Az Édes kisfiamtól az Indián nyárig - hallgassa meg Bradányi Iván tíz legnagyobb slágerét!

Bradányi Iván
Bradányi Iván
Vágólapra másolva!
Mint írtuk, 92 évesen meghalt Bradányi Iván eMeRTon-díjas, Magyar Rádió- és Artisjus-életműdíjas dalszövegíró, műfordító, író, számos magyar sláger szerzője. A rendszerváltásig mintegy kétezer dala került hangszalagra, ezekből válogattunk most ki tízet. Hallgassa meg a halhatatlan szerzeményeket!
Vágólapra másolva!

Indián nyár

Bradányi Iván sok dalszöveget írt többek között Kovács Katinak, egyik közös daluk az Indián nyár volt 1977-ből. "Elmegyünk, egy szép nap innen elmegyünk, s velünk jön a szerelem, engedd, hogy így legyen. Életünk, megszépíti egy fénysugár, elkísér az indián nyár" – szól a címre utaló refrén.

Édes kisfiam

A dal eredetije egy 1972-es olasz szerzemény, a Le Rose Blu, amelyet aztán Johnny Mathis is énekelt angolul. A magyar fordítást 1978-ban készítette el Bradányi, aki Kovács Katinak szánta – Cserháti Zsuzsának azonban annyira megtetszett, hogy végül ő vitte sikerre a fia születése után. Érdekesség, hogy a zene Ciro Dammicco olasz énekes La Rose blu című dalából származik, Bradányi Iván azonban már az amerikai Johnny Matis When a Child is Born című, keresztény vallásos dalát dolgozta fel. Persze, a hetvenes évek Magyarországán Jézusra, a Megváltóra nem lehetett utalni...

Rólad álmodozni jó

Bradányi készítette a magyar átiratát a Házibuli című, 1980-as filmsiker betétdalának is, ebből Soltész Rezső előadásában lett sláger, Rólad álmodozni jó címmel – annak idején ez is elhangzott sok magyar házibuliban az eredeti dal mellett.

Ketten az úton

Az előzőeknél kevésbé érzelmes dal lett, de szintén slágerként ismerik sokat a Ketten az útont, amelyet Záray Márta és Vámosi János házaspárként alakított zenei formációja, a Záray-Vámosi duó adott elő. Bradányi velük is sokat dolgozott, ő írta például az Egyszer te, egyszer én vagy a Vigyázz, ha jön a boldogság szövegét is.

Ez majdnem szerelem volt

Máté Péter szenzációs dalát mostanában többek között Kökény Attila és Jolly is feldolgozta, az eredeti mögött azonban két szerzőóriás állt: a szövegíró Bradányi mellett a zenét a több mint százötven slágert jegyző Nagy Tibor szerezte – a siker nem is maradhatott el.

Lapozzon, a következő oldalon újabb slágerekkel folytatjuk!