorozat, a Pepe, többek között Mucsi Zoltánnal, Simon Kornéllal, Básti Julival, Fenyő Ivánnal. Egy vidéki kifőzde felvirágoztatása a célja a főbb karaktereknek, a történetben sok lesz a humor, a szeretet és a szerelem is. A széria showrunnerével, a gyártó IKO kreatív igazgatójával, Kirády Attilával beszélgettünk. 
Vágólapra másolva!

Miért pont a Pepe című spanyol sorozatot adaptálta a TV2?

- A TV2 a nemzetközi piacon régóta keresett már egy olyan szerethető dramedy-t, amelyből heti sorozat készülhet a csatornán. Így jutottak el a Chiringuito de Pepe című spanyol szériához, melyről azt gondolták, a magyar közönségnek is tetsző, népszerű tévésorozat készülhet belőle. Egy vásárolt formátummal persze rengeteg munka van, nekünk gyártó cégként a legfőbb feladatunk az volt, hogy a lehető legjobban adaptáljuk az eredeti szériát úgy, hogy a magyar nézők a magukénak érezzék a sztorit és a karaktereket egyaránt.

TV2

Milyennek találta az eredetit?

- Amikor első évadot végignéztem gyorsan kiderült számomra is, hogy jó döntés volt megvenni ezt a formátumot. Kedves, szórakoztató, érzelmes, szerethető karaktereket felvonultató sorozat a Pepe. Az eredeti forgatókönyveket természetesen „magyarítottuk", vagyis a hazai viszonyokhoz igazítottuk a történeteket. Mindez érintette a karaktereket, a humort és a helyszíneket egyaránt. Mondok egy példát: a spanyol sorozat tengerparton játszódik.

mint egy mediterán tengerparti kisvárosban. Végül ilyen helyet tóparton nem találtunk, viszont Szentendrén igen. Úgyhogy a sorozat helyszíne ez a festői kisváros lett, csak nálunk Dunaszéphelynek hívják.

tv2

Naponta járt ki a stáb?

- Igen, és Szentendre ebből a szempontból is szerencsésebb választás volt, mintha például a Balatonnál töltöttünk volna el heteket. A logisztika, az egyeztetések miatt mindenképp előny volt Budapest közelsége. Kollár Gábor „dunaszéphelyi" háza a valóságban a fővárosban van, de a lehető legtöbb forgatási helyszínt megoldottuk Szentendrén: Laura cukrászdáját, Mariann lakóhajóját, vagy épp a lányok lakását. A történet szerint Pepe pecsenyézője nemcsak étterem, hanem az emelet a család lakhelyéül is szolgál. Ez valóban így volt, ténylegesen az étterem feletti lakrészeket használtuk a sorozatban is.

Népszerű, igen elfoglalt színészekkel dolgoztunk, nekik is könnyebb volt, hogy Budapestről nem kellett messzire utazniuk.

TV2

Kik voltak meg elsőre? Voltak fix emberek már a casting előtt?

- Nem. Minden szerepre több embert néztünk meg. Minőségi szereplőgárdát szerettünk volna válogatni, így mindenki, akit behívtunk castingra, eleve nagyon jó színész. Fontos szempont volt, hogy a kiválasztott művész személyisége közel álljon a játszott karakteréhez, s örültünk annak is, ha hasonlított egy kicsit az eredeti sorozatban szereplő színészhez. Mivel

így a szereplőkről is folyamatosan egyeztettünk. Úgy érzem sikerült végül minden szerepre a legmegfelelőbb embert megtalálnunk. Magam részéről nagyon büszke vagyok arra a csapatra, akiket a nézők is láthatnak majd vasárnaponként a TV2-n.

TV2

Nem könnyű laza, természetes gyerekszereplőket találni: most gyorsan ment?

- A megfelelő gyerekszereplőket valóban nagyon nehéz kiválasztani, ebben rutinos casting ügynökség segített nekünk. A gyerekek, akik nálunk szerepelnek, már tapasztaltak, a kisfiúnak, Bősz Mirkónak vannak színházi munkái és Krausz Zarának sem idegen a kamerák előtti szereplés.

TV2

Simon Kornél és Martinovics Dorina – az első két rész alapján, amit a sajtó már láthatott – talán megint egy párt alkot majd, mint egykor a Társas játékban.

