Kialakult a Virtuózok V4+ nemzetközi döntős mezőnye

Virtuózok V4+ sajtótájékoztató, 2022.07.21. Magyar Állami Operaház, tehetségkutató műsor, TV, tévé, komolyzene, Plácido Domingo, Matteo Bocelli, Eugene Kohn, Plácido Domingo Jr, Pablo Sainz Villegas, Harvey Goldsmith, Miklósa Erika, Remee Jackman, Ida Now
Vágólapra másolva!
Két héten át a döntőbe jutásért párbajoztak a Virtuózok V4+ Szlovénia tehetségei, most azonban kiderült, hogy kik azok a versenyzők, akik a szuperzsűri, Maestro Plácido Domingo előtt is megmutathatják magukat.
Vágólapra másolva!

Öt ország hét tévécsatornáján egyszerre, egy időben láthatták a nézők a Virtuózok V4+ Szlovénia második nemzetközi elődöntőjét. Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Szlovénia tehetségei vívtak párbajt, továbbjutásukról a nemzetközi zsűri – Miklósa Erika világhírű koloratúrszoprán operaénekes, a horvát sztárcsellista, HAUSER, Steven Mercurio amerikai karmester, Gabriela Rachidi, a Český Krumlov-i zenei fesztivál igazgatója, Harvey Goldsmith világhírű producer és Pablo Sáinz Villegas klasszikus gitáros – döntött. A zsűrizés új szabályrendszere, a titkos szavazás elnyerte Miklósa Erika tetszését.

Miklósa Erika operaénekesnő Forrás: Németh András Péter

„Óriási felelősség, hogy tehetségek sorsáról döntünk. A legjobb dolog, ami történhetett, hogy nem nekem kellett dönteni egyedül a magyar gyerekek sorsáról. Nagyon jó elődöntő volt, de ilyenkor mindig egy kicsit szomorú vagyok, mert egy újabb nap eltelt a versenyből, és mindjárt vége lesz" – mondta Miklósa Erika.

A fiatal versenyzők teljesen magukkal ragadták a zsűritagokat.

A szlovén hárfás kislány, Evelin Greblo – aki a táncban is kimagaslóan teljesít – nem csak zenészként, hanem zeneszerzőként is bemutatkozott, ugyanis versenyszáma után előadta saját szerzeményét, amihez egy légycsapóra is szüksége volt. Pablo Sáinz Villegast teljesen elvarázsolta Evelin, hogy a spanyol gitárművész még flamencot is táncolt a kislánnyal. Hatalmas volt a cseh Ondřej Toman izgalma és boldogsága. Szülei sajnos nem tudták elkísérni a versenyre, mert anyukája várandós volt a kishúgával, aki épp a Virtuózok felvételei során született meg. A zenésztársai végig drukkoltak Ondrejnek, aki elődöntős versenyszámával újszülött kishúgát köszöntötte.

Virtuózok V4+ sajtótájékoztató Fotó: Csudai Sándor - Origo

Extra produkcióként a világhírű olasz tenor, Andrea Bocelli fia, Matteo Bocelli lépett színpadra a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretével, az egyik zsűritag Steven Mercurio vezényletével. Matteo 20 évesen Verdi áriákkal debütált, fellépett Meghan Markle és Harry herceg előtt, és ő hallható az Oroszlánkirály betétdalának új változatában.

„Nagyon sok szép emlékem van apámmal a gyerekkoromból, ahogy hallgattam, amint zenélt és gyakorolt otthon, illetve amikor vele tarthattam a fellépéseire a világ különböző részein. Persze nem mindig, mert az iskola volt az első. Azt mondta: első a tanulás, utána mehetek vele.

Úgy érzem, nekem is ugyanúgy van tanulnivalóm, mint a Virtuózok V4+ versenyzőinek. Az biztos, hogy nagy lehetőség számukra, hogy megmutassák a tehetségüket. Lehet, hogy túl egyszerűen hangzik, de mindig hallgassanak a szívükre, ha valamit igazán szeretnél az életben, biztos, hogy megkapod" – hangsúlyozta Matteo Bocelli.

A második nemzetközi elődöntő továbbjutóival - Dávid Roland Mózes (zongora) - Magyarország, Ondřej Toman (klarinét) - Csehország, Klára Valentovičová (furulya) - Szlovákia, Maciej Kasperek (fuvola) - Lengyelország, Evelin Greblo (hárfa) - Szlovénia – immár teljesség vált a decembere 16-i döntő névsora. Maestro Plácido Domingo szuperzsűrivel kiegészülve a tíz versenyző közül öt országonkénti nyertest, valamint a győztesek által megszavazott Best of Talents különdíjast hirdetnek.

Az öt ország fődíjasainak nyereménye egyenként bruttó tízezer euró, emellett felléphetnek Maestro Plácido Domingóval 2023. március 4-én Budapesten, az MVM Dómban.

Az öt fődíjas számára a HUNGAROTON közös lemezfelvételt biztosít. A Best of Talents díj nyertese egy világsztárral együtt adhat koncertet a HAUSER és Harvey Goldsmith által közösen alapított HAUSER Virtuosos Talent Managament jóvoltából. Az ezüstérmesek nyereménye egy-egy Hollóházi porcelán hegedű és egy koncertfellépés a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával a Zeneakadémia Nagytermében.

Virtuózok V4+ Szlovénia – következik a döntő! December 16. péntek este Dunán, 20.45-től.