Majkában látom a kubai családomat

Yulaysi Miranda Ferrer
Vágólapra másolva!
Nyolc hónapos terhesen jelentkezett Yulaysi Miranda Ferrer a Sztárban sztár leszek!-re, az élő adásoknak pedig egy négy hónapos kisbabával vágott neki. Már születése előtt zenei hatások érték, és reméli, énekesnőként bizonyíthat a jövőben. Hogyan került Magyarországra, hogy áll a küzdelme a magyar nyelvvel, mit gondol Majka dicséretéről? Interjú.
Vágólapra másolva!

Milyen volt a gyerekkora Kubában? Ott nagyon sok zenei hatás éri az embert.

- Édesanyám egy Anacaona nevű zenekarban játszott, spanyol úton is volt, velem volt terhes a turné során. Azaz nemcsak gyerekkorom óta értek zenei hatások, már megszületésem előtt is a zenét kaptam kívülről. Édesanyám hét hónapos terhesen utazott vissza Kubába. De nálunk valóban mindig és mindenhol szólt a zene; nagyszüleim zenészek, énekesek, a nagynénik is játszanak hangszeren. Én a gyerekbulikat nem is annyira szerettem, a nagy családi összejöveteleket, a közös zenéléseket viszont igen.

amely így egy nagy zenekar volt. Ugyanakkor minden ember olyan, amilyennek nevelték, és hatással van rá, amit látott, hallott. Most pedig itt vagyok egy tévés, zenés versenyen!

Yulaysi Miranda Ferrer TV2

Vannak testvérei?

- Egyedüli lány vagyok, de több unokatestvérem van, akiket testvérként szeretek. Mivel édesanyám a munkája miatt sokat utazott, nagy részben a nagymamám és a nagypapám neveltek fel, több unokatestvérrel együtt. Szerencsére igen összetartó család a miénk.

Már gyerekként fellépett?

- Gyerekként már nagyon szerettem énekelni, de érdekes, hogy azt inkább családi körben tettem. Otthon komfortosabb volt, nem szerettem gyerekként fellépni mások előtt, például egy iskolában.

Magyar férje van. Hogyan ismerkedtek össze?

- A férjem az Egyesült Államokban volt turnén egy klasszikus zenét játszó zenekarral, ő hegedűművész. Meghívták őket Kubába fellépni, egy nap zenéltek a havannai Nemzeti Színházban. Én is ott voltam épp egy női zenekarral, kubai népzenével. Ő odajött és gratulált, csináltunk egy fotót, beszélgettünk egy kicsit. Elkértük a másik Facebook-elérhetőségét, és

Egy hónappal később elkezdtük levelezni. Ő mindig azokat a dolgokat mondta, amiket én szerettem volna hallani. Nagyon tetszett, hogy kedves, családszerető. A szerelem így kezdődött, pár évvel később pedig Kanadában találkoztunk, munkából kifolyólag. Én énekelni mentem, sokat utaztam akkoriban a zene miatt.

Még nyáron, a válogatón TV2

Hogy folytatódott a kapcsolat, mikor költöztek Magyarországra?

- 2021-ben jöttünk Magyarországra. Még kinn eljegyeztük egymást, majd Kubában összeházasodtunk. Nyugodtan éltünk ott, de elhatároztuk, hogy idejövünk. Az első lányom még Kubában született, ő Vanesa, 10 éves, Miel María pedig négy hónapos. Vanesa kétnyelvű iskolába jár, angolul és magyarul tanul. Nagyon szorgalmas.

Ő is zenei tehetség?

- Talán van benne zeneiség, de egyelőre azt látjuk, hogy festeni szeret. Egyedül megtanulta az alapokat az internetről. A nyelveket is szereti, a magyar és angol mellett érdekli a japán, a koreai nyelv.

A kicsi hogy van?

- A kicsi nagyon nagyon nyugodt, békés baba, egyszerre hasonlít rám és az apukájára.

Hogy áll a magyar nyelvvel?

- A Sztárban sztár leszek! során már elkezdtem tanulni, de most nagyon sok minden más van, alig van időm bármire. A férjem szerencsére beszél spanyolul, sokat segít. Amúgy szeretem a nyelveket, figyelek a tanárra, és sokat veszek át a többiektől. Fatima dalában, amit előadtam a show-ban, olyan szavak vannak, mint felhő, esernyő, miközben a spanyolban nincs sem „e" sem „ő" hang. De sokat gyakoroltam.

Lement már több élő show, melyik volt a legmegterhelőbb?

- Volt egy technikailag nehéz meg egy olyan, amin sokat stresszeltem. Nehéz volt feladatnak Shakira, a koreográfia, az angol nyelv miatt. Meg kellett változtatni a hangom, más technikával kellett énekelni, mint korábban, és a fellépés alatt alig tudtam levegőt venni. A legstresszesebb fellépésem pedig a Fatima-dallal volt, nagyon izgultam előtte. De 32 éves vagyok, és már tudom, ha nem nyugtatod meg magad, más nem teszi...

Mit gondol Majkáról? Hol lesz tíz év múlva? Az interjú folytatódik, lapozzon!