- Talán, de erről többet nem mondhatok, majd a sorozatból kiderül, mi lesz közöttük igazából a viszony. A közös múltjuk nem volt fontos szempont, amikor kiválasztottuk őket. Egyébként Kornél karakteréért több lánynak is dobog majd a szíve, s ez komoly bonyodalmakat okoz a történetben. Miközben Kovács Lehet figurája Vince pont a cukrászda tulajdonost, Laurát játszó Dorináért rajong. Szóval mindenki mást akar és mást szeret. Mint egy igazi shakespeare-i vígjátékban.

TV2

Mennyire volt nehéz munkája a fordítóknak a tipikus spanyol humorral?

- Az írók a dialógokat a magyar közönség ízlésére igazították. Kicsit más a spanyol humor, a kulturális háttér, mint a mienk, ezt figyelembe kellett venni a forgatókönyv fejlesztésénél. A történet íve, a helyzet- és jellemkomikum a fő mozgatórugói a sorozatnak és a csodálatosan színes magyar nyelv is rengeteg lehetőséget adott az adaptálásánál.

tv2

Például az eredetiben is van egy fuldoklós-megmentős jelenet, ez is benne maradt. Ennek a forgatása milyen volt? Nem volt hideg a víz?

- Szeptember elején forgattuk a második részben látható „vízbefúlós" jelenetet. A megszokottnál sokkal hidegebb időben kellett felvennünk, így a szereplők a jelmezük alatt neoprén ruhát viseltek. A távoli snitteket mindkét főszereplő esetében dublőrökkel vettük fel, noha egyikük sem igényelte volna, rendkívül profin és szakmai alázattal végezték a munkájukat. Mivel legfontosabb a szereplők biztonsága volt számunkra, így nem akartunk kockáztatni. A közeli képek miatt viszont

Ebből is látszik, hogy profi színészcsapattal dolgozhattunk, s azok is alkalmazkodtak a különleges munkafolyamatokhoz, akik korábban nem ehhez voltak szokva. Példaként említhetem a Kossuth-díjas Básti Julit is, aki ritkán vállalt korábban ilyen jellegű munkát, mégis példaértékű volt a hozzáállása, s mindent remekül megcsinált: kiválóan alkalmazkodott például ahhoz, hogy nálunk feszítettebb, gyorsabb volt a forgatási tempó, mint ahogy azt egy nagyjátékfilmeknél, vagy más tévés produkcióknál megszokta.

tv2

Mennyivel gyorsabb?

- Nagyjából 45-48 nap alatt forgattuk le az összes epizódot. Korán kezdtünk, napközben keményen folyt a munka, mert emberi időben kellett befejezni, hogy a színészek és a stábtagok tudjanak eleget pihenni. Voltak éjszakai forgatások is, de nem sokszor. Kezelhető lett így a munkamenet. Kicsit még benne voltunka covidban, nem volt annyi színházi próba, amely lekötötte volna a színészeinket, így könnyebben meg tudtuk szervezni a forgatást. Tavaly augusztus végén kezdtünk dolgozni és októberben voltak az utolsó forgatási napok, az utómunka pedig év végén fejeződött be.

tv2

Mi nehezítette a munkát?

- Komoly akadály nem volt. Az egész csapat jól működött együtt, szerették a forgatást. Az utolsó napokban persze fáradt volt már mindenki, kicsit lassabban haladtunk, de mind a forgató stáb - akik a színészek mellett szintén igen magas színvonalú, profi munkát végeztek – mind a művész kollegák az utolsó percig kitartottak és végig örömmel dolgoztak velünk.

Pepe (sorozat) tv2

Mennyire ragaszkodtak a forgatókönyvben leírt mondatokhoz?

- A forgatókönyv biztos alapul szolgált, lényegében azt rögzítettük, ami az írók tollából megszületett. Persze ahogy teltek a napok, s egyre inkább összecsiszolódott a Kollár-Pepe páros karaktere, Simon Kornél és Mucsi Zoltán is sokszor dobott be olyan vicces ötletet, geget, amit adott esetben beemeltük a párbeszédekbe. De ha más színésznek, vagy épp a rendezőknek jutott eszébe egy-egy jó poén, s azt ült, az is bekerülhetett.

Fischer Gábor, a TV2 programigazgatója, Martinovics Dorina, Kirády Attila showrunner tv2

Tíz rész tehát elkészült, a nézettség dönt a folytatásról?

- Ez nagyban függ a TV2 Csoport programstratégiájától is. Azt viszont biztos, hogy ha a nézők szeretik a „Pepét", és a döntés születik a második évadról, akkor az IKO boldogan legyártja. Az alkotói csapat készen áll a folytatásra.

Lapozzon, a cikknek nincs vége, jöjjön pár sztori a forgatásról!