A Sárkányok házát augusztusban mutatták be, és már most különlegesen sikeres ez a fantasy-sorozat. Egyébként a három éve véget ért Trónok harca előzménye. Az összeállításunk, voltaképpen Sárkányok háza-lexikonunk címében a szélsőséges részleteket emeltük ki, de a sorozat (ahogy maga az alapkönyv is) természetesen a történelmet szerető és értő emberek munkája. Nézzük meg tehát: ki kicsoda ebben a sorozatban, kinek a rokona, mit miért csinál? Nézze meg képgalériánkat is!

George R. R. Martin – akit sokan a legnagyobb fantasyszerzőnek tartanak J. R. R. Tolkien óta – a Tűz és jég dala regényciklussal lett igazán ismert, öt regénye jelent meg ebben a sorozatban, amely Westeroson játszódik: a Trónok harca, a Királyok csatája, a Kardok vihara, a Varjak lakomája, majd utoljára, 2011-ben, a Sárkányok tánca. Ezek alapján készült a Trónok harca-sorozat, majd három évvel annak végjátéka után a Sárkányok háza. 

Képgalériáért kattintson a fotóra!HBO

A szerző ugyan folyamatosan ígéri, hogy folytatja, hogy jön majd a The Winds of Winter, 11 éve nem jelent meg új kötet, viszont közben nyolc évaddal és 73 résszel lement a Trónok harca sorozat. Az HBO nem várt újabb regényekre, Martin szakmai irányítása mellett vágott bele az előzménysorozatba. (Nemrég összeszedtük, milyen testvérsorozatokat tervezget az HBO, a cikket itt tudja elolvasni.)

Képgalériáért kattintson a fotóra!Forrás: IMBD

A rajongóknak még a három év szünet is hosszú volt, ugyanis 2019 májusában értek véget Daenerys és Havas Jon kalandjai, az új sorozatra pedig 2022 nyaráig kellett várni.

Képgalériáért kattintson a fotóra!HBO

A Sárkányok háza nagyjából 190 évvel a Trónok harca cselekményének kezdete előtt indul. Látszólag nem sok minden változott: Királyvár Westeros fővárosa, a Starkok még mindig Winterfell, azaz Deres urai, és persze vannak Lannisterek is, noha szerepük most nem olyan fontos. Most a Targaryen család uralkodik, itt egy családfa:

Az időugrás miatt természetesen egészen új szereplőgárdát kellett megismernie a nézőnek. Tyrion, Sansa, Cersei, Arya a távoli jövő, a nézőnek meg kellett barátkozni olyan nevekkel, mint Rhaenyra Targaryen, Daemon Targaryen vagy Ser Otto Hightower. Ráadásul, mire megszokta a néző az arcokat, újabb - ekkor tízéves - időugrás következett be a hatodik részre (A hercegnő és a királyné). Több szereplőt lecseréltek, új színészek vették át a helyüket, és felbukkant mellettük több gyerek is.

A családfának tehát azt a részét ismerhettük meg eddig, amikor Viserys Targaryen hatalomra kerül, első felesége, Aemma Arryn meghal szülés közben, a babával, a trónörökössel együtt. A király utána elveszi Alicent Hightowert, mint a képen látható, ez a "Sárkányok tánca" időszak:

Képgalériáért kattintson a fotóra!HBO

A Sárkányok háza első epizódjában a tévéző már megismerkedett néhány kulcsszereplővel; némi bonyodalmat okozhatott, hogy a Targaryen-dinasztiában hajlamosak voltak a neveket generációról generációra ismételni, így volt több Aegon, Aemon és Viserys az évtizedek során. A Sárkányok háza azonban nézőbarát abból a szempontból, hogy nem tucatjával érkeztek új szereplők, mint a Trónok harcában, és nem nyolc szálon zajlik a cselekmény, mint a nagy elődnél. Tíz-tizenkét központi szereplő van, most bemutatjuk őket.

A cikk folytatódik, lapozzon!