Nem szép dolog megmosolyogni vagy kinevetni valakit azért, mert nem átlagos keresztevet kapott, vagy azért, mert különös, szokatlan a vezetékneve, de ettől függetlenül van lista a legfurább nevű hírességekről is – erre került fel Ben Affleck, aki egyben Géza is, a 15. helyen található.

A ranker.com oldalán mindenfélére lehet szavazni: voksolhatunk minden idők legvonzóbb színésznőjére, a legjobb Marvel-filmekre, a legszexibb popsztárokra, koreai színésznők frizurájára, megcsalós sorozatokra, az év legfájdalmasabb szakítására és arra is, kinek a legkerekebb a feje a sztárok közül. Ugyancsak lehet szavazni arra, kiknek van a legfurcsább neve, és erre a listára került fel most Ben Affleck, aki egy magyar családi barát után a Géza keresztnevet is megkapta.

Ben Affleck és Jennifer LopezForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Frazer Harrison

A Géza név persze csak külföldön lehet különös, amúgy a 12-14. századi oklevelekben valamint a régi krónikákban Geyza, Geisa és Geicha alakban olvasható, de előfordul Geythsa, Geisce regis, Geche regis, Gyesse regis formában is. Állítólag török méltóságnévből keletkezett, a jelentése hercegecske. A 20. században gyakori volt, 2000 óta nincs a száz legnépszerűbb magyar keresztnév között.

Affleck szüleinek jó barátja volt a szomszédjuk Kaliforniában, aki történetesen magyar volt, miatta lett Géza a baba, aki később világhírű lett, mostanában pedig Jennifer Lopezzel való esküvője miatt különösen sokat szerepelt a lapokban. "Csak lélekben vagyok kicsit magyar, mert a szüleim egyik szomszédja, és jóbarátja egy Géza nevű magyar származású holokauszttúlélő volt, akit annyira tiszteltek, amiért leugrott a németországi haláltáborba tartó vonatról, hogy a Géza lett a második keresztnevem. Nem használom, de tudom, hogyan kell ejteni helyesen" – nyilatkozta a színész.

De kik vannak még a listán?

Quentin Jerome Tarantino csak a 64. helyen áll, Charlie Irwin Sheen hárommal előzi meg, előtte pedig Chris Julius Rock tanyázik. Leonardo DiCaprio, Drew Barrymore vannak az 51. és az 50. helyen, előbbi a Wilhelm, utóbbi a Blyth keresztnév miatt. A 40. és az 50. hely között van Kevin Norwood Bacon, Demi Gene Moore és Zach Knight Galifianakis, többek közt.

Will SmithForrás: AFP/Robyn Beck

Will Smith valójában Willard Carroll Smith, Jr., ő is a listán a 30. és 40. hely között, akárcsak a Trónok harca egyik főszereplője, Kit Harington (ő a Catesby keresztnév miatt) illtve Poppy Montgomery, aki egyben Petal is.

A top 30-ért lapozzon!