Hét év után tért vissza a Szigetre Korda György és Balázs Klári: a színpad előtt moccanni nem lehetett, olyan sokan voltak.

A Szigeten már a kilencvenes években működött egy táncdalfesztivál sátor, ahová a régi nagy slágerek előadóit hívták meg, eleinte még lányok vizes póló versenye vezette fel a koncerteket. Más idők jártak, nem volt kamerás mobil mindenkinél, nem volt közösségi média, minden este akadt lány, aki a vizes pólót is levette magáról, megmutatva meztelen melleit sok száz idegen embernek. Mindig megtelt a sátor, egy ízben kiszakadt a széle, annyian zsúfolódtak össze: a tömeg egy része szabályosan kiömlött a fesztiválsátor melletti füves részre.

A táncdalfesztiválos fellépők sorát a kilencvenes években még Soltész Rezső kezdte, eleinte félve, bizalmatlanul pislogott jobbra-balra, nem tudta, mire számítson. Amikor aztán beindult a buli, félmeztelen punkok és rasztások táncoltak az asztalokra állva, és együtt énekelték, hogy „Szóljon hangosan az ének." Akkor láthatóan megnyugodott, a fiatalok ismerték a dalokat, hiszen szüleik sokat hallgatták ezeket recsegős bakeliteken és kazettákon. Soltész után pedig jött a Neoton, a Dolly Roll, Kordáék, és nem volt megállás éveken át.

2022. augusztus 10-én, az idei Sziget nyitónapján lépett fel a Korda-házaspár: este 11-re voltak kiírva, Dua Lipa utánra, de húsz perccel korábban már sűrű volt a tömeg a színpad előtt, ahol egy DJ tevékenykedett, régi, külföldi slágerekkel vezette fel az estét. Volt egy 10-15 perces csúszás, majd amikor kihozták a mikrofonállványt, és a két széket, hogy a már nem tinédzser előadók megpihenhessenek, a közönség lázba jött, lelkesen skandálta, hogy „Gyuri bácsi, Gyuri bácsi!". Ötvenes koncertlátogatók is megjelentek, de a legtöbben húsz körüliek voltak.

Előbb két szék jelent meg, a közönség lázba jöttForrás: Origo

A Találd ki gyorsan a gondolatom című slágerrel nyitottak, imádta őket a közönség, sokan énekelték a teljes szöveget, nem csak a refrént. Jött az Una paloma blanca, majd sorra a többi sláger, mint a Lady N, de a legtöbben a Reptér című dalt követelték ütemesen, ezt többször is feldolgozták, modernizálták, legutóbb pár évben, így a YouTube-ról is ismerős lehetett sok olyan szigetelőnek, aki még meg sem született, amikor Korda György már harminc éve a pályán volt.

Forrás: Origo

Korda György jól bírta az első húsz percet, humorizált, dicsérgette a fiatal lányokat – persze Balázs Klári meg a fiatal srácokkal incselkedett („Klárika, Klárika!" – skandálta a hálás közönség). A házaspár a dalok közt is elszórakoztatta a nézőket, majd Korda leült, jöttek Balázs Klári percei. Persze nem sokkal később megszólalt Reptér, a Mamma Maria, és a többi régi kedvenc, valószínűleg elégedetten távozott mindenki a végén a helyszínről.

Forrás: Origo

„Hét éve nem voltunk a Szigeten, de 2022-ben végre összejött. Folyamatosan ott voltunk éveken át" – mondta az Origónak Balázs Klári. „Óriási dolog, hogy meghívtak. Emlékszem, az elsőt nem is akartuk elvállalni, még a kilencvenes években, azt hittük, biztos csak viccelnek velünk. A világsztár együttes még a nagyszínpadon volt, nekünk közben kezdeni kellett a Táncdalfesztivál sátorban. Gyuri nagyon izgult, hogy a közönség még biztos nincs ott, talán a Prodigy miatt. Persze nem így történt, tele volt a színpad előtti rész, döbbenten vettük tudomásul a szeretetáradatot – pedig ott még tartott a kiemelt sztár nagykoncertje. Tévések, sajtósok, színészek is jönnek rendszeresen, ha a Szigeten vagyunk, a Reptér című dalunktól pedig egyenesen meg vannak őrülve a fiatalok. Amúgy minden dalt ismernek tőlünk, ami csodálatos érzés!" Hosszabb Korda György- és Balázs Klári-interjú pár nap múlva lesz olvasható az Origón.

Még egy videó a végére: