Megszólalt Péter Szabó Szilvia a váratlan elmeneküléséről

Péter Szabó Szilvia, NOX,
Vágólapra másolva!
2022 a visszatérés éve a NOX számára: a zenekar hosszú szünet után újra aktív, új lemezzel és videoklippel jelentkeztek, november 27-én pedig minden eddiginél látványosabb produkcióval lépnek színpadra. A háttérben már évek óta zajlik a munka, és bár Péter Szabó Szilvia csupa pozitív visszajelzést kap a rajongóktól, a hosszabb távú terveiket a vasárnapi koncerttől teszik függővé – az énekesnő többek közt erről mesélt az Origónak.
Vágólapra másolva!

Idén hosszú szünet után tért vissza a NOX. De mi történt 13 évvel ezelőtt, miért döntöttek úgy, hogy befejezik?

Igazság szerint nem mi döntöttünk így, és nem is volt olyan könnyű ezt az utat elfogadni. 2008-ban a családra hivatkozva Tomi kiszállt, a feleségével babát vártak, és szeretett volna rájuk koncentrálni, amit természetesen elfogadtam. A következő évben egyedül maradtam a NOX élén, koncerteztünk, jártuk az országot, de aztán nekem is rengeteg változás jött az életemben.

Elutaztam egy időre, és már épp jöttem volna haza külföldről a koncertszezonra, mikor kaptam egy telefonhívást, hogy ha a NOX miatt jönnék csak haza, akkor ne jöjjek.

Forrás: Sugár Kinga

Ez idő alatt hányszor jutott eszébe, hogy fel kellene éleszteni a NOX-ot, újra össze kellene állni?

Sokáig nem foglalkoztunk ezzel, Tominak is megvoltak a maga nehézségei, és én is azt éreztem, hogy össze kell szednem magam. Végül nem 2009-ben, hanem csak 2013 végén tértem haza. Akkor már bennem volt, hogy nagyon jó lenne ezt felépíteni újra, de borzasztóan elérhetetlennek tűnt, rengeteg kérdéssel... Sokáig szólóban álltam színpadra, de aztán elkezdtünk gondolkodni rajta, hogy nagyon jó lenne visszaadni a közönségnek a NOX-ot az eredeti felállásban. Mindenkitől azt a visszajelzést kaptam, amikor hazajöttem, hogy szeretik az együttest, a dalokat, és nagyon hiányzunk nekik.

Ennyire kitartóak voltak a rajongók?

Maximálisan, és ezt ez az év is igazolja. Nagyon kíváncsi voltam, és izgultam is, hogy fogadnak majd minket, hiszen rengeteg idő telt el.

És hogy fogadták a bejelentést?

Döbbenetesen! Várakozáson felüli örömmel és lelkesedéssel! A Főnix új albumot, a November klipet és a koncertet is olyan várakozás vette körül, amire nehezen találunk szavakat. Iszonyatosan nagy visszaigazolás ez nekünk, főleg arra vonatkozóan, hogy megérte az elmúlt évek munkája, hiszen mi elég régóta dolgozunk azon, hogy ez meg tudjon valósulni.

Sorsszerűnek érzem, miközben tényleg rengeteget tettünk azért, hogy minden így összeálljon.

Forrás: Sugár Kinga

Hogy éli meg ezt a siker, a sok pozitív visszajelzést?

Egy olyan érzelmi hullámvasút ez, amit nem is tudok szavakkal elmondani. Ha ránézek a jegytükörre, és látom, hogy már nincsenek zöld pöttyök az ülőszektorokban, fel se tudom fogni, hogy ez mennyi embert jelent. Szerintem mindezt majd akkor fogom felfogni, mikor hátulról besétálunk a színpadhoz és élőben szembesülök a látvánnyal.

Izgul a koncert miatt?

Persze. Én végig aktív voltam az elmúlt 13 évben is, de nem ebben a formában, ez nekem is újdonság megint, illetve olyan koncertet raktunk össze, amilyen még nem volt az elmúlt húsz évben. A NOX rajongói nem feltétlen csak a zene miatt szeretik a koncertjeinket, hanem a páratlan élmény miatt, amit mi a színpadra viszünk. Jelmezekben, rengeteg táncossal csináljuk végig a show-t, a táncosok pedig kellékkel táncolnak, zászlókkal, botokkal, láncokkal, fáklyákkal, kaszákkal. Parázsból, tűzből sem lesz hiány, égni, izzani fog minden!

A koncertshow minden korosztálynak remek szórakozás, a kisgyerekek családok is mindig örömmel jöttek el megnézni minket, és garantáltan elfáradtak a műsor végére.

Forrás: Sugár Kinga

Ön mennyire fog elfáradni?

Nagyon készülök, sokat edzek, kardiózok, fizikailag is bírni kell a színpadon ezt az őrült tempót és mozgást. Ott nem fogom érezni, mert meg fog szűnni a világ minden szempontból, viszont utána még magam sem tudom, milyen katarzis-érzés lesz belőle. Járok énekórára, táncórára, zenekari próbákra, mellette persze a családomra is kell idő. Elviszem a kislányomat edzésre, táncra, lovaglásra, úszásra, mindent kézben tartok. Az oviból is kivettük egy kis időre, nehogy beteg legyen, így nyugodtabban tudtunk készülni.

Mennyire és hogyan támogatja a család a visszatérésben?

Nagyon sokat segítenek, és bár jut időnk egymásra, érezhető, hogy feszített a tempó, és máskor többet vagyunk együtt. Mindenki aranyos, segítőkész, és várják a koncertet, ott együtt fogunk bulizni. Az utolsó héten lényegében beköltöztünk a csarnokba, építettük a színpadot, próbáltunk, hogy minden rendben legyen. Fontos kiemelni, hogy 13 év alatt brutálisan sokat fejlődött a látványtechnika, a színpadtechnika, így a megszokottnál is erőteljesebb vizuális élménnyel készülünk.

Hogyan fog pihenni utána?

A családdal megyünk majd síelni, azt nagyon imádjuk, és várjuk.

Forrás: Sugár Kinga

És a Nox-szal mi lesz? Milyen terveik vannak még?

Nem tudom megmondani, de az biztosan fontos visszajelzés lesz számunkra, hogy mennyire van még meg a kémia a közönséggel. Mi iszonyatosan élvezzük a készülődést, Tomi is ki van simulva, mosolyog, élvezi ezt az egészet. Tényleg olyanok vagyunk, mintha testvérek lennénk, és felemelő érzés, hogy tudtam neki segíteni abban, hogy visszatérjen a színpadra. Nem mellesleg, a három lánya most fogja először látni élőben a színpadon, mivel az ikrek akkor születtek, mikor véget ért a NOX története. Szücsi is visszatér közénk holnap este, hiszen az Attraction Árnyékszínház is csatlakozik a produkcióhoz, korábban soha nem látott műsorral készülnek, mivel itthon nyilvánosan ekkora közönség előtt még soha nem léptek fel.

Viszont abban már most biztos vagyok, hogy minden szempontból fergeteges lesz.