Mező Misi: Én mindig fontosnak tartottam, hogy a vallásomról beszéljek

Mező Misi, Mező Mihály, énekes, interjú
Vágólapra másolva!
Mező Misi műsorvezetőként lesz látható a Duna új, ismeretterjesztő műsorában, ami amellett, hogy 12 különböző mesterséget mutat be, a Jézussal való kapcsolatról és a hitről is szól. A Magna Cum Laude frontembere egy évig dolgozott a stábbal, ez idő alatt rengeteget utazott, érdekes hivatásokat és embereket ismert meg, úgy érzi, a Jézus és... című sorozattal mindenkinek tudnak majd valamit adni: azoknak a fiataloknak, akik pályaválasztás előtt állnak, akik keresik a világban az értéket és az alkotás örömét, és persze azoknak is, akik a vallás iránt érdeklődnek. Az első saját tévés munkája mellett a hitéről, és arról is mesélt az Origónak, hogy szerinte mit lenne fontos megtanulnia az új generációnak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 12 hónapban végig együtt dolgozott a stábbal a Jézus és... című sorozaton. Hogy tudta a tévés munkát összeegyeztetni az egyéb teendőkkel, a koncertekkel?

Magamtól nem biztos, hogy ezt tudtam volna menedzselni, de volt ebben egy nagyon lelkes segítőm, Nagy Evelin, a műsor gyártásvezetője. Ő gyakorlatilag jobban ismeri a naptáramat, és hogy mit, mikor és hol fogok csinálni a héten, mint én magam vagy a feleségem. Az ő segítségével tudtunk mindent összeszervezni, és így tudott minden szépen működni ebben az időszakban. Persze így is többször előfordult, hogy a koncertről hazaérkezve kiszálltam a turnébuszból és rögtön ültem is át a stábbuszba, mert indultunk forgatni.

viszont az idő mindent megszépít, főleg amikor az ember meglátja a sorozat képkockáit. Most már nem arra gondolok, hogy milyen fáradt voltam, vagy milyen kihívásokkal kellett szembe néznem, hanem arra, hogy van egy örömforrás, amit látok, és ami a nézőkhöz is eljut, és hogy milyen csodás is lett a végeredmény. Igazából már csak ez számít, és ez érdekel.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bár több tévéműsorban is láthatták már a nézők, hasonló produkción még nem dolgozott. Milyen volt a közös munka a stábbal, és miben volt más ez a feladat, mint a korábbiak?

Mivel korábban még nem csináltam ilyet, számomra kihívást jelentett, és egy nagyon komoly gát is volt bennem, hogy én ennek meg tudok-e felelni. Előfordult például az, hogy tökéletesen megtanultam a szöveget, fel tudtam mondani 63-szor hibátlanul a szerkesztőnek, de amint forgott a kamera, és ott állt velem szemben három világosító, két operatőr, egy rendező, azonnal leblokkoltam. A mai napig hálás vagyok a stábnak, mert hihetetlen türelemmel voltak irányomban. Biztattak, majd ha valami jól ment, veregették a vállam, többször meg is dicsértek. Ugyanolyan lelkesedéssel dolgozott a sofőr, a világosító, a technikus, az operatőr, a szerkesztő, a rendező, és mindenki tett azért, hogy valami igazán jót, valami profit alkossunk együtt.

Hogy definiálná a szerepét ebben a műsorban?

Nagyon jó kérdés, mert ha meg kellene mondanom, hogy műsorvezető vagy narrátor vagyok-e, inkább azt válaszolnám, hogy mindkettő. Több a szerepem, mint egy műsorvezetőnek, hiszen

Egyrészt bemutatjuk a szakmai beszélgetések során az adott szakmát, legyen az például halász, pék, katona, másrészt megvizsgáljuk teológiailag is, hogy a Bibliában, az Ószövetségben és Újszövetségben milyen szinten van jelen ez a hivatás. Sőt, az egésznek mindig van egy lelki, mélyebb oldala is, ami sokkal nagyobb kihívást jelentett számomra. Az volt a feladatom, hogy az adott szereplőt teljesen megnyissam, és hogy ő a lehető legtermészetesebben tudja elmesélni az életét, a lelkét, a hitét.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez mennyire volt nehéz?

Nem mindig volt könnyű feladat, de hála Istennek az esetek nagy részében sikerült egymásra hangolódnunk a beszélgetőpartnerekkel, amiből igazán mély, érzékeny és őszinte beszélgetések születtek. A siker pedig közös, hiszen egy elképesztő csapat készíti a sorozatot.

A sorozat 12 hivatást mutat be, melyek már 2000 éve is valamilyen formában léteztek. De mit keres ebben a történetben Jézus?

Ugyanis Jézus nem mint mellékszereplő jelenik meg ebben az egész sorozatban, hanem mint főszereplő. Van egy világi olvasata a történetnek, hiszen egy ismeretterjesztő sorozatról beszélünk, ahol szakmákat mutatunk be és azt, hogy ezek a szakemberek nap mint nap hogyan dolgoznak, hogy gondolkoznak a szakmájukról, hogy lett belőlük az, aki. És van egy vallási része, amikor megvizsgáljuk ezeket a szakmákat Jézus nagyítóján keresztül.

A sorozat szerint Jézus az, akiből indul minden, akihez mindig visszatérünk, bármilyen probléma adódik az életünkben vagy a szakmánkban. Akinek köszönhetjük azt a tehetséget, amit tudunk kamatoztatni a munkánkban, a hivatásunkban.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Önt is jobban meg lehet ismerni ebből a műsorból? Elárul néhány dolgot magáról, amit eddig nem tudhattak a nézők?

Remélem, hogy igen, mivel a cél az, hogy ne csak a főszereplőket ismerje meg a néző, hanem engem is mélyebben, jobban.

Az interjú folytatódik, lapozzon!